Știri
La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018” a revenit echipei Kovács Kalács din Lupeni. În ziua de sâmbătă a festivalului gastro-turistic, organizat în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, au concurat cozonacii kürtős, preparaţi în mod tradiţional, cu glazură de zahăr, în competiţie înscriindu-se 17 echipe. Cea de-a doua zi a festivalului a oferit un program bogat: a fost copt cel mai lung kürtőskalács din Transilvania, în cadrul activităţilor pentru copii, peste o sută de concurenţi au obţinut titlul de „Mic maestru în prepararea kürtős-ului”, iar datorită kürtőskalács-ului şi a altor delicatese, evenimentul s-a bucurat de o largă participare din partea publicului.
Aproape opt sute de persoane au fost examinate în această săptămână, la Catalina, de către medicii specialişti şi asistenţii medicali din cadrul Spitalului Judeţean Bács-Kiskun din Ungaria. Evaluând rezultatele investigaţiilor, directorul general al Spitalului Judeţean Bács-Kiskun, dr. Svébis Mihály, a spus că locuitorii din această zonă în general sunt sănătoşi, adăugând totodată că acest lucru nu înseamnă că testele regulate de screening nu ar fi necesare şi aici.
La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, un rol important vor juca copiii. Pe lângă oferta Aleii Deliciilor Dulci şi a standurilor cu kürtőskalács, se vor desfăşura, atât sâmbătă, cât şi duminică, mai multe activităţi pentru copii, dar cei mici sunt aşteptaţi şi la concerte dedicate lor.
2007 de elevi din clasele pregătitoare, 957 de fete şi 1050 de băieţi, vor beneficia anul acesta de ghiozdane şi rechizite şcolare, datorită programului „Primul ghiozdan”, derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna.
”Sentimentele, cultura și turismul nu țin cont de granițe administrative. Sunt ferm convins că și cei din Brașov au de câștigat din tradițiile gastroculturale secuiești. Conacele din Secuime pot completa oferta turistică din Țara Bârsei, putând fi cuprinse în circuite turistice comune” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna Tamás Sándor, duminică, la Coresi Shopping Resort din Brașov, unde a fost prezentat și promovat „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”. Evenimentul organizat de Consiliul Județean Covasna se va desfășura în perioada 7-9 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, unde este așteptat și publicul din Brașov.
Sărbătoarea Apei Minerale – Aquarius, ce va avea loc în data de 9 septembrie şi care este cunoscută pentru degustările de apă minerală şi concursul de preparat clătite cu apă minerală, va face parte integrantă şi anul acesta din Festivalul Deliciilor Dulci.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna poate finanţa din resurse proprii cheltuielile de funcţionare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna până în luna octombrie. Pentru susținerea, până la sfârșitul anului, a sistemului social este nevoie de cincisprezece milioane de lei, plenul reunit miercuri în şedinţă extraordinară al CJ Covasna a aprobat 5.833.000 lei pentru funcţionarea DGASPC Covasna.
În perioada 3-7 septembrie, specialişti din domeniul sănătăţii din Ungaria efectuează în comuna Catalina un screening medical gratuit. Medicii specialişti şi asistenţii medicali din cadrul Spitalului Judeţean Bács-Kiskun vor efectua mai multe tipuri investigaţii în cabinetele medicale amenajate provizoriu în Sala de sport de la Catalina.
Până în prezent s-au înscris 18 echipe la concursul de preparat kürtőskalács organizat în cadrul celei de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci. Participanţii de anul trecut s-au înscris şi anul acesta la concurs: din judeţul Covasna s-au prezentat şapte firme producătoare de kürtős, din judeţul Harghita zece şi din judeţul Mureş o firmă. Sperăm că şi altor echipe li se trezeşte interesul pentru competiţie – a spus Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc miercuri.
Micii elevi care se aşează pentru prima oară în băncile şcolii primesc şi în acest an un pachet cadou consistent din partea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. Peste 2050 de elevi din clasele pregătitoare vor beneficia în data de 10 septembrie de programul „Primul ghiozdan“.
Aproape de vârful Bodoc a fost amenajat un refugiu montan pentru persoanele aflate în pericol pe munte, acesta fiind dat în folosinţă în ziua de luni. Regiunea este una dintre locurile preferate ale amatorilor de excursii pe munte.
Două secţii reabilitate, secţia Pediatrie şi Cardiologie îşi aşteaptă pacienţii la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Aşa cum a reieşit în cadrul conferinţei de presă de marţi, pe lângă dotările moderne și confortabile, secţiile au fost dotate şi cu echipamente medicale de ultima generație.
Anul acesta Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, ediţia a doua, se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 7-9 septembrie. În cadrul conferinţei de presă care a anunţat evenimentul, organizatorii au declarat că se aşteaptă înscrierea la concurs a peste douăzeci de echipe, se va prepara kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc şi că vor încheia un acord de parteneriat cu echipa Vitéz Kürtős, echipă care organizează Festivalul Kürtőskalács-ului din Budapesta.
Douăzeci şi patru de elevi au participat la tabăra educaţională „Natura, izvorul vieţii” organizată, pentru a treia oară, în perioada 30 iulie–1 august, la Bicfalău.
Un cadou surpriză i-a fost oferit celui de-al cinci sutelea vizitator al Biroului judeţean de informare turistică care funcţionează în Sfântu Gheorghe. Bara Kádár Katalin, care este originară din judeţul Covasna şi în prezent trăieşte în localitatea Feked din Ungaria, a beneficiat de un cadou constând în cărţi.
În cadrul Festivalului „Forgács” din scaunul Orbai care a fost organizat pentru prima oară, cele 3 concerte, 4 ansambluri de dans popular, 4 fanfare, 13 meşteri populari şi 22 producători locali au atras peste 5 mii de vizitatori. Pentru anul viitor organizatorii planifică un eveniment de mai mare amploare în centrul oraşului Covasna, care va dura pe toată durata sfârşitului de săptămână.
Restrângerea numărului de vagoane din garnitura trenurilor intercity Corona și Harghita, care se deplasează pe ruta Brașov – Ținutul Secuiesc – Budapesta reprezintă o chestiune comunitară, dat fiind faptul această decizie a Căilor Ferate Maghiare SRL (MÁV) este o măsură care afectează în mod negativ persoanele care aleg transportul feroviar.
Duminică, 29 iulie, la Covasna, se organizează pentru prima oară Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai. Scopul organizatorilor evenimentului, care îşi propune să prezinte meşteşugurile tradiţionale de altădată, este acela de a întări simţul identităţii localnicilor din zona Covasna, în acelaşi timp oferind turiştilor ocazia să facă o incursiune în viaţa, tradiţiile şi cultura secuilor.
Retrospectiva filmului documentar din Secuime, produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural Judeţean Harghita, a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audienţă în rîndul artiştilor şi spectatorilor din zonă.
În perioada 26–27 iulie, Four Bones Quartet de la Budapesta, împreună cu percuţionistul Kovács Tamás „Tobzi”, vor face o vizită în două dintre castele cu atmosferă nobiliară din judeţul Covasna.
În urma inundaţiilor, în judeţul Covasna au fost afectate în total 24 de localităţi, însă pericolul nu a trecut, deoarece în următorii 24 de ore, pe teritoriul județului, viitura se va propaga pe sectorul inferior al Oltului, în zona Baraolt. Evaluarea pagubelor provocate de inundaţiile din acest sfârşit de săptămână a fost deja începută.
Procesul pentru inscripţia „Megyeháza”, intentat de către Asociaţia Civică Pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva lui Tamás Sándor şi a CJ Covasna, s-a terminat definitiv.
Campionatul Internaţional de Atelaje cu Doi Cai se organizează prima oară pe terenul de la Olteni, în perioada 6-8 iulie a.c. La evenimentul organizat de către Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna și Federația Ecvestră Română, au fost înscrise până în prezent 15 atelaje din România.
„Anul Centenarului ne oferă o excelentă ocazie să arătăm ce anume a dat României această regiune, în ultimii 100 de ani. În acest sens, am conceput proiecte culturale care confirmă faptul că, după 50 de ani de activitate, Şcoala Populară îşi continuă misiunea de a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi valorile din Curbura Carpaţilor, în toată diversitatea lor, respectiv de a le promova mai ales în rândul celor ce nu cunosc spaţiul nostru cultural” – a afirmat Gáj Nándor, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna.
Acum zece ani a fost ales pentru prima oară preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, iar actualul Consiliului Judeţean şi-a început activitatea aproape acum doi ani – a spus Tamás Sándor în introducerea discursului său la şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean ce a avut loc luni, la Casa comunitară din Sânzieni. Preşedintele CJ le-a mulţumit consilierilor judeţeni, primarilor şi colegilor de muncă pentru activitatea comună, desfăşurată în ultima perioadă.
La cea de-a doua ediţie a Festivalului Góbéfest din Manchester, judeţul Covasna a fost prezent cu producţii culturale, reprezentând diferite genuri muzicale şi artistice. Ambasadorii culturali ai Ţinutului Secuiesc au cucerit a doua oară centrul Manchesterului, festivalul a avut peste zece mii de participanți.
Lightroom este un program de calculator utilizat de fotografi amatori şi profesionişti, cu ajutorul căruia organizarea, editarea și indexarea fotografiilor se poate realiza repede şi într-un mod eficient.
În cadrul conferinţei ce a avut loc joi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, şi care a făcut parte din programul european pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori StartUp Now!, a fost prezentată o viziune proiectată asupra dezvoltării economice a județului pentru perioada 2020-2030.