Sunteți aici: » Știri

Știri

Sub semnul Centenarului Marii Uniri – Turneu prin ţară cu poveşti despre tradiţie şi diversitate, purtate în culorile unor piese de mobilier pictat din judeţul Covasna
Marți, 26 iunie 2018

„Anul Centenarului ne oferă o excelentă ocazie să arătăm ce anume a dat României această regiune, în ultimii 100 de ani. În acest sens, am conceput proiecte culturale care confirmă faptul că, după 50 de ani de activitate, Şcoala Populară îşi continuă misiunea de a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi valorile din Curbura Carpaţilor, în toată diversitatea lor, respectiv de a le promova mai ales în rândul celor ce nu cunosc spaţiul nostru cultural” – a afirmat Gáj Nándor, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna.

Elevii claselor pregătitoare vor primi şi anul acesta ghiozdane cu rechizite școlare
Luni, 25 iunie 2018

Acum zece ani a fost ales pentru prima oară preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, iar actualul Consiliului Judeţean şi-a început activitatea aproape acum doi ani – a spus Tamás Sándor în introducerea discursului său la şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean ce a avut loc luni, la Casa comunitară din Sânzieni. Preşedintele CJ le-a mulţumit consilierilor judeţeni, primarilor şi colegilor de muncă pentru activitatea comună, desfăşurată în ultima perioadă.

Valorile Ţinutului Secuiesc, promovate la Manchester  - Operetă, dansuri populare şi muzică celtic/irish punk din Covasna
Duminică, 24 iunie 2018

La cea de-a doua ediţie a Festivalului Góbéfest din Manchester, judeţul Covasna a fost prezent cu producţii culturale, reprezentând diferite genuri muzicale şi artistice. Ambasadorii culturali ai Ţinutului Secuiesc au cucerit a doua oară centrul Manchesterului, festivalul a avut peste zece mii de participanți.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii lansează un curs de Lightroom
Joi, 14 iunie 2018

Lightroom este un program de calculator utilizat de fotografi amatori şi profesionişti, cu ajutorul căruia organizarea, editarea și indexarea fotografiilor se poate realiza repede şi într-un mod eficient.

Fără planificare nu există viitor
Joi, 14 iunie 2018

În cadrul conferinţei ce a avut loc joi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, şi care a făcut parte din programul european pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori StartUp Now!, a fost prezentată o viziune proiectată asupra dezvoltării economice a județului pentru perioada 2020-2030.

Satul mutat la oraş, pentru a treia oară
Duminică, 10 iunie 2018

Pentru o zi, satul „s-a mutat” pentru a treia oară la oraş în Sfântu Gheorghe, iar anul acesta, festivalul Agrofest a contribuit la consolidarea programului Transylvanian BBQ Festival. Mai multe mii de persoane s-au perindat duminică prin parcarea din faţa fostului Hotel Bodoc, unde a fost amenajat un loc de mângâiat animale, cei interesaţi au putut afla despre modul în care se îngrijesc bovinele, dar şi despre secretele profesionale în ceea ce priveşte mulsul vacilor şi tunsul oilor, dar, spre marea bucurie a copiilor, s-a organizat şi un concurs de abilitate pentru câini şi vizitatorii au putut încerca să conducă un tractor adevărat. Nu a lipsit nici târgul produselor locale, iar la standuri cumpărătorii au fost invitaţi cu căldură să descopere aromele locale.

Întrecerea smokerelor
Duminică, 10 iunie 2018

Un concurs misterios, dar cu atât mai interesant, a avut loc în acest weekend în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Şase echipe s-au întrecut în concursul neoficial barbecue care s-a derulat conform Regulamentului Kansas City Barbeque Society (KCBS). Marele premiu a fost câştigat de echipa Bodrog Smoker BBQ, din Ungaria, dar nici concurenţii locali nu aveau de ce să se ruşineze, pentru că echipele GADO şi InDivino BBQ din Sfântu Gheorghe s-au clasat pe locul doi, respectiv trei după rezultatele generale.

La Sfântu Gheorghe s-au gustat burgeri cu carne de urs
Sâmbătă, 9 iunie 2018

Sâmbătă, pe terasa INdiVINO Wine & BBQ, organizatorii festivalului barbecue, au oferit reprezentanţilor presei burgeri cu carne de urs marinată în ulei de măsline cu rozmarin şi merişoare. Lângă carnea de urs care a fost gătită timp de 8 ore, la 110 grade, apoi afumată în smoker, fiind marinată între timp în unt şi miere, au fost oferite cartofi confiaţi.

Conectăm zona Buzaielor cu zona Covasnei- Modernizarea drumului judeţean între Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului demarează în luna iulie
Vineri, 8 iunie 2018

Vineri, la Valea Mare a avut semnarea contractului de execuţie privind modernizarea drumului județean 121A, dintre localităţile Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului şi care leagă zona Întorsurii Buzăului de judeţul Covasna. Lucrările ar putea fi demarate în luna iulie.

Răsfăţ culinar cu carne de urs  - Şapte echipe concurente s-au înscris la prima ediţie a Transylvanian BBQ Festival
Joi, 7 iunie 2018

Încă de la prima ediţie există un mare interes din partea echipelor BBQ din România şi Ungaria faţă de primul festival barbecue, eveniment care va fi găzduit de centrul municipiului Sfântu Gheorghe. La întrecerea neoficială care va desfăşura conform regulamentelor Kansas City Barbeque Society (KCBS), echipele vor concura la cinci categorii.

Din toamnă, o nouă sesiune de cursuri pentru construirea de case ecologice din baloturi de paie
Luni, 4 iunie 2018

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic a apreciat prima sesiune de cursuri pentru construirea de case ecologice din baloturi de paie ca fiind un eveniment de succes. La cursul intensiv teoretic şi practic pentru construirea de case din baloturi de paie, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii, 60 de persoane şi-au însuşit cunoştinţe privind construirea caselor ecologice.

Festivalul Barbecue, în acest sfârşit de săptămână, la Sfântu Gheorghe
Luni, 4 iunie 2018

Adevărate specialităţi culinare, produse de calitate, o cavalcadă a gusturilor locale, o mulţime de activităţi pentru familii şi concerte – de asta vor avea parte participanţii primei ediţii a Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest, eveniment ce va avea loc la Sfântu Gheorghe, în acest sfârşit de săptămâna.

Tamás Sándor: România este țara noastră, a tuturor celor care trăim aici, pe aceste meleaguri
Joi, 31 mai 2018

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a salutat participanții la conferință în calitate de gazdă a evenimentului. În cuvântul său de deschidere, președintele Consiliului Județean Covasna a precizat că 75% din populația celor trei județe din Ținutul Secuiesc, Mureș, Harghita și Covasna este de naționalitate maghiară.

Un raport european privind aplicarea drepturilor lingvistice în administrația publică locală și regională va fi elaborat până la jumătatea lui 2019
Joi, 31 mai 2018

În următoarele 18 luni va fi elaborat un raport european privind folosirea limbii materne în administrația publică locală și regională – a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, în cadrul unei conferințe de presă la care au fost evaluate rezultatele reuniunii organizată în aceste zile de Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și CJ Covasna la Băile Bálványos, la care au participat reprezentanții administrațiilor publice locale și regionale din 47 state membre ale Consiliului Europei.

Reprezentanții regiunilor europene vor să afle detalii în legătură cu respectarea drepturilor comunitare în  Ținutul Secuiesc
Miercuri, 30 mai 2018

Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei s-a reunit la Băile Bálványos

Vineri, 25 mai 2018

Liderii Consiliului Județean Covasna îl invită în Ținutul Secuiesc pe Marius Pașcan, deputat PMP Mureș care, într-o declarație politică făcută de la tribuna Camerei Deputaților, i-a acuzat pe președintele CJ Covasna Tamás Sándor și pe vicepreședintele CJ Covasna Grüman Róbert că împreună complotează, din interior, la disoluția statului român. O acuzație la care Marius Pașcan a ajuns ca urmare a faptului că liderii covăsneni au îndrăznit să invite Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei la Băile Bálványos, unde instituția europeană să își țină reuniunea, în perioada 30-31 mai 2018.

Dezvoltare coordonată în zona orașului Covasna
Joi, 24 mai 2018

Lansăm cea mai mare dezvoltare infrastructurală coordonată din ultimii 50 de ani în această microregiune – a accentuat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în cadrul şedinţei ordinare, prezentând programul de modernizare a microregiunii Covasna. CJ Covasna şi-a ţinut şedinţa ordinară a lunii mai în comuna Zagon.

Un vis devenit realitate - A luat sfârşit Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai
Duminică, 20 mai 2018

S-au încheiat cele trei zile de concurs de înaltă calitate de la Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai organizat pe terenul de atelaje din localitatea Olteni. La această competiţie au fost înscrise 12 atelaje cu doi cai, dar şi un atelaj cu patru cai. După cumularea rezultatelor celor trei probe de concurs, dresaj, maraton şi obstacole, covăsneanul Bartha Eduárd – care deţine şi un titlu de campion mondial la obstacole – s-a dovedit a fi cel mai bun în proba de obstacole.

Utilizarea limbii materne – experienţe la faţa locului  Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei își ține reuniunea la Băile Bálványos
Joi, 17 mai 2018

Problema utilizării limbilor în administrațiile locale nu este doar o chestiune de naționalitate, ci și una profesională, scopul este clar: limba maghiară să devină oficială în Ţinutul Secuiesc, alături de limba română – s-a afirmat în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc la Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, legat de reuniunea de la sfârşitul lunii mai a Comisiei de specialitate din cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Primul Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest
Miercuri, 16 mai 2018

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 8-10 iunie 2018, primul festival naţional barbecue, care se va desfăşura sub denumirea Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest.

Concurs național şi internaţional de atelaje
Joi, 10 mai 2018

Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local al comunei Bodoc și Federația Ecvestră Română organizează, în perioada 17–20 mai 2018, pe terenul din localitatea Olteni, primul Campionat național de atelaje cu doi cai din acest an.

Judeţul Covasna solicită bani de la guvern pentru remedierea daunelor produse de inundaţii
Miercuri, 9 mai 2018

În judeţul Covasna ar fi nevoie de 11,5 mil. lei pentru reconstruirea infrastructurii rutiere, a drumurilor şi a podurilor deteriorate de inundaţiile de primăvară. În acest sens, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, împreună cu Prefectura Covasna, au elaborat un proiect de hotărâre a Guvernului în care sunt enumerate concret lucrările necesare.

Educaţie ecologică pentru protecţia plaiului natal - Sistemul de management integrat al deșeurilor funcţionează eficient  
Marți, 8 mai 2018

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a încheiat în mod definitiv realizarea proiectului ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna”, fiind primul şi singurul judeţ din Regiunea de Dezvoltare Centru unde sistemul funcţionează deja cu succes de jumătate de an – au anunţat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna şi Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), în cadrul conferinţei de presă de marţi.

S-a încheiat cursul cu specializarea de ospătar şi bucătar - Ciorbă de pui cu tarhon şi Găluşte Şomloi
Vineri, 4 mai 2018

Oaspetele flămând intră în restaurant, ospătarul îl salută respectuos, apoi îl conduce la masă. Urmează o supă, apoi mâncarea principală şi un desert. Nu ar fi nimic neobișnuit în asta dacă totul nu s-ar petrece în sala Liceului Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc şi cu ocazia unui examen.

Împreună pentru cauze bune – inaugurarea podului reconstruit de la Brateş
Joi, 3 mai 2018

Nici măcar localnicul Mircse Sándor, de 94 de ani, nu-şi aminteşte că pe timpul vieţii sale ar fi fost inaugurat vreun pod în comuna Brateş, probabil acesta a fost şi motivul pentru care inaugurarea podului de la Brateş ce a avut loc joi la amiază a devenit o adevărată sărbătoare comunitară. Importanţa podului este indicată și de faptul că locuitorii satului au participat într-un număr mare la evenimentul organizat la marginea localității. Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul Local Brateş au reconstruit împreună podul devenit periculos de peste pârâul Covasna, pod care este folosit, în primul rând, de fermierii locali, dar şi de cetăţenii localităţilor învecinate

Construirea de case ecologice din baloţi de paie -  Se lansează un curs teoretic şi practic
Vineri, 27 aprilie 2018

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AgroSIC lansează începând cu data de 1 iulie un curs de construire de case din baloţi de paie. Înscrierile pentru cursul de teorie şi practică se fac până în data de 28 mai 2018.

Dezvoltarea microregiunilor pe primul loc
Joi, 26 aprilie 2018

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna acordă un sprijin financiar de 300 mii lei pentru comuna Ilieni – această decizie a fost luată de plen joi, în şedinţa ordinară în teritoriu, ce a avut loc la Căminul Cultural Sâncraiu. Din această sumă, comuna Ilieni va asigura cofinanțare pentru proiectul care vizează reconstruirea podului de peste Olt, aflat în Ilieni. În cadrul şedinţei ordinare din luna aprilie, preşedintele CJ Covasna a prezentat direcţia de dezvoltare a microregiunii DORIC.

Covasna se axeaxă în continuare pe turism - Anul Turismului în judeţul Covasna a fost un succes
Marți, 24 aprilie 2018

Peste 200 de jurnalişti şi bloggeri din ţară şi străinătate, peste 1257 de descărcări ale aplicaţiei Visit Covasna, 21.165 de urmăritori online ai paginilor de promovare a turismului covăsnean pe Facebook şi Instagram, 107.437 turişti care au vizitat judeţul, 528.009 de înnoptări ale turiştilor – acesta este bilanţul în cifre al seriei de evenimente organizate sub genericul 2017 – „Anul Turismului în judeţul Covasna”, s-a afirmat în cadrul conferinţei organizate în data de 24 aprilie, de către Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna

Accesăm fonduri pentru actualizarea Planurilor Urbanistice Generale
Marți, 24 aprilie 2018

În cadrul programului național, județul Covasna beneficiază de finanțare în valoare de 528 mii lei în exercițiul bugetar 2018 prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în vederea elaborării și/sau actualizării Planurilor Urbanistice Generale ale localităților. Din această sumă vor primi finanțare în acest scop, într-o primă etapă a acestui exercițiu bugetar, un număr de 27 de unități administrativ teritoriale (U.A.T.-uri), printre care 2 municipii, 2 orașe și 23 comune.

Curs de perfecţionare pentru pompierii voluntari
Duminică, 22 aprilie 2018

Csóka Károly, preşedintele Filialei Judeţene Békés a Uniunii Pompierilor Voluntari din Ungaria (MTSZ) şi preşedintele Comitetului de cooperare pompierească din Bazinul Carpatic, a susţinut sâmbătă, la Chichiş, un curs de perfecţionare pentru pompierii voluntari din judeţul Covasna. La acest curs au participat 26 de reprezentanţi ai unităţilor de pompieri voluntari din localităţile: Ozun, Comandău, Lemnia, Ghelinţa, Vârghiş, Ghidfalău, Zagon, Cernat, Belin şi Chichiş.

Noutăți