Sunteți aici: » Știri » Investigaţii medicale salvatoare de viaţă

Investigaţii medicale salvatoare de viaţă

Miercuri, 24 octombrie 2018

La conacul Antos de la Reci, medicii au efectuat, într-o zi şi jumătate, un număr de aproape 3 mii de examinări medicale, în cadrul programului derulat de Serviciul de Ajutor Maltez. Cu această ocazie o fetiţă de 12 ani din Aninoasa a fost depistată cu probleme cardiace avansate. Aceasta urmează să primească tratamentele corespunzătoare.

La conacul Antos de la Reci, medicii au efectuat, într-o zi şi jumătate, un număr de aproape 3 mii de examinări medicale, în cadrul programului derulat de Serviciul de Ajutor Maltez. Cu această ocazie o fetiţă de 12 ani din Aninoasa a fost depistată cu probleme cardiace avansate. Aceasta urmează să primească tratamentele corespunzătoare.

În zilele de 23-24 octombrie, locuitorii din comună, persoane vârstnice şi tineri, au sosit non-stop în clădirea impunătoare a fostului cabinet medical, pentru investigaţii medicale în domeniul oftalmologiei, ortopediei pediatrice, precum şi investigaţii pentru evaluarea stării generale de sănătate şi screening pulmonar.

Dombora Lehel, primarul comunei Reci, a mulţumit organizatorilor, arătând că aceasta este prima oară când comuna găzduieşte un astfel de eveniment care este în beneficiul întregii comunităţi. „Omul secui trece pragul cabinetului medical atunci când strigă deja de durere. Consider că aceste investigaţii sunt adresate, în primul rând, persoanelor care se consideră sănătoase, celor care nu se duc la medic. Este o mare oportunitate pentru noi faptul că putem efectua o serie de teste medicale, deoarece jumătate dintre boli pot fi prevenite prin efectuarea unor astfel de investigaţii”. Potrivit edilului comunei, screeningul medical a fost adresat şi unei pături sociale care nu şi-ar putea permite efectuarea unor astfel de investigaţii.

În cadrul conferinţei de presă pe tema acestui program, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a spus că programele de screening efectuate anual, începând din 2013, de către medicii şi asistenţii medicali din cadrul spitalelor judeţene din Miskolc şi Kecskemét, s-au putut realiza în judeţul Covasna, datorită relaţiilor de înfrăţire şi relaţiilor prieteneşti. „Acum a fost lansat în întreaga Transilvanie un program de screening care funcţionează printr-un sistem instituţionalizat, în cadrul unui proiect european derulat de Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria şi prin implicarea specialiştilor noştri. Este o relaţie pe care am dori să o continuăm şi pe viitor. În anii trecuţi, programul a trecut printr-o dezvoltare continuă, bucurându-se constant de o mare popularitate în rândul covăsnenilor.”

Într-o zi şi jumătate, specialiştii au efectuat investigaţii medicale complexe: în cadrul screeningului de medicină internă au fost efectuate un număr de aproape 3 mii de examinări medicale, aproape 1500 de examinări oftalmologice, 150 de examinări pulmonare, precum şi aproape 200 de examinări ortopedice pentru copii. Experienţa arată că hipertensiunea arterială și nivelurile ridicate de grăsimi din sânge au o frecvenţă mai mare decât în mod general – a rezumat Nagy Ferenc, conducătorul de specialitate al Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria.

Medicul de familie din localitate, dr. Mester-Nagy Levente, a evaluat programul ca fiind unul util şi acoperitor de lacune, la care au participat şi pacienţi care, de altfel, sunt mai „neglijenţi” în ceea ce priveşte examinările de sănătate. „Screeningul s-a desfăşurat în localitate şi s-a terminat rapid, iar specialiştii au făcut o treabă serioasă” – a spus acesta.

„Este o plăcere să vezi că programul s-a adresat unui grup mare de oameni, că la examinări au participat un număr mare de persoane vârstnice şi tineri şi că locul de joacă mobil este preferatul copiilor, încercăm să facem aşteptarea mai plăcută” – a subliniat secretarul general al Serviciului de Ajutor Maltez în România, Tischler Ferenc.

Programul va fi continuat în celelalte localităţi cu experiența dobândită aici și cu o atitudine pozitivă.

Csősz Tamás, sosind în sala de aşteptare după examenul radiologic pulmonar, şi-a aşteptat soţia care a participat la examinarea oftalmologică. „Am o mică problemă cu ficatul, dar acesta este un lucru suportabil” – a povestit bătrânul domn, care, pentru orice eventualitate, s-a prezentat pentru examinare la fiecare „salon”.

 

Următoarea locaţie a programului este comuna Dalnic, unde localnicii sunt aşteptaţi pentru examinare medicală la Căminul Cultural în perioada 26-27 octombrie.

Noutăți