Știri
Clădirea Şcolii Gimnaziale „Darkó Jenő” din Dalnic, reabilitată la exterior şi interior, a fost inaugurată oficial vineri, 18 decembrie. Costurile investiţiei se ridică la 404 mii lei. Acesta este un proiect la care Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a contribuit cu suma de 75 mii lei, cea mai mare parte din cheltuieli fiind suportată din bugetul local. În acelaşi timp, au lucrat mult şi sătenii: au adus lemne pentru construcţii şi au ajutat pe parcursul desfăşurării lucrărilor.
La Comandău a avut loc, în ziua de 3 decembrie, şedinţa extraordinară în teritoriu a Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în cadrul căreia consilierii judeţeni au votat pentru acordarea Asociaţiei Clubul Sportiv Sepsi SIC a unei noi sume de 367.500 lei. Tot în cadrul acestei şedinţe, plenul CJ a votat alocarea sumei de 32 mii lei pentru Muzeul Naţional Secuiesc, sumă din care se va reabilita mecanismul ceasului din turnul clădirii galeriei de artă, aflată în centrul oraşului Sfântu Gheorghe.
1
Uzina de prelucrare a deşeurilor de la Leţ – vehicule speciale pentru sortarea, transportul şi prelucrarea deşeurilor, linie de sortare, spațiu de compostare şi de depozitare a deșeurilor – este investiția cu cea mai mare valoare a Consiliul Județean Covasna.
„Limbi regionale şi drepturi lingvistice în Europa” a fost tematica conferinţei ce a avut loc vineri, 24 septembrie, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Covasna, în organizarea Serviciului de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre”, Consiliului Judeţean Covasna şi a Centrului de Informare Europe Direct Sfântu Gheorghe.
Biserica reformată din Zăbala, considerată una dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale judeţului Covasna, se află în lucrări de renovare de ani de zile. În cadrul serviciului divin festiv de duminică, 27 septembrie, au fost sintetizate eforturile depuse în ultima perioadă şi s-a arborat steagul judeţului Covasna pe lângă drapelul naţional al Ungariei.
Consiliul Judeţean Covasna a premiat şapte dintre elevii care au obținut mediile cele mai mari la Evaluarea națională și la examenul de Bacalaureat din acest an.
Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasnaorganizează concurs la sediul Consiliului Județean Covasna din Sf. Gheorghe, p-ța Libertății nr. 4
pentru ocuparea funcției vacante de:
AQUARIUS – FESTIVALUL APEI MINERALE
12 SEPTEMBRIE 2015, COVASNA, Piața Kőrösi Csoma Sándor
Judeţul Covasna a primit 6,5 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor la drumurile comunale şi judeţene, în urma rectificării bugetare.
Vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată „Imagini magice, Ţinutul Secuiesc” a avut loc în data de 7 august, în sala de expoziţii a Bibliotecii Judeţene din Békéscsaba. La realizarea evenimentului care a fost organizat pe marginea relaţiilor de înfrăţire, au colaborat: Consiliul Judeţean Covasna, Autoguvernarea Judeţului Békés, Camera Club Siculorum, precum şi Grupul de creaţie KépVidék.
Miercuri, 28 august, va avea loc inaugurarea depozitului de deşeuri transformat şi modernizat din oraşul Întorsura Buzăului, realizat în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna”, proiect derulat de Consiliul Judeţean Covasna.
Un vis mai vechi al locuitorilor din Chiuruş a devenit realitate: azi, 17 septembrie 2013, s-a dat în folosinţă noul pod peste pârâul care trece la marginea dinspre Covasna a satului, astfel că, tractoarele şi căruţele vor putea ajunge acasă fără probleme de pe câmp şi pe timp de ploaie.
Programul „Primul Ghiozdan”, considerat unul dintre cele mai de succes programe ale Consiliului Judeţean Covasna, a fost încheiat marţi, 10 septembrie, când ghiozdanele au fost predate directorilor instituţiilor de învăţământ.
În judeţul Covasna, medicii sosiţi din Ungaria au efectuat analize medicale în localităţile Brateş, Telechia, Pachia şi Comandău. Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei din localităţile rurale s-a derulat prin intermediul medicilor şi asistenţilor Spitalului „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok.
Visit Háromszék – adică Vizitează Trei Scaune, acesta este titlul paginii de Facebook lansat de unul dintre colaboratorii voluntari ai Consiliului Judeţean Covasna, Máthé Zoltán. Prezentarea paginii a avut loc cu ocazia aniversării a 137 de ani de la înfiinţarea comitatului Trei Scaune.
Miercuri, 1 iulie, a avut loc conferinţa de presă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele din judeţul Covasna şi municipiul Sfântu Gheorghe.
Ne bucurăm de faptul că şi copiii din Micfalău au obţinut rezultate semnificative la concursul de desen organizat de către Consiliul Judeţean Covasna, dovedind prin acesta că calitatea educaţiei în şcoală, cunoştinţele şi abilităţile elevilor sunt identice cu cele ale elevilor de la oraşe.
Complexul turistic care şi-a deschis porţile vineri, 3 iulie, în Cernat, poate constitui un etalon al unităţilor de cazare din Transilvania.
Consiliul Judeţean Covasna va sprijini reabilitarea tronsonului de drum cuprins între Comandău şi Păpăuţi cu suma de un sfert de milion de lei şi va aloca fonduri în valoare 200.000 mii lei pentru înfiinţarea unui punct de lucru al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, precum şi pentru construirea unui garaj pentru autospeciale de intervenţie în oraşul Baraolt – a decis plenul CJ în şedinţa extraordinară ce a avut loc vineri, 10 iulie.
Echipa Centrului Judeţean pentru Protecţia Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont şi specialişti din cadrul Consiliului judeţean Covasna au participat la o sesiune de instruire pe tema Managementul ariilor protejate.
La Concursul de scurtmetraje lansat de Consiliul Judeţean Covasna, în cadrul Programului „Mărul”, au participat în total cinci şcoli din judeţ, cea mai activă şcoală fiind Liceul „Mikes Kelemen” elevii căruia au realizat trei scurtmetraje, dar printre participanţi s-au numărat şi multe şcoli din mediul rural. Ceremonia de premiere a scurtmetrajelor a avut loc în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna, din data de 1 august.
A doua ediție a Bienalei de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc va fi organizată anul acesta cu scopul de facilita dialogul între artiştii fotografi din Ţinutul Secuiesc şi fotografi de talie internațională, precum şi de a promova, la nivel internaţional, valorile Ţinutului Secuiesc. Vineri, 19 iunie, organizatorii acestei ediţii, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Clubul de Foto Camera Club Siculorum, cu sprijinul Consiliul Judeţean Harghita şi al Centrului Cultural Judeţean Harghita, au susţinut o conferinţă de presă care a avut ca temă lansarea bienalei.
Râsete de copii și o atmosferă veselă și colorată a caracterizat cea de 6-a ediție a Zilei familiilor covăsnene. Evenimentul a avut loc în data de 20 iunie, în curtea Castelului Daniel din Tălișoara, și a cuprins ateliere meșteșugărești, jocuri populare pentru copii și spectacole culturale.
„În caz de incendiu, ploaia valorează cât un om în plus în echipaj” – spuneau între ei pompierii care au participat la concursul judeţean al pompierilor voluntari de la Chichiş. Deşi ploaia nu a contenit deloc pe parcursul zilei de duminică, aceasta nu a redus numărul celor interesaţi şi nu a afectat nici starea de spirit a pompierilor.
Consiliul Judeţean Covasna s-a întrunit marţi, 23 iunie 2015, într-o şedinţă ordinară, care a avut loc în fosta clădire a Primăriei din Târgu Secuiesc, actualmente sediul Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”. În cadrul şedinţei de plen, consilierii judeţeni au luat decizii cu privire la închiderea depozitului de deşeuri de la Târgu Secuiesc şi darea în folosință gratuită către Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe a unor echipamente medicale.
Construcţia uzinei de prelucrare a deşeurilor de la Leţ se va finaliza în luna august a acestui an. Investiţia se realizează în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”, proiect al cărui beneficiar este Consiliul Județean Covasna.
Prima cooperativă din judeţul Covasna care are ca activitate colectarea, prelucrarea şi valorificarea laptelui a fost constituită printr-o asociere intercomunitară dintre Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, procesatorul de lapte Meotis SRL din Ilieni, Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Ilieni, precum şi cu participarea a patru persoane fizice.
Primul semn al sosirii husarilor este sunetul muzicii fanfară. Ritmurile binecunoscutei melodii „Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva” răsună din ce în ce mai tare, apar caii purtând în spate husarii îmbrăcaţi în uniforme de epocă, iar în spatele lor căruţele pline de dansatori, muzicanţi şi, bineînţeles, recruţi.