Știri
Îmbunătățirea participării copiilor la educația antepreșcolară și preșcolară - acesta este scopul cu care Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, participă la proiectul „Sunt copil, vreau să devin un adult valoros!”. Proiectul european, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO), vizează eficientizarea serviciilor de educație timpurie în județul Covasna. Acesta include educația și îngrijirea timpurie, educația generală și profesională, până la învățământul terțiar, precum și educarea adulților.
Consiliul Județean Covasna a aprobat participarea la Programul Regiunea Centru 2021-2027, cu proiectul „Reabilitarea și modernizarea DJ 114 Sânzieni-Lemnia”, considerat unul dintre cele mai importante proiecte ale anului. Documentația urmează a fi depusă spre finanțare la ADR Centru.
Tribunalul Brașov a respins ca fiind nefondată cererea formulată de Asociaţia Alianţa Pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), care a solicitat suspendarea executării autorizațiilor pentru recoltarea de animale din fauna sălbatică. Județul Covasna a intrat în procesul civil ca parte, pe lângă pârâtul Agenția Pentru Protecția Mediului Covasna, împreună cu comunele Ozun, Reci, Valea Crişului, Brăduţ, Lemnia, Ojdula, Zăbala, 9 asociații de vânătoare și 2 asociații de crescători de animale.
Întreținerea drumurilor județene va fi asigurată și în această iarnă de SC Drumuri și Poduri SA Covasna. În lunile de iarnă care vor urma, societatea respectivă, aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna, va asigura funcționarea bazelor de deszăpezire în localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului. Din aceste baze vor porni utilajele atunci când condițiile meteorologice vor impune acest lucru. Angajații SC Drumuri și Poduri SA Covasna asigură serviciu de permanență, vor efectua inspecții dimineața, între orele 3:00 și 7:00, și, acolo unde va fi necesar, vor interveni pentru a curăța suprafața drumului sau pentru a împrăștia nisip și material antiderapant.
Dezvoltarea infrastructurii sanitare și rutiere, investiții în turism, decizii organizatorice – acestea au fost temele principale discutate în ședința de joi a Consiliului Județean Covasna.
În cadrul ședinței de joi a Consiliului Județean Covasna, președintele Tamás Sándor a adus în atenție problema acută a gestionării populației de urși din județ. Președintele a solicitat și a primit în unanimitate susținerea consilierilor județeni pentru intervenția județului în procesul civil în care Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), cu sediul în Brașov, contestă autorizațiile de recoltare emise pentru fauna sălbatică.
Kondor Ágota a devenit prima femeie vicepreședinte a Consiliului Județean Covasna. În ședința de luni au fost aleși vicepreședinții și membrii comisiilor de specialitate în cadrul Consiliului Județean.
Miercuri, 23 octombrie, a avut loc ceremonia de constituire a noului Consiliu Județean Covasna, în cadrul căreia președintele și consilierii județeni, ale căror mandate au fost validate, au depus jurământul.
Átadták a Székelyföldi Orbán Balázs-díjakat
În cadrul ședinței de joi, Consiliul Județean Covasna a luat decizii privind rectificarea bugetară și dezvoltarea sistemului de protecție socială, însă pe ordinea de zi s-au aflat și chestiuni organizatorice.
Peste douăzeci de mii de vizitatori au participat la Târgul de Toamnă și Festivalul Kürtőskalács desfășurat în acest weekend, în centrul orașului Sfântu Gheorghe. Evenimentul, dedicat celebrării tradiției și gustului autentic secuiesc, a reunit atât producători locali, cât și iubitori ai renumitului kürtőskalács.
Atmosfera a fost animată de mirosul delicios al kürtőskalács-ului proaspăt copt, de activitățile pentru copii, de produse tradiționale, artizanale și concertele vibrante, care s-au reunit în piața centrală a orașului. Vizitatorii au avut ocazia să deguste cele mai bune specialități locale, precum și să participe la activități culturale și gastronomice.
Consolidarea brandului Ținutului Secuiesc și creșterea calității rămân în continuare obiectivele Festivalului Kürtőskalács, la care anul acesta se vor întrece 14 echipe pentru titlul de „Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”. Pentru prima dată se va coace un kürtős cu comori, iar 120 de meșteșugari și producători locali își vor oferi produsele la Târgul de Toamnă, au anunțat organizatorii la conferința de presă de vineri. În acest an, Festivalul Kürtőskalács se va desfășura împreună cu Târgul de Toamnă între 4 și 6 octombrie, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, iar evenimentele se vor încheia duminică seara cu un concert Andra.
Îmbunătățirea sistemului de sănătate și cea a rețelei de drumuri județene au fost cele mai importante teme de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Covasna, care a avut loc online, joi, 19 septembrie.
În cadrul ședinței de joi, 12 septembrie, a Consiliului Județean Covasna, a fost aprobată actualizarea documentației tehnico-economice pentru proiectul de investiții privind construirea clădirii pentru tratarea bolilor pneumologice din incinta Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Această actualizare a fost necesară doar din punct de vedere financiar și nu a presupus modificarea soluțiilor tehnice sau durata de execuție a proiectului.
Piața Centrală din Sfântu Gheorghe va găzdui și în acest an Festivalul Kürtőskalács, care anul acesta se va desfășura împreună cu Târgul de Toamnă, eveniment tradițional al reședinței de județ. Târgul de Toamnă și Festivalul Kürtőskalács vor avea loc în primul weekend din luna octombrie.
Începând din anul 2013, Consiliul Județean Covasna a oferit, printr-un program propriu, primul ghiozdan echipat cu rechizite pentru 26.106 de elevi din clasele pregătitoare, inclusiv cei 2.180 de copii covăsneni care încep școala în această toamnă. Tot începând din 9 septembrie, 22.634 de copii vor primi corn, biscuiți și mere de la Consiliul Județean Covasna.
În ședința de luni, 12 august, Consiliul Județean Covasna a luat o serie de decizii importante pentru dezvoltarea județului. Printre acestea se numără și achiziționarea unei clădiri monument istoric în Târgu Secuiesc și susținerea inițiativei Primăriei Întorsura Buzăului de a crea un muzeu local.
Optsprezece atelaje din România, Ungaria și Serbia s-au înscris la cea de-a VI-a ediție a Concursului Național și Internațional de Atelaje cu Doi Cai, organizată în perioada 2-4 august de către Primăria Comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna, Federația Ecvestră Română și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „AgroSic”, pe terenul de atelaje de la Olteni.
Consiliul Județean Covasna a luat măsuri importante în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale, culturale și de infrastructură în județ, prin hotărârile adoptate miercuri, 10 iulie, în cadrul unei ședințe ordinare. Între deciziile semnificative se numără majorarea bugetului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, schimbarea denumirii ansamblului de dans Háromszék și achiziționarea de echipamente pentru detectarea substanțelor psihoactive de către Poliția Județeană.
Un protocol ce are în vedere siguranța populației, eficiența și operativitatea în gestionarea situațiilor de urgență a fost semnat astăzi, 2 iulie 2024, între Consiliul Județean Covasna și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul" al Județului Covasna.
Consiliul Județean Covasna achiziționează 36 de microbuze electrice, în parteneriat cu 35 de UAT-uri, printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Miercuri, 29 mai a fost semnat contractul de furnizare pentru 19 microbuze cu 16+1 locuri, care vor fi folosite de elevii din 19 UAT-uri: Ojdula, Sânzieni, Ozun, Estelnic, Valea Crișului, Vâlcele, Zagon, Reci, Dobârlău, Aita Mare, Malnaș, Poian, Brateș, Ilieni, Cernat, Baraolt, Lemnia, Covasna și Tg. Secuiesc.
Cea de-a 3-a ediție a Târgului de carte și Festivalului de literatură contemporană SepsiBook a început joi cu casa plină, pentru că încă de la primele ore au sosit sute de copii la programe dedicate lor. La ora 17:00 s-a dat startul oficial al evenimentului, când la ceremonia de deschidere SepsiBook au participat invitații de onoare ai festivalului, Gabriela Adameșteanu și Nádas Péter, precum și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și directorul de programe al SepsiBook, Szonda Szabolcs.
Consiliul Județean Covasna anunță rezultatele evaluării proiectelor depuse în cadrul concursului de proiecte pentru anul 2024. În urma procesului de selecție, au fost acceptate pentru finanțare 447 de cereri, reprezentând 82% din totalul de 549 de cereri depuse. Aceste proiecte vor primi finanțare nerambursabilă pentru a-și implementa inițiativele propuse în opt categorii diferite.
Consiliul Județean Covasna alocă anual 1 milion de lei, finanțare nerambursabilă, pentru ONG-urile care desfășoară activități de asistență socială în județul nostru. Prin intermediul proiectelor acestor ONG-uri, peste 2000 de persoane vor beneficia de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu și servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, pe parcursul anului 2024. Astfel, trei organizații acreditate, respectiv Fundația Creștină Diakónia, Caritas – Alba Iulia Asistență Medicală și Socială și Crucea Roşie - Filiala județeană, primesc finanțare în acest sens.
Consiliul Județean Covasna lansează apelul de proiecte către ONG-urile și unitățile de cult care doresc să depună cerere de finanțare nerambursabilă pentru opt categorii diferite. Termenul limită de depunere a proiectelor este 22 martie, iar implementarea acestora trebuie să se facă între 29 aprilie și 5 decembrie 2024.
Întrunit în ședința ordinară de joi, 15 februarie, Consiliul Județean Covasna a adoptat bugetul pentru anul 2024, un buget fondat pe baza cooperării dintre comunitățile și instituțiile județene. Astfel, în 2024, Județul Covasna va avea un cadru financiar de 537 de milioane de lei, adică 107 milioane de euro.
În ședința ordinară de marți, 23 ianuarie, Consiliul Județean Covasna a adoptat hotărârea privind repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit, estimat a se încasa la bugetul de stat. Suma repartizată este de 36,8 milioane lei.
În ședința ordinară de miercuri, 31 ianuarie, Consiliul Județean Covasna a stabilit valoarea unitară, lei per kilometru, aferentă sumei forfetare pentru elevii care nu merg la școală în localitatea de domiciliu și nu dispun de transport public ori de transport tip curse școlare. În județul Covasna, suma forfetară stabilită va fi 35 bani/km.
„Guvernul de la București a impus, prin pachetul de austeritate, o reorganizare a instituțiilor publice. Vorbim despre o propunere elaborată fără cap, care, câteva luni mai târziu, când trebuia pusă în aplicare, nu a mai fost valabilă, căci Guvernul a dat înapoi”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, după ce 11 proiecte de hotărâre a trebuit să fie retrase de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu desfășurate joi, 21 decembrie.
Joi, 14 decembrie, Consiliul Județean Covasna a aprobat hotărârea privind repartizarea pe UAT-uri a sumei de 2 milioane de lei, corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit încasat suplimentar, fond aflat la dispoziția Consiliului Județean. La inițiativa municipalității Sfântu Gheorghe, suma cuvenită reședinței de județ va fi redirecționată către zonele rurale, în vederea derulării programelor de dezvoltare locală.
Bugetul Consiliului Județean Covasna a fost majorat cu peste 5,6 milioane de lei în prima săptămână a lunii decembrie. În ședința ordinară de joi, 7 decembrie, Consiliul Județean a decis, între altele, repartizarea fondurilor primite.