Știri
Anul acesta, 467 de elevi și 256 de cadre didactice din Județul Covasna vor primi premii în bani din partea Consiliului Județean Covasna pentru rezultatele deosebite obținute la etapele județene ale concursurilor și competițiilor sportive. Miercuri, 6 decembrie, și-au primit premiile câștigătorii de la Colegiul Székely Mikó și Colegiul Reformat Székely-Mikó, precum și câștigătorii școlilor generale Turóczi Mózes și Petőfi Sándor din Târgu Secuiesc.
Cea de-a doua ediție a concursului de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, „Transylvanian Spirit”, organizat de Consiliul Județean Covasna în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, s-a încheiat duminică, 19 noiembrie, cu o gală de premiere a câștigătorilor, desfășurată online.
Întreținerea drumurilor județene va fi asigurată și în această iarnă de SC Drumuri și Poduri SA Covasna, conform deciziei Consiliului Județean Covasna adoptate în ședința ordinară din octombrie. În lunile de iarnă care vor urma, societatea respectivă, aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna, va asigura funcționarea bazelor de deszăpezire în localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului. Din aceste baze vor porni utilajele atunci când condițiile meteorologice vor impune acest lucru.
Întrucât evoluția prețurilor materialelor de construcții se află într-o continuă creștere, Consiliul Județean, întrunit în ședință ordinară, joi, a aprobat modificarea Convenției de asociere între județul Covasna și Fundația SERA România, cu privire la înființarea a două case de tip familial în municipiul Târgu Secuiesc și în comuna Ghelința.
Joi, 8 noiembrie, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe a fost gazda unul eveniment special la care au participat reprezentanții muzeelor din județele Sibiu și Brașov, reprezentantul ADR Centru, precum și reprezentanții instituțiilor publice și culturale din județ. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a le oferi acestor invitați selectați oportunitatea de a explora și de a aprecia transformările și îmbunătățirile aduse Muzeului Național Secuiesc.
Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 19 octombrie, într-o ședință ordinară pentru a discuta și aproba mai multe proiecte și inițiative importante pentru dezvoltarea județului.
Cea de-a V-a ediție a „Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtőskalács” a fost marcată de evenimente pline de culoare și gust, care au „invadat” piața centrală a orașului Sfântu Gheorghe, în weekendul 6-8 octombrie. Un kürtőskalács record, lung de 20 m, un altul poleit cu aur comestibil, rețete inovatoare, cofetari de excepție, spirit de echipă, dar și de competiție, concerte, arome îmbietoare și multă distracție, toate au fost ingredientele care au făcut ca această ediție să fie una de un real succes.
Începând cu data de luni, 09 octombrie, se va relua transportul public, prin curse regulate, în zona Tg. Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului. Această măsură vine în urma eforturilor susținute ale Consiliului Județean Covasna de a restabili serviciile de transport public în beneficiul comunităților locale. În cadrul ședinței ordinare de joi, consilierii au aprobat 31 de trasee atribuite, în vederea a asigurării transportului public în toate zonele din județ, însă procedura de atribuire pentru încă 16 trasee continuă.
În weekendul viitor, 6-8 octombrie, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe se va desfășura cea de a V-a ediţie a „Festivalului Deliciilor Dulci „Kürtőskalács”, la care, până în prezent, s-au înscris 14 echipe din județele Covasna, Harghita, Mureș, Cluj și Brașov. Cei interesați să participe se mai pot înscrie până luni, 2 octombrie.
În cadrul ședinței ordinare de joi a Consiliului Județean Covasna, au fost abordate și soluționate probleme de o importanță semnificativă pentru dezvoltarea județului. Pe ordinea de zi s-au aflat subiecte variate, între care acordarea de sprijin financiar pentru sportul de tineret, extinderea serviciilor pentru persoanele cu dizabilități și creșterea siguranței rutiere prin achiziționare de aparate Drugtest.
Consiliul Județean Covasna consideră că sunt importante programele care susțin comunitățile locale și familiile – astfel că pe lângă proiectele asigurate din bugetul propriu, autoritățile județene profită de fiecare oportunitate de a atrage fonduri naționale și europene în vederea îmbunătățirii calității vieții
În urma voturilor exprimate în ultima ședință, Consiliul Județean Covasna a dublat cuantumul finanțării pentru elevii câștigători ai concursurilor și competițiilor sportive județene, precum și pentru profesorii acestora, suma ajungând la 200 de mii de lei. De asemenea, Consiliul Județean va aloca în acest an o sumă mai mare pentru programul „Primul ghiozdan".
În ședința de joi, desfășurată online, Consiliul Județean Covasna a aprobat, între altele, participarea Spitalului Județean la un apel de proiecte în vederea digitalizării serviciilor, extinderea clădirii ambulatoriului, precum și modernizarea Taberei de la Zăbala.
Ministrul Adrian Veştea s-a aflat într-o vizită de lucru la Sfântu Gheorghe
În cadrul ședinței ordinare de miercuri,19 iulie, Consiliul Județean Covasna a aprobat, între altele, finanțarea Asociației Clubul Sportiv (ACS) SepsiSIC cu suma de 4,5 milioane de lei pentru derularea unui amplu program de activități sportive.
Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi într-o ședință ordinară în cadrul căreia au fost aprobate mai multe proiecte privind reabilitarea drumurilor județene, obținerea de finanțare din proiecte europene, precum și alte proiecte de importanță locală sau județeană.
În acest weekend, 16-18 iunie, începe cea de-a V-a ediție a Concursului Național și Internațional de Atelaje cu doi cai de la Olteni, la care vor participa 16 atelaje din România și Ungaria. Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna, Federația Ecvestră Română și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „AgroSic”. Una dintre noutățile ediției din acest an este prezentarea hărții ecvestre a județului Covasna.
Vineri, 9 iunie, la Muzeul Național Secuiesc, proaspăt reabilitat, a avut loc o ședință festivă a Consiliului Județean Covasna, prilejuită de aniversarea a 30 de ani de înfrățire cu județul Veszprém din Ungaria.
Târgul de carte şi festivalul de literatură contemporană s-au bucurat de mii de vizitatori zilnic și de o atmosferă deosebită
Vineri, 19 mai, Consiliul Județean Covasna a semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni, ceea ce înseamnă că lucrările propriu-zise vor fi demarate în curând. După restaurare, castelul va fi transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 30 iunie 2026.
Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi,18 mai, într-o ședință online cu scopul de a aproba o investiție importantă pentru dezvoltarea Spitalului Județean și pentru a decide câteva aspecte esențiale în cazul unor proiecte legate de bugetul județului.
Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară cu scopul de a aproba, printre altele, devizul general și indicatorii economici, actualizați, la terminarea lucrărilor, pentru 3 obiective de investiți, cuprinse pe ordinea de zi.
Investiții importante în sănătate, rectificări bugetare, proiecte pentru ONG-uri și unitățile de cult, proiect european pentru o platformă e-asistență socială, refugiu montan și observator, raportul de activitate al Consiliului Județean pentru anul 2022 – sunt cele mai importante teme care s-au aflat pe agenda Consiliului Județean Covasna, întrunit în ședință joi, 6 aprilie.
După succesul oarecum neaşteptat, dar foarte îmbucurător al primei ediţii SepsiBook, organizatorii târgului de carte şi festivalului de literatură contemporană de la Sfântu Gheorghe au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, primele informaţii despre ediţia a II-a, care va avea loc în perioada 25-28 mai, tot la Arena Sepsi.
Consiliul Județean Covasna și Primăria Orașului Baraolt au încheiat un acord de asociere în vederea reabilitării Spitalului Orășenesc Baraolt, Județul Covasna. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean, care s-a desfășurat joi, 9 martie, la Casa Orășenească de Cultură Baraolt, s-au aflat și alte investiții importante pentru modernizarea județului Covasna.
Consiliul Județean Covasna s-a reunit luni, 27 februarie 2023, într-o ședință extraordinară, desfășurată online, cu scopul de a aproba două proiecte urgente propuse pe ordinea de zi de președintele Tamás Sándor.
Consiliul Județean Covasna lansează apelul de proiecte către ONG-urile și unitățile de cult care doresc să depună cerere de finanțare nerambursabilă pentru opt categorii diferite. Termenul limită de depunere a proiectelor este 10 martie, iar implementarea acestora trebuie să se facă între 3 aprilie și 4 decembrie 2023.
Consiliul Județean Covasna, reunit în ședința ordinară de joi, 02 februarie, a adoptat bugetul județului pentru anul 2023. Acesta se ridică la 91 de milioane de euro, adică 455 milioane de lei. Deși este la aproximativ același nivel cu bugetul de anul trecut, din cauza inflației și a creșterii prețurilor, nu va avea totuși aceeași valoare și necesită o gestionare responsabilă. Deci este un buget al responsabilității.
Și anul acesta va fi unul bogat în evenimente comunitare și culturale la Sfântu Gheorghe. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și viceprimarul Vargha Fruzsina au prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă comune la Cinema Arta, programul evenimentelor organizate de cele peste 20 de instituții partenere.
Anul trecut, la Sfântu Gheorghe au fost organizate peste 1.500 de evenimente și 2.200 de proiecții de film, astfel că au fost peste 4 evenimente și 6 filme pentru fiecare zi din an, pe lângă expozițiile permanente din muzee și spații expoziționale. În reşedinţa de județ, 25 de festivaluri și evenimente comunitare au completat oferta permanentă a instituțiilor, ceea ce înseamnă peste 800 de evenimente.
Sărbătoarea Culturii Române, care s-a desfăşurat duminică seara la Centrul de Cultură Arcuş – Casa Muzicii, din Sfântu Gheorghe, a avut în centrul programului său decernarea Premiului Háromszék pentru Cultură. Protagoniştii acestui moment, marcat de o autentică emoţie, au fost Petre Străchinaru – laureatul, Jánó Mihály – istoric de artă, care a susţinut discursul de laudatio, şi Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, care a înmânat Premiul Háromszék.