Dezvoltare concertată la Malnaș-Băi
Miercuri, 26 septembrie 2018Plenul Consiliului Județean (CJ) Covasna s-a întrunit miercuri într-o nouă ședință, care a avut loc la Complexul de Servicii Comunitare din Târgu Secuiesc.
Plenul Consiliului Județean (CJ) Covasna s-a întrunit miercuri într-o nouă ședință, care a avut loc la Complexul de Servicii Comunitare din Târgu Secuiesc.
În cadrul ședinței, s-au discutat patru proiecte de hotărâre cu privire la reabilitarea și transformarea fostului hotel de la Malnaș-Băi într-un Centru de formare profesională în domeniul turismului balnear, proiect ce se desfășoară sub umbrela Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. „Școala Populară de Arte și Meserii, care în acest an sărbătorește cincizeci de ani de activitate, pe lângă educația artistică, în ultimii ani a pus accentul pe consolidarea caracterului său de școală populară, iar activitatea instituției a fost extinsă și în direcția formării profesionale pentru adulți, asigurând astfel mijloace de trai pentru covăsneni. Acum deschidem un nou capitol în istoria instituției, dorim să creăm cadrul instituțional pentru formarea și instruirea practică a personalului din domeniul turismului balnear și wellness” – a spus Tamás Sándor.
„Prin hotărârile adoptate acum în plenul Consiliului Județean, am pus bazale planului integrat de dezvoltare balneară a localității Malnaș-Băi. Ca prim pas, am trecut clădirea fostului hotel în administrarea Școlii Populare de Arte și Meserii, am aprobat participarea Județului Covasna, în asociere cu Comuna Malnaș, la Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa II, cu obiectivul de investiții care vizează reabilitarea totală a clădirii care va găzdui Centrul de formare profesională în domeniul turismului balnear, tema de proiectare aferentă, precum și proiectele de hotărâre cu privire la elaborarea documentației necesară realizării obiectivului de investiție. Sperăm că investițiile ce urmează a fi realizate în următorii ani vor aduce un nou impuls pentru stațiunea balneară, renumită odinioară” – a mai spus președintele CJ.
În următorii ani, la Malnaș-Băi se vor desfășura numeroase proiecte de dezvoltare: drumul județean care conduce spre localitate va fi reabilitat cu finanțare europeană, va fi reorganizat Centrul de tratament, construit prin proiectul „Drumul apelor minerale”, acesta își încetează temporar activitatea începând din 1 octombrie, și clădirea fostului hotel, aflată într-o stare avansată de ruină, va fi reabilitată cu fonduri guvernamentale.
Ne îngrijim de copiii orfani și persoanele nevoiașe
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna a primit 3,4 milioane lei din partea guvernului, sumă care a fost inclusă în bugetul județului, printr-o hotărâre de consiliu județean. În cadrul ședinței, directorul DGASPC, Vass Mária a afirmat că instituția ar avea nevoie de încă 3,4 milioane de lei, pentru a putea asigura până la sfârșitul anului funcționarea sistemului de asistență socială.
Patru apartamente de bloc, aflate în folosința Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna vor fi predate în administrarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, pentru a putea asigura locuințe de serviciu pentru medici. Aceste locuințe au fost folosite de tineri de peste 18 ani, aflați în sistemul de protecție, iar în cadrul unei ședinței ordinare, plenul a decis cumpărarea unui imobil destinat înființării unui centru de sprijin și suport pentru acești tineri.
Modul în care se ocupă de îngrijirea persoanelor nevoiașe constituie un indicator al civilizației sociale, motiv pentru care conducerea județului a decis să țină ședința ordinară aferentă lunii septembrie la Târgu Secuiesc, în Complexul de Servicii Comunitare, astfel, exprimându-și solidaritatea față de copiii orfani și persoanele nevoiașe – a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, motivând locația ședinței de miercuri și referindu-se la faptul că subiectul construirii unei casei familiale în localitatea Coșeni a fost întâmpinată cu opoziţie de comunitatea locală.
„Susținerea sistemului de protecție a copilului și a sistemului de asistență socială este o prioritate a CJ Covasna, scopul nostru este acela de a asigura copiilor orfani și persoanelor nevoiașe un mediu de viață mai bun decât cel în care s-au născut. Casa de tip familial este cea mai bună soluție pentru integrarea copiilor orfani” – a arătat președintele CJ.
Directoarea Complexului de Servicii Comunitare, Bálint Olga, i-a condus pe consilierii județeni prin clădire, prezentându-le instituția cu o vastă istorie. „Orfelinatul de fete cu școală internă înființată de către baroana și-a deschis porțile la data de 9 octombrie 1872, miracolul este că această instituție, pe tot parcursul existenței ei, a avut o funcție socială, supraviețuind schimbărilor de regim, și, de asemenea, în prezent, oferă servicii adaptate nevoilor actuale” – a spus directoarea, menționând că aceasta este cea mai mare instituție socială a județului, care asigură 12 tipuri de servicii sociale, gestionează 450 de cazuri individuale și oferă servicii pentru copii și adulți defavorizați, cu dizabilități, abuzați sau aflați în situații de criză.
Ultimul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat Raportul de activitate al A.C.S. Sepsi-SIC pe anul 2017, care a fost prezentat de consilierul județean Ambrus József.