Sunteți aici: » Știri

Știri

Transylvanian BBQ Festival va fi o sărbătoare a comunității
Joi, 16 mai 2019

Street food, specialități gastronomice, activități pentru copii, live cooking, trăsuri trase de cai, concerte, într-un cuvânt, o adevărată sărbătoare comunitară îi așteaptă pe vizitatori la sfârșitul săptămânii, în curtea castelului Mikó din Olteni, în cadrul Transylvanian BBQ Festival.

Tamás Sándor: am adus la Vatican mesajul comunității maghiare din Transilvania
Miercuri, 15 mai 2019

„În ultimii o mie de ani, noi, maghiarii transilvăneni, am învățat că vom putea supraviețui, vom putea progresa doar dacă avem o credință puternică și dacă avem brațe de fier. Am adus mesajul celor un milion și jumătate de maghiari din Transilvania, regiune care a devenit, începând de la Sfântul Ștefan, bastionul cel mai estic al culturii creștine occidentale.

Multilingvismul merită practicat  - Conferință internațională la consiliul județean
Joi, 9 mai 2019

Multilingvismul necesită multă muncă și resurse financiare în plus, este dificil de realizat, dar merită – astfel s-ar putea rezuma concluziile Conferinței internaționale cu tema „Noi provocări privind multilingvismul în Europa”, dedicată Zilei Europei. Invitații din Ungaria, Finlanda, Slovenia, Serbia, Croația și din țară au prezentat joi, 9 mai, oportunitățile privind reprezentarea intereselor la nivel european, făcând cunoscute cele mai bune practici în rândul autorităților locale și regionale. Ziua de 9 mai, Ziua Europei, constituie o excelentă ocazie să discutăm despre subiecte importante, cum ar fi folosirea limbii materne sau multilingvismul – a spus, în calitate de gazdă, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, în discursul său de introducere a conferinței.

Concert Taxi la Transylvanian BBQ Festival - Smokerele vor fi pornite peste o săptămână
Miercuri, 8 mai 2019

Concerte Taxi, Republic, Zanzibár și Bojtorján vor diversifica programul ediției a 2-a a Transylvanian BBQ Festival, care anul acesta se va desfășura într-o locație pitorească, în curtea castelului Mikó din Olteni, în perioada 17-19 mai. Acesta este primul concurs național oficial, etapa din România a concursului american.

Așteptăm proiectele până pe 10 mai
Sâmbătă, 4 mai 2019

Anul acesta, organizațiile societății civile, unitățile de cult, sportivii și asociațiile culturale și de tineret, pot solicita finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean (CJ) Covasna în valoare de aproape 4 milioane lei. Vineri a avut loc, la sediul instituției, o reuniune de informare pentru entitățile interesate.

S-a lansat apelul de concurs pentru proiectele ONG-urilor și unităților de cult
Sâmbătă, 27 aprilie 2019

În acest an, Consiliul Județean (CJ) Covasna oferă finanțare nerambursabilă pentru opt categorii de proiecte. Pot solicita finanțare nerambursabilă organizații ale societății civile, unități de cult, organizații de tineret și studențești, sportivi și asociații pentru organizarea de programe culturale și de recreere și de evenimente, pentru editare de publicații, pentru cofinanțarea proiectelor care vizează portul popular, patrimoniul cultural și istoric, pentru proiecte sportive, dar și pentru asigurarea activității de asistență comunitară și pentru întreținerea, restaurarea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase.

Tamás Sándor: Gestionăm mai bine banii publici pe plan local - Bugetul județului Covasna a fost adoptat
Joi, 18 aprilie 2019

În cadrul ședinței ordinare din luna aprilie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a adoptat cel mai mare buget din ultimii patru ani. În 2019, administrația publică județeană și instituțiile subordonate acesteia au la dispoziție suma de 309,48 milioane lei, ceea ce reprezintă aproximativ 66 milioane euro.

Echipele sunt pregătite pentru Transylvanian BBQ Festival
Miercuri, 17 aprilie 2019

Ciolan cu aromă secuiască, sos barbecue de afine, cartofi copți la cuptor și salată de varză – acesta a fost meniul delicios pregătit astăzi, miercuri, de către echipele și persoanele interesate înscrise la primul concurs internațional oficial, în cadrul cursului de gătit și de formare a arbitrilor care a avut loc la Sfântu Gheorghe.

Curs BBQ în Sfântu Gheorghe, cu un instructor de talie mondială - Concurs internațional care urmărește promovarea culturii gastronomice americane
Miercuri, 10 aprilie 2019

În avanpremiera Festivalului BBQ din acest an, în data de 17 aprilie, pe Terasa Big Papa din Sfântu Gheorghe, va avea loc un curs de barbecue și un curs de formare de arbitrii pentru primul concurs internațional oficial.

Creșterea calității sistemului de sănătate din mediul rural este o prioritate
Marți, 9 aprilie 2019

Sarcina principală a Consiliului Județean (CJ) Covasna este restabilirea sistemului de sănătate, la oraș și în mediul rural deopotrivă. Acestui scop servește programul de dezvoltare locală, finanțat din bugetul județului, program în cadrul căruia administrația publică județeană oferă oportunități, printre altele, pentru reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural și achiziționarea de echipamente moderne.

Note bune pentru sistemul județean de gestionare al deșeurilor
Vineri, 5 aprilie 2019

Consolidarea capacității instituționale, îmbunătățirea funcționalității proiectelor de gestionare a deșeurilor – acestea au fost principalele subiecte abordate în cadrul vizitei de lucru de trei zile, efectuată în perioada 2-4 aprilie, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), de către specialiștii Băncii Europene de Investiții și cei ai firmei de consultanță Ramboll România.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susține utilizarea limbii materne Soluționarea problemelor lingvistice contribuie la stabilitatea Europei
Vineri, 5 aprilie 2019

„Dacă nu suntem capabili să apărăm dreptul la educație în limba maternă și dreptul de a folosi limba maternă, o spun deschis, aici, vom vedea tot mai multe conflicte în întreaga Europă” – a spus secretarul general al Consiliului Europei (CE), Thorbjørn Jagland, răspunzând la o întrebare adresată de vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna Grüman Róbert. Secretarul general al CE a luat cuvântul în fața Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR), după care a răspuns la întrebările care i-au fost adresate.

Baza democrației locale constă în utilizarea limbilor
Joi, 4 aprilie 2019

Cu ocazia sesiunii de primăvară a Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR) al Consiliului Europei (CE), delegația Consiliului Județean (CJ) Covasna a participat la întâlniri în cadrul cărora s-a discutat despre drepturile lingvistice, aplicarea recomandărilor CE și despre lansarea unor cooperări.

Prioritatea noastră este dezvoltarea rurală
Miercuri, 3 aprilie 2019

Județul Covasna are șapte programe județene de dezvoltare locală, finanțate din bugetul județului, care vizează modernizarea localităților rurale. În cadrul ședinței ordinare aferente lunii martie, au fost aprobate mai multe proiecte de hotărâre care urmăresc extinderea acestor programe.

Bucătar? Nu, un curs pentru gurmanzi!
Miercuri, 3 aprilie 2019

Cele patruzeci de persoane care au participat la cursul de formare organizat de Școala Populară de Artă și Meserii și Liceul Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron”, au avut ocazia să constate că e cu totul diferit să înveți la școală decât să dobândești noi cunoștințe în cadrul unui curs de formare de specialitate.

Scopul este bunăstarea pe pământul nostru natal Județul Covasna, prezentat în clădirea Consiliului Europei
Miercuri, 3 aprilie 2019

Am avut ocazia să vizitez, anul trecut, județul Covasna, și astfel pot să garantez că această parte a României este minunată, a declarat președintele Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR) al Consiliului Europei, Anders Knape, în introducerea discursului pe care l-a rostit, marți seara, cu ocazia prezentării județului Covasna în Strasbourg, la Consiliul Europei.

Concurs restaurant: echipa din Ținutul Secuiesc, foarte aproape să urce pe podium
Luni, 25 martie 2019

Echipa formată din ucenici bucătari, cofetari și chelneri, susținută și de Școala Populară de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe, a terminat pe locul patru la cea de-a V-a ediție a Concursului Național „Schnitta Sámuel”. Nouă echipe au participat la concursul prestigios ce a avut loc în aceste zile la Szolnok, Ungaria.

Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul - Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul
Vineri, 22 martie 2019

Optzeci și cinci de premii au fost decernate joi, 21 martie, la Sfântu Gheorghe, în cadrul Galei Visit Covasna. Premiile au fost înmânate câștigătorilor celor douăzeci și două de categorii, în semn de recunoaștere a eforturilor și a implicării acestora în dezvoltarea și promovarea turismului din județul Covasna.

Gala Visit Covasna: se poate vota până pe 17 martie  - Au fost trimise peste 140 de propuneri la cele 18 categorii
Miercuri, 6 martie 2019

A început votul pe site-ul gala.visitcovasna.com pentru actorii din domeniul turistic, nominalizați la cele 18 categorii. Votul online este legat de adresa IP și de adresa e-mail, publicul poate vota pentru un singur candidat la fiecare categorie.

Infrastructura de sănătate din județul Covasna se înnoiește cu fonduri europene - Aproape opt milioane lei pentru îmbunătățirea  serviciilor medicale de urgență din județul Covasna
Miercuri, 6 martie 2019

Un nou contract de finanțare nerambursabilă, monitorizat la nivel regional de ADR Centru, asigură fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente medicale pentru Spitalul Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe. Fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Obiectivul specific 8.2B ce finanțează dezvoltarea infrastructurii sanitare din unitățile de primiri urgențe (UPU). Proiectul, cu valoare totală de peste 7,88 milioane lei, va fi terminat până la finalul anului viitor și a fost semnat chiar la sediul UPU Sfântu Gheorghe, de către domnii Sándor Tamás – Președintele Consiliului Județean Covasna și Simion Crețu – Director general ADR Centru.

Într-o democrație modernă, multilingvismul constituie o valoare Reuniunea Biroului CALR a avut loc în Finlanda
Vineri, 1 martie 2019

Asigurarea drepturilor egale nu poate constitui o problemă financiară, a subliniat Martti Hetemäki, secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Finlanda, la Helsinki, unde a purtat discuții cu membrii biroului de conducere al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. În perioada 28 februarie și 1 martie, s-a desfășurat, în capitala Finlandei, sesiunea ordinară a organismului, reuniune la care a participat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, acesta fiind membru al biroului de conducere, în calitate de președinte al Comisiei de Guvernanță.

4 zile – 18 categorii Se mai pot face propuneri de desemnare a câștigătorilor concursului Galei Visit Covasna
Joi, 28 februarie 2019

Mai sunt încă patru zile până la data de 4 martie, ultima zi în care se încheie înscrierea actorilor din domeniul turismului din județul Covasna la una dintre cele 18 categorii anunțate pe pagina web gala.visitcovasna.com. Votul publicului va începe de pe data de 5 martie.

Programul lapte-corn și mere, „în bătaia focului”
Marți, 26 februarie 2019

Programul lapte-corn și mere a fost reluat de o săptămână în județul Covasna, au sosit numeroase feed-backuri, atât pozitive, cât și negative, a precizat președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, subliniind faptul că unele dintre feed-backurile negative conțin și critici legitime, motiv pentru care se solicită Comisiei privind Programul pentru Școli al României aferentă județului Covasna, coordonată de prefect să investigheze aceste cazuri.

Oferta turistică a Ținutului Secuiesc, prezentată la Budapesta și București
Luni, 25 februarie 2019

Județele Covasna, Harghita și Mureș au promovat regiunea prin intermediul unui stand comun sub brandul „Ținutul Secuiesc” la cea de-a 42-a ediție a Târgului de turism internațional „Utazás” de la Budapesta și la Târgul de Turism al României (TTR), organizat la centrul expozițional Romexpo.

Aeroportul viitorului va fi construit la Braşov-Ghimbav
Luni, 25 februarie 2019

La Ghimbav se va construi un aeroport al viitorului, printr-un concept integrat care, dacă este necesar, poate fi extins cu ușurință și, în premieră pentru România, aeroportul va avea un turn virtual de control. Conform planurilor, aeroportul de la Brașov va fi gata în anul 2020, după cum a fost anunțat luni, la Brașov, la o conferința de presă de prezentare a stadiului actual al aeroportului și la care au participat și edilii din județul Covasna.

Obiectivul este dezvoltarea pământului nostru natal  - Tirolul de Sud este un exemplu de urmat pentru Ţinutul Secuiesc
Joi, 21 februarie 2019

Liderii judeţelor din Ţinutul Secuiesc şi viceguvernatorul Provinciei Autonome Bolzano au semnat la Sfântu Gheorghe o declaraţie de intenţie, în scopul elaborării unui acord de cooperare. Viceguvernatorul Daniel Alfreider a sosit în judeţul Covasna la invitaţia lansată de Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN). Preşedinţii de Consilii Judeţene, care au luat cuvântul în cadrul conferinţei de joi, au accentuat că obiectivul este dezvoltarea pământului natal, iar autonomia din Tirolul de Sud este un exemplu de urmat pentru Ţinutul Secuiesc.

Activităţi comune în vederea asigurării tratamentului balnear
Joi, 21 februarie 2019

Începe o cooperare pe plan profesional între Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (Mofeta din Mátraderecskei, Ungaria) şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, cooperare în care îşi asumă un rol reprezentanţii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna, precum şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” – s-a arătat în cadrul reuniunii la care au participat reprezentanţii instituţiilor menţionate.

Programul lapte, corn şi fructe se reia în judeţul Covasna
Miercuri, 20 februarie 2019

Începând de joi, copiii din judeţul Covasna vor primi din nou lapte, corn şi fructe. Consiliul Județean (CJ) Covasna a semnat contractele-cadru valabile pe patru ani cu firma Pan-Abacs SRL, respectiv cu firma Dorna Lactate SA. Conform documentului, începând cu 21 februarie, în zilele de luni, marţi şi miercuri, copii preşcolari şi şcolari din judeţul Covasna vor primi lapte şi corn, iar în zilele de joi şi vineri vor primi biscuiţi cu făină integrală şi mere.

Dezvoltarea spitalului este o prioritate
Miercuri, 20 februarie 2019

Pe lista provizorie de investiții, pe care, în lipsa bugetului național, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat-o miercuri, în cadrul ședinței ordinare aferente lunii februarie, sunt prevăzute, în primul rând, investiții în continuare care vizează Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.

Recunoaştere pentru activitatea actorilor din domeniul turismului - S-au anunţat detaliile privind Gala Visit Covasna
Marți, 19 februarie 2019

În data de 21 martie 2019, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui Gala Visit Covasna, eveniment în cadrul căruia Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Camera de Comerţ şi Industrie Covasna vor premia actorii din domeniul turismului din judeţ. Începând de 19 februarie şi până în data de 4 martie 2019, pe site-ul www.gala.visitcovasna.com, oricine poate să-și înscrie favoritul în una dintre cele 18 categorii.

Noutăți