DGASPC Covasna caută asistenți maternali profesioniști
Miercuri, 12 septembrie 2018Se caută asistenți maternali profesioniști în primul rând în zona Baraoltului, deoarece aceasta este zona în care activează cele mai puţine persoane în această profesie. La conferinţa de presă pentru promovarea profesiei de asistent maternal profesionist, care a avut loc miercuri, s-a afirmat că, la nivelul judeţului se doreşte angajarea, în total, a 24 de persoane, pentru îngrijirea la domiciliu a copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială. În judeţul Covasna, 237 de copii minori şi tineri se află, în prezent, în plasament la asistenţi maternali profesionişti şi experienţa profesională arată că aceasta este cea mai bună formă de plasament al copiilor aflaţi în sistem.
Se caută asistenți maternali profesioniști în primul rând în zona Baraoltului, deoarece aceasta este zona în care activează cele mai puţine persoane în această profesie. La conferinţa de presă pentru promovarea profesiei de asistent maternal profesionist, care a avut loc miercuri, s-a afirmat că, la nivelul judeţului se doreşte angajarea, în total, a 24 de persoane, pentru îngrijirea la domiciliu a copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială. În judeţul Covasna, 237 de copii minori şi tineri se află, în prezent, în plasament la asistenţi maternali profesionişti şi experienţa profesională arată că aceasta este cea mai bună formă de plasament al copiilor aflaţi în sistem.
„Am dori să le asigurăm copiilor orfani şi abandonaţi un viitor mai bun decât situaţia în care s-au născut, condiţii adecvate şi asistenţi maternali profesionişti care să le ofere acestora o familie iubitoare” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, accentuând că susţinerea sistemului social este o parte importantă a responsabilităţilor autorităţilor judeţene. „Sistemul nostru social nu s-a aflat de douăzeci de ani într-o astfel de situaţie nefericită, această situaţie fiind rezultatul deciziilor nechibzuite ale guvernului român. Noi nu putem avea decât un singur răspuns: vom fi și mai sensibili faţă de problemele sociale și vom depune eforturi și mai mari pentru a susţine sistemul social” – a afirmat preşedintele CJ Covasna, făcând referire la faptul că, guvernul nu a dat bani la rectificarea bugetară pentru protecţia copiilor, aruncând toate aceste instituţii din ţară într-o situație dificilă.
„Profesia de asistent maternal profesionist înseamnă o mare responsabilitate, deoarece toţi cei care îşi aleg această profesie trebuie să poarte de grijă copilului pe care-l are în plasament la propriul domiciliu, în condiţii familiale, 24 de ore din 24. Aceasta este una dintre cele mai eficiente şi cele mai bune forme de educare, motiv pentru care dorim să extindem reţeaua de asistenţi maternali profesionişti. În prezent, o treime din numărul copiilor aflaţi în sistemul social am reuşit să-i plasăm la asistenţi maternali profesionişti” – a explicat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Maria.
S-a dovedit că această profesie îi atrage în primul rând persoanele mai vârstnice, din acest motiv vârsta medie este destul de mare, mulţi se pregătesc să iasă în pensie. În cazul în care o persoană nu are vechime în muncă şi se află la primul său loc de muncă, poate primi lunar un salariu de bază net de 1559 lei, sumă care se măreşte în funcţie de vechime în muncă. În acelaşi timp, copii plasați la asistenți maternali profesioniști beneficiază de alocație de plasament în valoare de 600 lei/lună, iar în cazul în care copilul este încadrat în grad de handicap valoarea alocației de plasament este de 900 lei/lună, sumă din care se asistentul maternal trebuie să asigure toate cheltuielile privind creșterea și educarea copilului aflat în plasament. Totodată se primeşte lunar alocaţia de stat, în valoare de 84 lei sau 200 lei, în funcţie de situaţie. Aceasta înseamnă că un asistent maternal profesionist beneficiază lunar de suma netă de 2900-3900 de lei, în funcție de numărul copiilor plasați, precum și de nevoile speciale ale copilului.
Serviciul de Asistență Maternală în județul Covasna a fost înființat în anul 1999. Din cele 153 de posturi aprobate pentru asistenți maternali profesioniști, în prezent sunt ocupate 129 de posturi, există 24 de posturi sunt vacante şi 2 posturi temporar vacante.
Persoanele care doresc să devină asistent maternal profesionist vor depune o cerere la sediul D.G.A.S.P.C. Covasna, Serviciul de Asistenţă Maternală. În urma depunerii cererii, specialiştii vor realiza evaluarea capacităţii persoanei de a îngriji un copil/copii. Persoanele selectate vor participa la un curs de formare profesională cu durata de 3 săptămâni, la sfârşitul căruia dă un examen. Cei care trec examenul vor obţine atestatul de asistent maternal profesionist pentru o perioadă de trei ani. Se aşteaptă înscriere unor solicitanţii care îndeplinesc următoarele condiţii: să fie absolvenţi a cel puţin 10 clase, să dețină un spațiu propriu creșterii copiilor şi să nu aibă cazier judiciar. Cei care îndeplinesc aceste condiţii preliminare şi au luat examenul cu succes, vor deveni angajaţi ai DGASPC Covasna, din momentul plasării copiilor.
Pentru informaţii detaliate rugăm persoanele interesate să ne contacteze personal la sediul
Serviciului de Asistenţă Maternală din cadrul D.G.A.S.P.C. Covasna din Sfântu Gheorghe, str. Presei, Nr. 8/A sau la tel. nr. 0264-314660, int. 110 sau 0732810820.