Sunteți aici: » Știri

Știri

Marți, 6 august 2019

Pe data de 28 iulie, va fi organizează din nou, în centrul orașului Covasna, Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai care anul trecut a fost lansat ca un eveniment care contribuie la întărirea identității regionale. În cadrul evenimentului generatoare de valoare, vor defila și păstrătorii de tradiție care au participat la cea de-a X-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna.

Marți, 6 august 2019


Un număr de șaisprezece unitățile administrativ teritoriale au depus, în ultimii trei luni, solicitări de finanțări nerambursabile din fonduri publice de la Consiliul Județean Covasna, pentru reabilitarea și modernizarera căminelor culturale. Ședința ordinară de consiliu județean din luna iulie a avut loc luni, cu această ocazie s-a suplimentat fondul pentru trei programele județene de dezvoltare locale, pentru a putea sprijini mai multe proiecte.

Marți, 6 august 2019

Luni, 22 iulie, s-a semnat contractul de achiziție publică de lucrări privind reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, contract care conține proiectare, execuție și furnizare dotări. Astfel, începerea reabilitării ansamblului de clădire, monument de categoria A, se preconizează a fi la începutul anului 2020. Aceste lucrări trebuie să aibă suflet, așa cum și Muzeului Național Secuiesc are suflet – a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, cu ocazia semnării contractului, reamintind faptul că pentru lucrările de reabilitare finanțate prin Programul Operativ Regional, Consiliul Județean Covasna a organizat licitații publice de mai multe ori și, până la urmă, combinând proiectarea cu execuția, s-a găsit un constructor covăsnean care și-a asumat responsabilitatea pentru executarea acestor lucrări. „Contractul de astăzi nu este o sarcină simplă. Înseamnă mult mai mult, pentru că Muzeul Național Secuiesc este o instituție culturală simbolică pentru secui, deci este vorba și despre sentimente puternice. În această lucrare trebuie pus suflet!” – a arătat liderul CJ Covasna.

Marți, 6 august 2019

Ajunsă la cea de-a IX-a ediție, „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna va debuta sâmbătă, la Reci, și se va încheia duminică, la Covasna, odată cu deschiderea oficială a Festivalului „Forgács“ din scaunul Orbai. În anul acesta se va organiza din nou Recutarea Husarilor, care este considerat unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale păstrătorilor de tradiții militare și ecvestre din Ținutul Secuiesc.

Marți, 6 august 2019

Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai, care a avut loc duminică în orașul Covasna, a fost un eveniment de vară cu atmosferă prietenoasă și familiară, un eveniment care prezintă tradițiile populare secuiești din microregiune și oferă un bun prilej pentru localnici de a se întâlni, contribuind la amplificarea identității acestora și dezvoltarea comunității, dar în același timp, familiarizează turiștii care vin în vizită în stațiune cu bogata ladă a comorilor de artă populară secuiască specifică zonei. Momentul de deschidere a festivalului, organizat anul acesta pentru a doua oară, l-a reprezentat cea de-a IX-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna. Pe parcursul zilei, festivalul din orașul Covasna a atras peste cinci mii de vizitatori.

Marți, 18 iunie 2019

Cursul de plante medicinale care a avut loc în acest weekend, în organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic, a tratat teme legate de existența fitoterapiei și practicile medicinei tradiționale. La cursul de pregătire teoretică și practică au participat patruzeci de persoane interesate din județele Covasna, Harghita și Sibiu.

Vineri, 14 iunie 2019

Peste 600 de elevi și aproape 300 de profesori pregătitori vor primi stimulente financiare de la Consiliul Județean (CJ) Covasna pentru performanțele obținute la olimpiadele și competițiile sportive școlare de nivel județean. Vineri, elevii premianți și cadrele didactice pregătitoare de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și-au preluat diplomele de apreciere și premiile în bani.

Miercuri, 12 iunie 2019

Consiliul Județean Covasna va organiza, în perioada 17-21 iunie, un program gratuit de screening medical pentru locuitorii comunei Boroșneu Mare, sub semnul cooperării cu județul înfrățit Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria. Medicii specialiști din Ungaria vor efectua consultări și examinări gratuite în satul Leț.

Miercuri, 12 iunie 2019

Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean (CJ) Covasna și Federația Ecvestră Română organizează, în cadrul Zilelor Ecvestre Covăsnene, pe terenul de atelaje din Olteni, ediția a doua a Campionatului internațional de atelaje cu doi cai. În competiție s-au înscris până acum 14 atelaje din România.

Marți, 11 iunie 2019

Consiliul Județean Covasna și Inspectoratul Școlar Județean Covasna au lansat apelul de participare la concursul de desene cu titlul „Să mâncăm sănătos!”. La program, care a avut ca scop atragerea atenției asupra importanței unei alimentații sănătoase încă din copilărie, au participat 4836 de preșcolari și elevi din 42 de instituții de învățământ.

Marți, 11 iunie 2019

Tabăra „Csipkés” de la Zăbala îi așteaptă pe tinerii din grupa de vârstă mai tânără, dornici de campare, cu un program diversificat.

Joi, 30 mai 2019

În data de 3 februarie, casa parohială romano-catolică de la Bixad a fost mistuită de flăcări, clădirea veche de peste o sută de ani a fost distrusă complet, Biserica romano-catolică și administrația publică locală au solicitat și au primit, sprijin material, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat joi alocarea sumei de 300 mii lei din fondul anual destinat finanțărilor nerambursabile. Aceasta a fost decizia consilierilor județeni, luată în ședința ordinară de consiliu din luna mai care a avut loc în teritoriu, în comuna Bixad. În cadrul ședinței, a fost votat lista finală a organizațiilor societății civile și bisericești care vor beneficia de finanțări nerambursabile, dar s-au luat decizii, printre altele, și în privința unor probleme importante legate de sistemul de protecție al copilului și de spital.

Luni, 27 mai 2019

Prin instituția socială județeană din subordinea sa, Consiliul Județean (CJ) Covasna oferă fonduri nerambursabile de un milion de lei pentru ONG-uri – s-a anunțat luni, în cadrul sesiunii executive care a avut loc în camera memorială amenajată la Casa Familială Szentkereszty Stephanie din Târgu Secuiesc.

Marți, 21 mai 2019

Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna în colaborare cu Asociația Fitness Tribe organizează în data de 22 septembrie 2019, în orașul Covasna, concursul de alergare Visit Covasna Marathon. Participarea la eveniment necesită înregistrare prealabilă.

Luni, 20 mai 2019

Fanii barbecue-ului din mai multe țări europene și-au concentrat atenția în acest weekend asupra localității Olteni unde s-a desfășurat primul concurs internațional organizat în cadrul Transylvanian BBQ Festival, dar și un număr mare de vizitatori au fost curioși să vadă programele organizate la castelul Mikó.

Joi, 16 mai 2019

Street food, specialități gastronomice, activități pentru copii, live cooking, trăsuri trase de cai, concerte, într-un cuvânt, o adevărată sărbătoare comunitară îi așteaptă pe vizitatori la sfârșitul săptămânii, în curtea castelului Mikó din Olteni, în cadrul Transylvanian BBQ Festival.

Miercuri, 15 mai 2019

„În ultimii o mie de ani, noi, maghiarii transilvăneni, am învățat că vom putea supraviețui, vom putea progresa doar dacă avem o credință puternică și dacă avem brațe de fier. Am adus mesajul celor un milion și jumătate de maghiari din Transilvania, regiune care a devenit, începând de la Sfântul Ștefan, bastionul cel mai estic al culturii creștine occidentale.

Joi, 9 mai 2019

Multilingvismul necesită multă muncă și resurse financiare în plus, este dificil de realizat, dar merită – astfel s-ar putea rezuma concluziile Conferinței internaționale cu tema „Noi provocări privind multilingvismul în Europa”, dedicată Zilei Europei. Invitații din Ungaria, Finlanda, Slovenia, Serbia, Croația și din țară au prezentat joi, 9 mai, oportunitățile privind reprezentarea intereselor la nivel european, făcând cunoscute cele mai bune practici în rândul autorităților locale și regionale. Ziua de 9 mai, Ziua Europei, constituie o excelentă ocazie să discutăm despre subiecte importante, cum ar fi folosirea limbii materne sau multilingvismul – a spus, în calitate de gazdă, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, în discursul său de introducere a conferinței.

Miercuri, 8 mai 2019

Concerte Taxi, Republic, Zanzibár și Bojtorján vor diversifica programul ediției a 2-a a Transylvanian BBQ Festival, care anul acesta se va desfășura într-o locație pitorească, în curtea castelului Mikó din Olteni, în perioada 17-19 mai. Acesta este primul concurs național oficial, etapa din România a concursului american.

Sâmbătă, 4 mai 2019

Anul acesta, organizațiile societății civile, unitățile de cult, sportivii și asociațiile culturale și de tineret, pot solicita finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean (CJ) Covasna în valoare de aproape 4 milioane lei. Vineri a avut loc, la sediul instituției, o reuniune de informare pentru entitățile interesate.

Sâmbătă, 27 aprilie 2019

În acest an, Consiliul Județean (CJ) Covasna oferă finanțare nerambursabilă pentru opt categorii de proiecte. Pot solicita finanțare nerambursabilă organizații ale societății civile, unități de cult, organizații de tineret și studențești, sportivi și asociații pentru organizarea de programe culturale și de recreere și de evenimente, pentru editare de publicații, pentru cofinanțarea proiectelor care vizează portul popular, patrimoniul cultural și istoric, pentru proiecte sportive, dar și pentru asigurarea activității de asistență comunitară și pentru întreținerea, restaurarea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase.

Joi, 18 aprilie 2019

În cadrul ședinței ordinare din luna aprilie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a adoptat cel mai mare buget din ultimii patru ani. În 2019, administrația publică județeană și instituțiile subordonate acesteia au la dispoziție suma de 309,48 milioane lei, ceea ce reprezintă aproximativ 66 milioane euro.

Miercuri, 17 aprilie 2019

Ciolan cu aromă secuiască, sos barbecue de afine, cartofi copți la cuptor și salată de varză – acesta a fost meniul delicios pregătit astăzi, miercuri, de către echipele și persoanele interesate înscrise la primul concurs internațional oficial, în cadrul cursului de gătit și de formare a arbitrilor care a avut loc la Sfântu Gheorghe.

Miercuri, 10 aprilie 2019

În avanpremiera Festivalului BBQ din acest an, în data de 17 aprilie, pe Terasa Big Papa din Sfântu Gheorghe, va avea loc un curs de barbecue și un curs de formare de arbitrii pentru primul concurs internațional oficial.

Marți, 9 aprilie 2019

Sarcina principală a Consiliului Județean (CJ) Covasna este restabilirea sistemului de sănătate, la oraș și în mediul rural deopotrivă. Acestui scop servește programul de dezvoltare locală, finanțat din bugetul județului, program în cadrul căruia administrația publică județeană oferă oportunități, printre altele, pentru reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural și achiziționarea de echipamente moderne.

Vineri, 5 aprilie 2019

Consolidarea capacității instituționale, îmbunătățirea funcționalității proiectelor de gestionare a deșeurilor – acestea au fost principalele subiecte abordate în cadrul vizitei de lucru de trei zile, efectuată în perioada 2-4 aprilie, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), de către specialiștii Băncii Europene de Investiții și cei ai firmei de consultanță Ramboll România.

Vineri, 5 aprilie 2019

„Dacă nu suntem capabili să apărăm dreptul la educație în limba maternă și dreptul de a folosi limba maternă, o spun deschis, aici, vom vedea tot mai multe conflicte în întreaga Europă” – a spus secretarul general al Consiliului Europei (CE), Thorbjørn Jagland, răspunzând la o întrebare adresată de vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna Grüman Róbert. Secretarul general al CE a luat cuvântul în fața Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR), după care a răspuns la întrebările care i-au fost adresate.

Joi, 4 aprilie 2019

Cu ocazia sesiunii de primăvară a Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR) al Consiliului Europei (CE), delegația Consiliului Județean (CJ) Covasna a participat la întâlniri în cadrul cărora s-a discutat despre drepturile lingvistice, aplicarea recomandărilor CE și despre lansarea unor cooperări.

Miercuri, 3 aprilie 2019

Județul Covasna are șapte programe județene de dezvoltare locală, finanțate din bugetul județului, care vizează modernizarea localităților rurale. În cadrul ședinței ordinare aferente lunii martie, au fost aprobate mai multe proiecte de hotărâre care urmăresc extinderea acestor programe.

Miercuri, 3 aprilie 2019

Cele patruzeci de persoane care au participat la cursul de formare organizat de Școala Populară de Artă și Meserii și Liceul Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron”, au avut ocazia să constate că e cu totul diferit să înveți la școală decât să dobândești noi cunoștințe în cadrul unui curs de formare de specialitate.

Noutăți