Știri
În județul Covasna S.C. Drumuri și Poduri Covasna S.A. va asigura întreținerea curentă a drumurilor județene pe timp de iarnă, în perioada noiembrie 2018 și martie 2019.
Atmosferă prietenoasă, bucuria de a se întâlni, emoțiile concursului, toate astea au caracterizat activitatea echipelor înscrise la cea de-a XVI-a ediție a Paradei Cârnaților și Festivalul Verzei. Acestea au preparat fel și fel de cârnați delicioși și delicatese cu sarmale, acordând o atenție maximă la ceea ce făceau, făcând câte o glumă și evocând vechi povești.
Anul acesta s-a ivit ocazia ca în unele organizaţii internaţionale ale căror membru este administraţia publică judeţeană, „să nu participăm doar, ci să ne facem auzite vocile” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, considerând este un succes de politică externă faptul că, miercuri, la Strasbourg, Grüman Róbert a câştigat o funcţie de preşedinte al uneia dintre comisiile de specialitate ale Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Conducerea judeţului a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că, pe data de 7 noiembrie, la Strasbourg, Grüman Róbert a fost ales preşedinte al Comisiei de Guvernanţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.
Se pare că, în sfârşit, legislaţia se îndreaptă în direcţia corectă, se creează posibilitatea pentru descentralizarea programului Lapte-corn-măr, a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în introducerea discursului rostit la şedinţa cu primarii din judeţ, care a avut loc joi la sediul CJ Covasna
Printre noutăţile celei de-a XVI-a ediţie a Paradei Cârnaţilor şi Festivalul Verzei figurează un mic dejun cu o omletă uriaşă cu cârnaţi, pâine de casă cu cartofi şi cu cârnaţi şi un cârnat umplut într-un maţ lung de 10 metri.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a publicat, împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi Asociația Unităților de Alimentație Publică (SVESZ) Sfântu Gheorghe, harta gastro-turistică a municipiului Sfântu Gheorghe. Pe hartă apar 16 restaurante, în plus, sunt reprezentate muzeele locale şi spaţiile expoziţionale, iar pe versoul hărţii sunt prezentate câte o specialitate şi datele de contact ale unităţilor de alimentaţie publică.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AgroSIC a câştigat, împreună cu alte şase organizaţii partenere, fonduri pentru un proiect care vizează realizarea unei cooperări pentru dezvoltarea pieței locale prin integrarea lanțurilor scurte de aprovizionare. Promovarea produselor locale şi consolidarea cooperării dintre producători și consumatori fac parte din proiectul care are ca obiectiv dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare în vederea înființării pieței locale în zona Covasna, Sfântu Gheorghe şi Micfalău.
În cadrul galei eTravel Awards, ce a avut loc miercuri seara, la Bucureşti, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna a fost premiată cu două premii: la categoria Best Travel Application asociaţia a obţinut locul doi pentru aplicaţia mobilă „Visit Covasna County”, iar la categoria Best Destination Campaign s-a clasat pe locul trei, cu campania de promovarea județului Covasna intitulat „Ținutul conacelor”.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va asigura până la finele anului costurile de funcționare ale sistemului județean de protecție socială și de protecție a copilului, aceasta este decizia pe care au luat-o consilierii judeţeni în cadrul şedinţei ordinare din luna octombrie.
La conacul Antos de la Reci, medicii au efectuat, într-o zi şi jumătate, un număr de aproape 3 mii de examinări medicale, în cadrul programului derulat de Serviciul de Ajutor Maltez. Cu această ocazie o fetiţă de 12 ani din Aninoasa a fost depistată cu probleme cardiace avansate. Aceasta urmează să primească tratamentele corespunzătoare.
Tinerii covăsneni sunt aşteptaţi la şcoala de pompieri! Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” din judeţul Prahova anunţă organizarea a unei noi sesiuni de admitere pentru tineri bărbaţi între 18 şi 27 de ani, pentru calificările „subofiţer de pompieri şi protecţie civilă” şi „maistru militar auto”. Studiile sunt gratuite şi au o durată de 1 an. Termenul limită pentru depunerea cererilor de înscriere la concursul de admitere este 23 noiembrie.
Târgul tradiţional de toamnă, organizat la Baraolt, anul acesta s-a transformat într-un Festival de toamnă. Sâmbătă, pe lângă târgul produselor locale, mulți vizitatori au fost atraşi de standurile prezentând meşteşugurile tradiţionale şi de programele culturale.
Pe parcursul săptămânii viitoare, medicii specialişti vor efectua investigaţii medicale gratuite în localităţile Reci şi Dalnic, în cadrul unui proiect european derulat de Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria. Covasna este primul judeţ în care, în cadrul acestui proiect, se vor efectua mai multe tipuri de screening: screening oftalmologic, ortopedic pentru copii, precum şi teste pentru evaluarea stării generale de sănătate şi screening pulmonar.
Problema alimentării cu apă potabilă este rezolvată pentru aproape şapte sute de familii din Brateş, Telechia şi Pachia – joi a fost inaugurat oficial sistemul de alimentare cu apă nou construit. Valoarea lucrărilor este de 1,5 milioane euro, iar contractul finanţare a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării în anul 2014.
Transylvanian BBQ Festival va fi inclus în calendarul oficial de concursuri – au confirmat reprezentanţii Kansas City Barbeque Society (KCBS), la festivalul organizat la Tállya din Ungaria. Astfel, se va extinde în mod semnificativ şi cercul concurenţilor înscrişi la competiţia organizată în judeţul Covasna, care va avea loc în perioada 17-19 mai 2019.
Este pentru prima oară când judeţul Covasna găzduieşte Congresul JEC (Journées Européennes du Cortinaire). În perioada 14-20 octombrie, la Bálványos, se desfăşoară în organizarea Societăţii de Micologie „Kálmán László” şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna cel de-al 36-lea Congres European Cortinarius al JEC (36th JEC-Congress). Prestigioasa reuniune internațională este organizată o singură dată pe an, iar dreptul pentru organizare este acordat întotdeauna altei ţări. Congresul reuneşte specialişti de înalt nivel din domeniul micologiei, prin alegerea locaţiei, organizatorii vor oferi o excelentă ocazie pentru îmbogățirea cunoașterii şi extinderea literaturii de specialitate cu privire la micoflora din Ţinutul Secuiesc, mai ales pentru că există specii de ciuperci care se găsesc numai în judeţul Covasna.
Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe sărbătoreşte în acest an 50 de ani de la înfiinţare. Instituţia de învăţământ, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a fost înfiinţată în 1968, printr-o hotărâre a Comitetului judeţean pentru cultură. În cinstea aniversării jubiliare au fost organizate mai multe evenimente festive, seria de evenimente s-a încheiat joi seara, printr-o gală, în cadrul căreia s-au prezentat elevii şcolii şi au fost salutați foştii colegi și directori ai instituţiei.
Consiliul (CJ) Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Judeţul Covasna (ASIMCOV), precum şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ) organizează în data de 10 noiembrie 2018, la Sala Sporturilor „Szabó Kati”, Parada Cârnaţilor, ediţia a XVI-a, şi Festivalul Verzei.
Două echipe din judeţul Covasna vor participa la etapa oficială a campionatului de barbecue Kansas City Barbeque Society (KCBS), concurs ce se va desfăşura în perioada 12-14 octombrie la Tállya din Ungaria.
Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor – acesta este motto-ul sub care consiliile judeţene din Harghita, Mureş şi Covasna, împreună cu instituţiile lor culturale, organizează, în perioada 12–21 octombrie cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Ţinutului Secuiesc. Devenită deja o tradiţie, seria de evenimente vine în întâmpinarea publicului interesat cu o ofertă culturală bogată.
Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, în cadrul şedinţei extraordinare de vineri, majorarea capitalului social al Societății Gospodărie Comunală S.A. Sfântu Gheorghe.
Biblioteca Naţională Széchényi (OSZK) din Ungaria a restituit Muzeului Naţional Secuiesc o carte bibliofilă, crezută dispărută. Chronica, de Székely István, editată în 1559, a trecut printr-o experienţă demnă la rândul ei de o carte de aventuri istorice : cu 73 de ani în urmă, s-a crezut că preţiosul document istoric a fost distrus în timpul bombardamentului gării din Zalaegerszeg (Ungaria), acum însă a fost readusă în Transilvania, în stare restaurată. Cartea a fost predată directorului Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihály, miercuri, 3 octombrie 2018, la Budapesta şi va fi prezentată în curând publicului covăsnean.
Cursul pentru construirea sobelor cu masă termică, care a fost lansat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSIC, din subordinea Consiliului Judeţean Covasna, a stârnit un mare interes. În cadrul cursului care a avut loc în acest weekend, la Arcuş, şi care a fost organizat ca parte a programului de dezvoltare rurală, au prins gustul acestei meserii treizeci de persoane.
Cunoaşterea bunelor practici, relaţii fructuoase de prietenie, promovarea unor iniţiative comunitare – acesta constituie obiectivul proiectului comun inițiat de judeţele Zala şi Covasna. În acest context a sosit, la sfârşitul săptămânii, în judeţul Covasna, o delegaţie din judeţul înfrăţit Zala, din Ungaria. Sâmbătă, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a avut loc o conferinţă tematică, după care s-au diseminat bune practici din agricultura covăsneană, în special din pomicultură şi prelucrarea fructelor.
Plenul Consiliului Județean (CJ) Covasna s-a întrunit miercuri într-o nouă ședință, care a avut loc la Complexul de Servicii Comunitare din Târgu Secuiesc.
Consiliul Judeţean Covasna şi Adunarea Generală a judeţului Veszprém au încheiat un acord de cooperare acum 25 de ani, în 1993. Relaţia de înfrăţire, care se menţine vie şi funcţionează bine încă de atunci, a fost sărbătorită la Veszprém, printr-o serie de evenimente culturale. Sâmbătă, în oraşul reginelor, a fost dezvelită statuia sculptorului Éltes Barna, în piaţa Oraşului Vechi din Veszprém a fost organizat un târg stradal, cu participarea meşteşugarilor covăsneni, iar după-masă a avut loc un spectacol cultural și gală în cinstea jubileului de 25 de ani.
Calitatea relației dintre majoritate şi minoritate ţine de responsabilitatea majorităţii şi depinde întotdeauna de atitudinea majorităţii, acest lucru este valabil în mod special pentru România, a atras atenţia Tamás Sándor, în cadrul conferinţei intitulate „Drepturile minorităților naționale la 100 de ani în România”, care a fost organizată miercuri, la Sfântu Gheorghe, de către Asociația Identitate și Dialog.
Potrivit apelului World Cleanup Day, 15 septembrie este ziua în care milioane de oameni din întreaga lume „vor face treaba murdară – în vederea creării unui viitor mai curat”. La acţiunea de colectare a gunoaielor, organizată de către partenerii Let’s do it, România!, în judeţul Covasna, se aşteaptă participarea a cel puţin 3000 de voluntari.
Consiliul Județean (CJ) Covasna, reunit în ședință extraordinară miercuri, a aprobat mai multe proiecte de hotărâre ce vizează rectificarea bugetului propriu al judeţului, finanţarea programului sportiv şi elaborarea proiectului de finanţare ce are ca obiectiv reabilitarea fostului hotel de la Malnaş-Băi.
Se caută asistenți maternali profesioniști în primul rând în zona Baraoltului, deoarece aceasta este zona în care activează cele mai puţine persoane în această profesie. La conferinţa de presă pentru promovarea profesiei de asistent maternal profesionist, care a avut loc miercuri, s-a afirmat că, la nivelul judeţului se doreşte angajarea, în total, a 24 de persoane, pentru îngrijirea la domiciliu a copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială. În judeţul Covasna, 237 de copii minori şi tineri se află, în prezent, în plasament la asistenţi maternali profesionişti şi experienţa profesională arată că aceasta este cea mai bună formă de plasament al copiilor aflaţi în sistem.