Sunteți aici: » Știri

Știri

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susține utilizarea limbii materne Soluționarea problemelor lingvistice contribuie la stabilitatea Europei
Vineri, 5 aprilie 2019

„Dacă nu suntem capabili să apărăm dreptul la educație în limba maternă și dreptul de a folosi limba maternă, o spun deschis, aici, vom vedea tot mai multe conflicte în întreaga Europă” – a spus secretarul general al Consiliului Europei (CE), Thorbjørn Jagland, răspunzând la o întrebare adresată de vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna Grüman Róbert. Secretarul general al CE a luat cuvântul în fața Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR), după care a răspuns la întrebările care i-au fost adresate.

Baza democrației locale constă în utilizarea limbilor
Joi, 4 aprilie 2019

Cu ocazia sesiunii de primăvară a Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR) al Consiliului Europei (CE), delegația Consiliului Județean (CJ) Covasna a participat la întâlniri în cadrul cărora s-a discutat despre drepturile lingvistice, aplicarea recomandărilor CE și despre lansarea unor cooperări.

Prioritatea noastră este dezvoltarea rurală
Miercuri, 3 aprilie 2019

Județul Covasna are șapte programe județene de dezvoltare locală, finanțate din bugetul județului, care vizează modernizarea localităților rurale. În cadrul ședinței ordinare aferente lunii martie, au fost aprobate mai multe proiecte de hotărâre care urmăresc extinderea acestor programe.

Bucătar? Nu, un curs pentru gurmanzi!
Miercuri, 3 aprilie 2019

Cele patruzeci de persoane care au participat la cursul de formare organizat de Școala Populară de Artă și Meserii și Liceul Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron”, au avut ocazia să constate că e cu totul diferit să înveți la școală decât să dobândești noi cunoștințe în cadrul unui curs de formare de specialitate.

Scopul este bunăstarea pe pământul nostru natal Județul Covasna, prezentat în clădirea Consiliului Europei
Miercuri, 3 aprilie 2019

Am avut ocazia să vizitez, anul trecut, județul Covasna, și astfel pot să garantez că această parte a României este minunată, a declarat președintele Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR) al Consiliului Europei, Anders Knape, în introducerea discursului pe care l-a rostit, marți seara, cu ocazia prezentării județului Covasna în Strasbourg, la Consiliul Europei.

Concurs restaurant: echipa din Ținutul Secuiesc, foarte aproape să urce pe podium
Luni, 25 martie 2019

Echipa formată din ucenici bucătari, cofetari și chelneri, susținută și de Școala Populară de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe, a terminat pe locul patru la cea de-a V-a ediție a Concursului Național „Schnitta Sámuel”. Nouă echipe au participat la concursul prestigios ce a avut loc în aceste zile la Szolnok, Ungaria.

Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul - Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul
Vineri, 22 martie 2019

Optzeci și cinci de premii au fost decernate joi, 21 martie, la Sfântu Gheorghe, în cadrul Galei Visit Covasna. Premiile au fost înmânate câștigătorilor celor douăzeci și două de categorii, în semn de recunoaștere a eforturilor și a implicării acestora în dezvoltarea și promovarea turismului din județul Covasna.

Gala Visit Covasna: se poate vota până pe 17 martie  - Au fost trimise peste 140 de propuneri la cele 18 categorii
Miercuri, 6 martie 2019

A început votul pe site-ul gala.visitcovasna.com pentru actorii din domeniul turistic, nominalizați la cele 18 categorii. Votul online este legat de adresa IP și de adresa e-mail, publicul poate vota pentru un singur candidat la fiecare categorie.

Infrastructura de sănătate din județul Covasna se înnoiește cu fonduri europene - Aproape opt milioane lei pentru îmbunătățirea  serviciilor medicale de urgență din județul Covasna
Miercuri, 6 martie 2019

Un nou contract de finanțare nerambursabilă, monitorizat la nivel regional de ADR Centru, asigură fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente medicale pentru Spitalul Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe. Fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Obiectivul specific 8.2B ce finanțează dezvoltarea infrastructurii sanitare din unitățile de primiri urgențe (UPU). Proiectul, cu valoare totală de peste 7,88 milioane lei, va fi terminat până la finalul anului viitor și a fost semnat chiar la sediul UPU Sfântu Gheorghe, de către domnii Sándor Tamás – Președintele Consiliului Județean Covasna și Simion Crețu – Director general ADR Centru.

Într-o democrație modernă, multilingvismul constituie o valoare Reuniunea Biroului CALR a avut loc în Finlanda
Vineri, 1 martie 2019

Asigurarea drepturilor egale nu poate constitui o problemă financiară, a subliniat Martti Hetemäki, secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Finlanda, la Helsinki, unde a purtat discuții cu membrii biroului de conducere al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. În perioada 28 februarie și 1 martie, s-a desfășurat, în capitala Finlandei, sesiunea ordinară a organismului, reuniune la care a participat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, acesta fiind membru al biroului de conducere, în calitate de președinte al Comisiei de Guvernanță.

4 zile – 18 categorii Se mai pot face propuneri de desemnare a câștigătorilor concursului Galei Visit Covasna
Joi, 28 februarie 2019

Mai sunt încă patru zile până la data de 4 martie, ultima zi în care se încheie înscrierea actorilor din domeniul turismului din județul Covasna la una dintre cele 18 categorii anunțate pe pagina web gala.visitcovasna.com. Votul publicului va începe de pe data de 5 martie.

Programul lapte-corn și mere, „în bătaia focului”
Marți, 26 februarie 2019

Programul lapte-corn și mere a fost reluat de o săptămână în județul Covasna, au sosit numeroase feed-backuri, atât pozitive, cât și negative, a precizat președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, subliniind faptul că unele dintre feed-backurile negative conțin și critici legitime, motiv pentru care se solicită Comisiei privind Programul pentru Școli al României aferentă județului Covasna, coordonată de prefect să investigheze aceste cazuri.

Oferta turistică a Ținutului Secuiesc, prezentată la Budapesta și București
Luni, 25 februarie 2019

Județele Covasna, Harghita și Mureș au promovat regiunea prin intermediul unui stand comun sub brandul „Ținutul Secuiesc” la cea de-a 42-a ediție a Târgului de turism internațional „Utazás” de la Budapesta și la Târgul de Turism al României (TTR), organizat la centrul expozițional Romexpo.

Aeroportul viitorului va fi construit la Braşov-Ghimbav
Luni, 25 februarie 2019

La Ghimbav se va construi un aeroport al viitorului, printr-un concept integrat care, dacă este necesar, poate fi extins cu ușurință și, în premieră pentru România, aeroportul va avea un turn virtual de control. Conform planurilor, aeroportul de la Brașov va fi gata în anul 2020, după cum a fost anunțat luni, la Brașov, la o conferința de presă de prezentare a stadiului actual al aeroportului și la care au participat și edilii din județul Covasna.

Obiectivul este dezvoltarea pământului nostru natal  - Tirolul de Sud este un exemplu de urmat pentru Ţinutul Secuiesc
Joi, 21 februarie 2019

Liderii judeţelor din Ţinutul Secuiesc şi viceguvernatorul Provinciei Autonome Bolzano au semnat la Sfântu Gheorghe o declaraţie de intenţie, în scopul elaborării unui acord de cooperare. Viceguvernatorul Daniel Alfreider a sosit în judeţul Covasna la invitaţia lansată de Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN). Preşedinţii de Consilii Judeţene, care au luat cuvântul în cadrul conferinţei de joi, au accentuat că obiectivul este dezvoltarea pământului natal, iar autonomia din Tirolul de Sud este un exemplu de urmat pentru Ţinutul Secuiesc.

Activităţi comune în vederea asigurării tratamentului balnear
Joi, 21 februarie 2019

Începe o cooperare pe plan profesional între Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (Mofeta din Mátraderecskei, Ungaria) şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, cooperare în care îşi asumă un rol reprezentanţii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna, precum şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” – s-a arătat în cadrul reuniunii la care au participat reprezentanţii instituţiilor menţionate.

Programul lapte, corn şi fructe se reia în judeţul Covasna
Miercuri, 20 februarie 2019

Începând de joi, copiii din judeţul Covasna vor primi din nou lapte, corn şi fructe. Consiliul Județean (CJ) Covasna a semnat contractele-cadru valabile pe patru ani cu firma Pan-Abacs SRL, respectiv cu firma Dorna Lactate SA. Conform documentului, începând cu 21 februarie, în zilele de luni, marţi şi miercuri, copii preşcolari şi şcolari din judeţul Covasna vor primi lapte şi corn, iar în zilele de joi şi vineri vor primi biscuiţi cu făină integrală şi mere.

Dezvoltarea spitalului este o prioritate
Miercuri, 20 februarie 2019

Pe lista provizorie de investiții, pe care, în lipsa bugetului național, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat-o miercuri, în cadrul ședinței ordinare aferente lunii februarie, sunt prevăzute, în primul rând, investiții în continuare care vizează Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.

Recunoaştere pentru activitatea actorilor din domeniul turismului - S-au anunţat detaliile privind Gala Visit Covasna
Marți, 19 februarie 2019

În data de 21 martie 2019, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui Gala Visit Covasna, eveniment în cadrul căruia Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Camera de Comerţ şi Industrie Covasna vor premia actorii din domeniul turismului din judeţ. Începând de 19 februarie şi până în data de 4 martie 2019, pe site-ul www.gala.visitcovasna.com, oricine poate să-și înscrie favoritul în una dintre cele 18 categorii.

Mediul curat asigură viitorul pământului nostru natal
Luni, 18 februarie 2019

Sunt mândru de ceea ce s-a realizat în domeniul gestionării deșeurilor în judeţul Covasna, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, în cuvântul de bun venit adresat participanţilor la conferinţa regională care a avut loc luni, la sediul CJ Covasna. Covasna se situează printre primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte rezultatele obţinute de sistemul integrat de management a deşeurilor, la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, o treime din cantitatea deşeurilor se colectează selectiv, a spus preşedintele CJ Covasna, enumerând rezultatele bune înregistrate şi totodată mulţumind echipei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor (ADI-SIMD) în județul Covasna, condusă de Ambrus József, pentru munca conştiincioasă.

Se solicită sprijinul Guvernului pentru construirea Aeroportului de la Ghimbav - Aeroportul de la Ghimbav este un proiect regional
Luni, 4 februarie 2019

Autoritățile covăsnene au înaintat o scrisoare către prim-ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care solicită sprijinul guvernului pentru construirea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, subliniază în scrisoare că Aeroportul de la Ghimbav este o investiție structurală care urmează să deservească intereselor economice pentru întreaga regiune.

Extinderea unității de primire urgențe, printr-un proiect european
Marți, 8 ianuarie 2019

Continuitatea financiară trebuie asigurată, bugetul național nu a fost aprobat încă, astfel, în anul nou trebuie rezolvată problema funcționării administrației publice județene și a instituțiilor subordonate, a spus marți Tamás Sándor, motivând convocarea ședinței extraordinare. Acesta a menționat: „Din păcate nu avem încă buget național, cei de la București sunt preocupați de altceva, pare că cel mai devreme vom avea în februarie, deși legea prevede că bugetul anului următor trebuie adoptat până la finele anului”.

Stema României și autorul ei – Keöpeczi Sebestyén József
Sâmbătă, 15 decembrie 2018

Deşi 1 decembrie 1918 este un moment istoric despre care s-a scris şi s-a vorbit extrem de mult, pe toate canalele de comunicare, foarte puţini români ştiu cine a fost autorul stemei României unite. Chiar şi în rândul istoricilor, când se vorbea despre povestea naşterii acestei steme, nu se ştie cum se reuşea derularea evenimentelor fără a se preciza că stema României unite a fost realizată în județul Trei Scaun de atunci, Covasna actual, în satul Căpeni, de artistul heraldist Keöpeczi Sebestyén József. Pentru a aduce în centrul atenției opera și viața acestui distins şi mult încercat artist heraldist, vineri, 14 decembrie, s-a desfăşurat la Sfântu Gheorghe o Conferinţă cu un titlu simplu şi la obiect : ”Stema Românei și autorul ei”.

Tirolul de Sud este o regiune model pentru Ținutul Secuiesc  - Europarlamentarul Herbert Dorfmann, în vizită la Sfântu Gheorghe
Vineri, 7 decembrie 2018

„Tirolul de Sud este pentru noi o regiune model”, a spus în introducerea discursului Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, rostit în cadrul dezbaterii profesionale al cărei invitat principal a fost europarlamentarul Herbert Dorfmann. Reprezentantul germanilor din Tirolul de Sud în Parlamentul European a sosit în vizită în Transilvania la invitația europarlamentarilor UDMR Sógor Csaba și Winkler Gyula, municipiul Sfântu Gheorghe reprezentând primul punct al vizitei.

Succes covăsnean la concursul gastronomic școlar
Luni, 26 noiembrie 2018

Atâta agitație rareori există chiar și în emisiunile de gătit, câtă s-a produs sâmbătă, în bucătăria și în sala de mese al Liceului Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, unde s-au desfășurat semifinalele covăsnene ale celui mai mare concurs de gătit, organizat pentru liceeni, în Ungaria.

Interesele copiilor sunt primordiale – se reorganizează Centrul de plasament de la Olteni
Joi, 22 noiembrie 2018

Reunit în ședință ordinară aferentă lunii noiembrie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a adoptat mai multe hotărâri cu privire la viitorul Centrului de plasament de la Olteni și al castelului Mikó, clădire care găzduiește instituția. De asemenea, consilierii județeni au votat, printre altele, rectificarea bugetului propriu al județului, precum și renovarea și exploatarea unor cantoane.

 ,,Județul Covasna, comunitate ECO’’ – o campanie ecologică adresată cetățenilor, pentru responsabilizarea față de mediu înconjurător!
Vineri, 16 noiembrie 2018

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, din județul Covasna, împreună cu Compania FEPRA International, anunță lansarea campaniei ,,Județul Covasna, comunitate ECO’’, campanie ce presupune implementarea unui program de informare și conștientizare în rândul cetățenilor, cu privire la necesitatea colectării selective a deșeurilor de ambalaj.

Pregătiți pentru iarnă
Marți, 13 noiembrie 2018

În județul Covasna S.C. Drumuri și Poduri Covasna S.A. va asigura întreținerea curentă a drumurilor județene pe timp de iarnă, în perioada noiembrie 2018 și martie 2019.

Organizația Femeilor din Ojdula, câștigătoarea festivalului
Duminică, 11 noiembrie 2018

Atmosferă prietenoasă, bucuria de a se întâlni, emoțiile concursului, toate astea au caracterizat activitatea echipelor înscrise la cea de-a XVI-a ediție a Paradei Cârnaților și Festivalul Verzei. Acestea au preparat fel și fel de cârnați delicioși și delicatese cu sarmale, acordând o atenție maximă la ceea ce făceau, făcând câte o glumă și evocând vechi povești.

Succese de politică externă ale judeţului Covasna - Ceea ce cerem ar trebui să facă parte din normalitate
Vineri, 9 noiembrie 2018

Anul acesta s-a ivit ocazia ca în unele organizaţii internaţionale ale căror membru este administraţia publică judeţeană, „să nu participăm doar, ci să ne facem auzite vocile” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, considerând este un succes de politică externă faptul că, miercuri, la Strasbourg, Grüman Róbert a câştigat o funcţie de preşedinte al uneia dintre comisiile de specialitate ale Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Conducerea judeţului a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că, pe data de 7 noiembrie, la Strasbourg, Grüman Róbert a fost ales preşedinte al Comisiei de Guvernanţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.

Noutăți