Sunteți aici: » Știri » Colaborare fructuoasă cu judeţul Zala

Colaborare fructuoasă cu judeţul Zala

Luni, 1 octombrie 2018

Cunoaşterea bunelor practici, relaţii fructuoase de prietenie, promovarea unor iniţiative comunitare – acesta constituie obiectivul proiectului comun inițiat de judeţele Zala şi Covasna. În acest context a sosit, la sfârşitul săptămânii, în judeţul Covasna, o delegaţie din judeţul înfrăţit Zala, din Ungaria. Sâmbătă, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a avut loc o conferinţă tematică, după care s-au diseminat bune practici din agricultura covăsneană, în special din pomicultură şi prelucrarea fructelor.

Cunoaşterea bunelor practici, relaţii fructuoase de prietenie, promovarea unor iniţiative comunitare – acesta constituie obiectivul proiectului comun inițiat de judeţele Zala şi Covasna. În acest context a sosit, la sfârşitul săptămânii, în judeţul Covasna, o delegaţie din judeţul înfrăţit Zala, din Ungaria. Sâmbătă, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a avut loc o conferinţă tematică, după care s-au diseminat bune practici din agricultura covăsneană, în special din pomicultură şi prelucrarea fructelor.

„În acest an se împlinesc 15 ani de la semnarea protocolului de înfrăţire între judeţele Zala şi Covasna, în această perioadă de timp am găsit de fiecare dată oportunitatea de a se întâlni. Proiectul nostru intitulat «Colaborare fructuoasă» ne oferă un cadru adecvat pentru a deschide un nou capitol în cooperarea dintre judeţele Zala şi Covasna, scopul fiind cunoaşterea bunelor practici, dar am dori să încurajăm mai ales iniţiativele individuale şi comunitare bazate pe pomicultură care vin în sprijinul tinerilor, pentru a se realiza în viaţă, în mediul rural” – a salutat oaspeții, sâmbătă, în cadrul conferinţei Henning László, vicepreşedintele CJ Covasna.

„Omul când călătoreşte departe, caută, în primul rând, bunele practici. Noi, cei din judeţul Zala, legăm realizarea produselor locale, pomicultura şi prelucrarea fructelor de problemele sociale, cu atât mai mult cu cât populaţia localităţilor îmbătrâneşte. Este greu să ţii tinerii în loc, ei nu văd posibilităţi existenţiale, din acest motiv este importantă încurajarea produselor locale şi a lanţului scurt alimentar, pentru aceasta căutpm exemple de bune practici” – a spus Pácsonyi Imre, preşedintele Adunării Generale a Judeţului Zala.

Consilierul judeţean Orbán Miklós, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, a prezentat oportunităţile din agricultură oferite de judeţul Covasna, menţionând că o caracteristică a agriculturii covăsnene este accentul pus pe producţia de cartofi, iar îmbătrânirea fermierilor reprezintă şi aici o problemă, 65 la sută dintre agricultori şi  crescători de animale este de peste 65 de ani. Asocierea şi cooperarea sunt importante şi în judeţul Covasna, unde astfel s-au obţinut rezultate, un exemplu bun în acest sens este, printre altele, Cooperativa Agricolă Kézdi Lacto Coop, care demonstrează acest lucru, a arătat specialistul în agricultură.

Dr. Bandi Attila, asistent universitar în cadrul Departamentului de Horticultură al Universității Sapientia, a ţinut o prezentare cu degustare despre vechile specii de fructe din Ţinutul Secuiesc, precizând care sunt soiurile de mere indigene (Batul, Pónyik, Budai Domokos, Húsvéti rozmaring, Tordai piros kálvil etc.), care sunt soiurile alogene (Téli arany pármen, Török Bálint, Sárga szépvirágú, bőralma etc.) şi care sunt soiurile mai cunoscute (Jonathan, Golden Delicious stb.). Specialistul a spus că s-a bucurat să observe faptul că în judeţul Covasna există o cerere tot mai mare pentru soiurile indigene, respectiv alogene.

În timpul şederii lor, oaspeţii din judeţul Zala au făcut cunoştinţă cu activitatea Fundaţiei LAM, apoi au vizitat procesatorul de fructe din Fotoş, o gospodărie producătoare de cartofi din Cernat, iar în zona Baraoltului, pomii indigeni ai livezii Bodos. Oaspeţii au adus la Sfântu Gheorghe gusturile toamnei din Zala, prezentând produsele specifice zonei pe standurile Târgului de toamnă. Vizita delegaţiei din judeţul Zala s-a încheiat luni, cu o vizită la firma producătoare de pălincă Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe.

Noutăți