Sunteți aici: » Știri » Sărbătoarea comună a judeţelor Covasna şi Veszprém

Sărbătoarea comună a judeţelor Covasna şi Veszprém

Duminică, 16 septembrie 2018

Consiliul Judeţean Covasna şi Adunarea Generală a judeţului Veszprém au încheiat un acord de cooperare acum 25 de ani, în 1993. Relaţia de înfrăţire, care se menţine vie şi funcţionează bine încă de atunci, a fost sărbătorită la Veszprém, printr-o serie de evenimente culturale. Sâmbătă, în oraşul reginelor, a fost dezvelită statuia sculptorului Éltes Barna, în piaţa Oraşului Vechi din Veszprém a fost organizat un târg stradal, cu participarea meşteşugarilor covăsneni, iar după-masă a avut loc un spectacol cultural și gală în cinstea jubileului de 25 de ani.

Consiliul Judeţean Covasna şi Adunarea Generală a judeţului Veszprém au încheiat un acord de cooperare acum 25 de ani, în 1993. Relaţia de înfrăţire, care se menţine vie şi funcţionează bine încă de atunci, a fost sărbătorită la Veszprém, printr-o serie de evenimente culturale. Sâmbătă, în oraşul reginelor, a fost dezvelită statuia sculptorului Éltes Barna, în piaţa Oraşului Vechi din Veszprém a fost organizat un târg stradal, cu participarea meşteşugarilor covăsneni, iar după-masă a avut loc un spectacol cultural și gală în cinstea jubileului de 25 de ani.

„Motivul pentru care ne simțim bine aici la Veszprém este acelaşi pentru care, la momentul respectiv, în 1975, teatrele oraşelor Veszprém şi Sfântu Gheorghe s-au contactat reciproc, aşteptând cu entuziasm întâlnirea. Este acelaşi motiv pentru care Orbán Árpád şi Zongor Gábor, în urmă cu 25 de ani, au încheiat un acord de cooperare între cele două autorităţi locale. Este acelaşi motiv pentru care domnii preşedinţi Demeter János şi Kuti Csaba au îmbogățit acordul cu conţinut substanțiaș şi pentru care noi l-am continuat împreună cu Lasztovicza Jenőv şi Polgárdy Imre. Atunci când, pentru atenuarea consecințelor dezastrului ecologic de la Devecser, am adus câte 3 milioane de forinţi din partea judeţului Covasna şi a oraşului Sfântu Gheorghe, Lasztovicza Jenő a fost la fel de bucuros ca şi populaţia din Comandău, atunci când Polgárdy Imre, fiind primul lider de instituţie publică din Ungaria care m-a sunat şi m-a întrebat cu modestia blândă care îl caracteriza: Sándor, cu ce vă putem fi de ajutor? Aceste lucruri nu se pot uita!” – a spus Tamás Sándor, reamintind elementele esenţiale ale cooperării dintre cele două judeţe şi subliniind că covăsnenii vin în judeţul Veszprém ca acasă.

„Pe noi, secuii, ultimii o sută de ani ne-au încercat foarte mult. Au fost ani amarnici care aproape că ne-au distrus visul. Am trecut prin câteva schimbări de regim, am supravieţuit sub mai multe forme de stat, reviziuni de frontiere şi schimbări administrative, am supravieţuit celor două războaie mondiale şi, de un secol încoace, ne suportăm soarta. Dar «cel care are ambiţii mari, este ajutat să pornească pe drum chiar şi de duşmanii săi» – spune un vechi proverb. (…) De câţiva ani, Ungaria a deschis o nouă eră. Simţim că ţara-mamă este din nou puternică şi sprijinitoare. Iar noi avem foarte mare nevoie de acest sprijin. Dacă ţara-mamă este puternică, comunitatea maghiară din Bazinul Carpatic va deveni şi ea puternică” – a spus președintele CJ Covasna, în discursul festiv.

„Datorită protocolului de bază, încheiat în 1993, şi datorită acordului de cooperare, înnoit la Magyarpolány, în 2003, am clădit o punte peste graniţele noastre cu inima curată şi din cuvinte curate. O punte care leagă fraţii noştri transilvăneni şi maghiari. Pentru că, pe cele două maluri ale râului, trecutul nostru a fost unul comun, avem o istorie şi o limbă comună, avem valori culturale comune, iar toată această comoară acumulată a fost păstrată de noi înşine, dar nu prin surse scrise, plăci din piatră sau biblioteci, ci prin lanţul fragil al relaţiilor vii dintre oameni. În prezent, chiar şi puntea care ne leagă a devenit una comună” – a punctat preşedintele Adunării Generale a  Judeţului Veszprém la gala de sâmbătă seară. „Cred că această alianţă este o sursă de putere pentru noi toţi” – a subliniat Polgárdy Imre.

Delegaţia judeţului Covasna a oferit judeţului Veszprém un cadou constând într-o statuie care simbolizează buna cooperare dintre cele două județe. Creaţia intitulată „Conexiuni” a sculptorului Éltes Barna a fost realizată din marmură.

Un moment special al seriei de programe a fost ceremonia festivă de semnare a acordului de cooperare între judeţele Covasna şi Veszprém. Protocolul de bază încheiat la 7 iunie 1993, în Sfântu Gheorghe, precum şi acordul de cooperare înnoit la Magyarpolány, în data de 7 iunie 2003, a fost completat de preşedinţii celor două autorităţi publice locale cu o clauză. În acest document părţile îşi exprimă intenţia de a consolida relaţiile de cooperare şi de înfrăţire dintre cele două judeţe.

Târgul de stradă în piaţa Oraşului Vechi din Veszprém a fost organizat sub genericul  „Puntea care ne leagă”, printre programele de scenă publicul a putut urmări concertul susţinut de artista Teatrului de Operetă din Budapesta, Dancs Annamari, originară din Sfântu Gheorghe, dar pe scenă au evoluat: Ansamblul de dansuri populare „Hamuvirág” din Estelnic, Jánó Kinga din Sânzieni şi Préda Barna din Valea Zălanului, povestitorul de basme Farkas Gyula din Băţanii Mici. Delegaţia covăsneană a fost salutată de primarul oraşului Veszprém , Porga Gyula, potrivit căruia membrii delegaţiei covăsnene nu sunt oaspeţi, pentru că la Veszprém vin ca acasă.

Treisprezece localităţi din judeţul Covasna au stabilit relaţii de înfrăţire cu localităţi din judeţul Veszprém, municipiul Sfântu Gheorghe şi oraşul Veszprém au încheiat un acord oficial de cooperare încă din 1990. În plus, oraşul Baraolt întreţine relaţii de înfrăţire cu localităţile Zirc şi Pápa, oraşul Covasna cu localităţile Balatonfüred şi Pápa, comuna Chichiş cu localităţile Olaszfalu şi Balatonfőkajár, comuna Malnaş cu localitatea Alsóörs, comuna Sânzieni cu localitatea Szentgál, comuna Vârghiş cu localitatea Pápakovácsi, satul Zoltan cu Pulla, comuna Zăbala cu localitatea Tapolca, satul Băţanii Mici cu localitatea Sóly, satul Herculian cu localitatea Hegymagas, comuna Ilieni cu localitatea Taliándörögd, iar comuna Bixad cu localitatea Berhida.

Noutăți