Știri
Pentru prima oară, Consiliul Județean Covasna a identificat noi oportunități de atragere de fonduri europene din PNRR, pentru o serie de proiecte necesare dezvoltării județului. În cadrul ședinței de consiliu de luni, 16 mai, au fost votate două proiecte pentru care se vor depune cereri de finanțare, însă consilierii județeni au mai adoptat și alte decizii importante de pe ordinea de zi.
800 de voluntari au participat, sâmbătă, la o amplă acțiune de curățenie pe malurile Râului Negru, între municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș, unde au fost strânși peste 7000 de saci de deșeuri. Acțiunea s-a desfășurat la inițiativa tinerilor din Lemnia și a UDMR Covasna, iar proiectul este parte din programul „Covasna Verde - Un ținut curat, un ținut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna.
La inițiativa tinerilor din Lemnia și a UDMR Covasna, sâmbătă, 14 mai, se organizează o amplă acțiune de curățenie pe malurile Râului Negru, între municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș. În cadrul acestei acțiuni, aproximativ 1000 de voluntari vor colecta deșeurile din opt comune și un oraș. Proiectul este parte din programul „Covasna Verde - Un ţinut curat, un ţinut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna. Anul acesta vor participa municipiul Tg. Secuiesc și comunele Ghelința, Cătălina, Zăbala, Brateș, Boroșneu, Reci, Ozun, Chichiș
Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 28 aprilie 2022, într-o ședință ordinară, cu prezență fizică, care a avut loc la sediul instituției, în sala mare de ședințe. Cel mai important punct al ședinței l-a reprezentat rectificarea bugetară, însă pe ordinea de zi s-au aflat și alte subiecte precum o serie de aspecte organizatorice și detalii privind dezvoltările cu finanțare europeană și națională.
Consiliul Județean Covasna a organizat un concurs de proiecte de management pentru Ansamblul de Dansuri „Háromszék” – „Trei Scaune”. În urma examinării, comisia de evaluare l-a desemnat câștigător pe Virág Endre, care, începând din 14 aprilie, a preluat conducerea acestei importante și prestigioase instituţii de cultură.
Anul acesta, 459 de proiecte vor primi finanțare din partea Consiliului Județean Covasna. În urma apelului lansat de instituție, au fost depuse 486 de cereri pentru finanțare, de către diverse ONG-uri și unități de cult. În cadrul ședinței de consiliu, din data de 1 aprilie 2022, au fost adoptate hotărârile privind finanțările nerambursabile.
În Secuime, Consiliul Județean Covasna alocă cea mai mare sumă pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu.
În 2022, Consiliul Județean Covasna va putea aloca sume mai mari pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu, prin prisma faptului că Guvernul asigură finanțarea centrelor pentru persoane adulte cu handicap. În Secuime, Consiliul Județean Covasna alocă cea mai mare sumă pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu.
Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 24 martie 2022, într-o ședință ordinară cu prezență fizică, care a avut loc la sediul instituției, în sala mare de ședințe. Între principalele subiecte aflate pe ordinea de zi, s-au regăsit rectificarea bugetară, finanțarea mai multor proiecte de larg interes pentru județ.
Fundația SERA ROMÂNIA a derulat, începând încă din anii 1999-2000, o serie de proiecte sociale împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna (DGASPC Covasna) și Consiliul Județean Covasna. Pe fondul acestei colaborări de lungă durată, reprezentanții SERA însoțiți de finanțatorii lor din Franța, Asociația Care, s-au aflat la începutul săptămânii într-o vizită de lucru în județ, cu scopul continuării proiectelor de construcție a caselor de tip familial din Județul Covasna și al vizitării locațiilor care s-au dat în funcțiune în ultima perioadă, precum și pentru vizitarea unor familii sprijinite de fundație.
În perioada 1-4 martie Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna – Visit Covasna a organizat un infotrip pentru agenții de turism turoperatoare, pentru partenerii lor agenții revânzătoare, și agenții organizatoare de evenimente din România.
În contextul războiului din Ucraina, care a forțat un număr foarte mare de civili să lase în urmă tot ce a însemnat până acum câteva zile viața lor și să se refugieze peste granițele țării, venind în România, Consiliul Județean Covasna s-a mobilizat pentru a se alătura efortului de întrajutorare depus de societatea civilă și de autoritățile din țară.
Lucrările de modernizare și extindere a Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe se vor finaliza până la sfârșitul anului 2022. Astfel, UPU va funcționa într-o clădire modernă, cu spații și echipamente noi, care îndeplinesc cerințele și normele actuale privind efectuarea serviciului de primire a pacienților cu urgențe medicale. În cadrul ședinței de consiliu de joi, 24 februarie, a fost adoptată hotărârea privind ajustarea prețurilor aferente materialelor de construcții pentru Contractul de achiziție publică pentru acest obiectiv de investiție. Ajustarea respectivă este o măsură necesară in contextul creșterii prețului de achiziție a materialelor de construcție.
Consiliul Județean Covasna invită ONG-urile și unitățile de cult să depună cerere de finanțare nerambursabilă pentru opt categorii de proiecte. Pot solicita finanțare nerambursabilă organizații ale societății civile, unități de cult, organizații de tineret și studențești, asociații pentru organizarea de programe culturale și de recreere și de evenimente, pentru editare de publicații, pentru cofinanțarea proiectelor care vizează portul popular, patrimoniul cultural și istoric, pentru proiecte sportive, dar și pentru asigurarea activității de asistență comunitară și pentru întreținerea, restaurarea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase.
Conducerea Consiliului Județean Covasna, împreună cu toți consilierii județeni va face donații în bani de câte 1000 de lei fiecare pentru familiile din Comandău, ale căror case au fost mistuite de flăcările unui incendiu nemilos, duminică 23 ianuarie. Suma totală se ridică la 32.000 lei.
În ciuda situației incerte generate de pandemie, turismul covăsnean a înregistrat o creștere semnificativă, potrivit raportului anual al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, întocmit pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Consiliul Județean Covasna, reunit joi, 27 ianuarie, în ședința ordinară, desfășurată în comuna Sita Buzăului, a adoptat bugetul județului pentru anul 2022. Acesta se ridică la 89 milioane de euro, adică 445 milioane de lei, și este cel mai mare buget consolidat din ultimii 30 de ani.
Traseul autostrăzii Brașov-Sf. Gheorghe-Tg. Secuiesc-Bacău a fost finalizat. Astfel, din cei 162 km de autostrăzi, 76 km va traversa județul nostru. Pentru tronsonul din județul Covasna, Consiliul Județean Covasna a eliberat certificatul de urbanism, în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție.
Consiliul Județean Covasna, în cadrul primei ședințe din anul 2022, organizată online joi, 13 ianuarie, a repartizat unităților administrativ-teritoriale din județ 32,9 milioane de lei. Este vorba despre fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, reprezentând suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în cursul anului 2022.
O dronă cu un sistem de detecție infraroșu și sisteme vizuale va ajuta activitatea pompierilor covăsneni. Cadoul de Crăciun, finanțat de Consiliul Județean Covasna, drona DJI Mavic 2 Enterprise a ajuns deja la ISU Covasna, tehnica de ultimă generație fiind extrem de utilă în situații critice cum sunt incendiile de pădure sau căutarea persoanelor rătăcite sau accidentate.
SC Drumuri și Poduri Covasna SA, care se află în proprietatea Consiliului Județean Covasna, a înființat un nou punct de lucru în Cariera Botoș din comuna Malnaș, unde a fost instalată o nouă stație modernă de producere a asfaltului. Compania a avut până acum două stații de asfalt mai vechi, una în municipiul Sfântu Gheorghe, cealaltă în comuna Sânzieni.
Județul Covasna a primit în total 15,9 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Sumele sunt destinate pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, pentru plata unor cheltuieli curente și de capital.
Depunerea jurământului, adoptarea Planului Potsa, rectificare de buget, acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 16 decembrie, în ședință organizată cu prezență fizică a consilierilor la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din municipiul Sfântu Gheorghe.
Duminică seara la Poiana Brașov a avut loc gala de decernare a premiilor Termalia 2021, evenimentul de referință al industriei spa și de turism medical din România. Locul de întâlnire dintre experți, furnizori de spa și facilitatori de turism medical, evenimentul se bucură și de recunoaștere mondială, aflându-se sub înaltul patronaj al World Spa Organization. În urma nominalizării făcute de către public și a procedurii de jurizare a echipelor de jurați și experți spa, luându-se în considerare criterii precum reputația, comunitatea, dar și feedback-ul publicului, județul Covasna a câștigat premiul pentru Cea mai bună destinație spa din România 2021 / Best spa destination 2021.
Cele trei case de tip familial nou construite în orașele Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului s-au umplut de viaţă. Prin transferul copiilor, procesul de reorganizare și închidere a Centrului de plasament din Olteni a fost finalizat.
O parte din echipa Consiliului Județean Covasna, formată din oameni entuziaști și inimoși, s-a implicat activ în programul „Vinerea Verde”, inițiat de Ministerul Mediului. Timp de 36 de săptămâni, peste 50 de colegi au parcurs 1220 km, pe jos și cu bicicleta. Experiența s-a încheiat luni, în prezența ministrului Tánczos Barna și a președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
În aşteptarea Crăciunului, a fost aprinsă prima lumină de Advent, amenajată la ferestrele Consiliului Județean Covasna – este lumina ce simbolizează Speranţa.
Rectificare de buget şi probleme legate de patrimoniu și de organizare, acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 25 noiembrie, în ședință organizată online din cauza situației epidemiologice.
Întreținerea drumurilor județene va fi asigurată și în această iarnă de SC Drumuri și Poduri SA Covasna. În lunile de iarnă, Societatea aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna va asigura funcționarea bazelor de deszăpezire în localitățile: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului, de aici vor porni utilajele, atunci când condițiile meteorologice impun acest lucru.
Consiliul Județean Covasna, întrunit în şedinţă extraordinară de îndată, a adoptat joi, 4 noiembrie, o serie de hotărâri privind cele nouă proiecte de dezvoltare care urmează să fie depuse pentru finanțare prin Programul „Anghel Saligny”. Consiliul Județean Covasna a întocmit proiecte în valoare de 362 milioane de lei.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc și Spitalul Orășenesc Baraolt se numără printre beneficiarii donației făcute recent de Guvernul Ungariei pentru România. În total, 20 de spitale din ţară vor primi aparate de ventilație, măști pentru ventilație noninvazivă și medicamente Favipiravir.