Știri
Timp de două luni se va putea viziona la Muzeul Naţional Secuiesc expoziţia de steaguri vechi şi însemne heraldice, printre care şi sigiliul de argint al secuilor, din 1661, precum şi cărţi antice, lăzi de breaslă şi diferite documente. Vernisajul expoziţiei intitulată „Mesaj din trecut”, a avut loc la 18 octombrie.
La Valea Crişului, Tabăra Iris aşteaptă copiii şi tinerii cu dizabilităţi cu trei case frumos colorate, cu imagini şi scene biblice, departe de zgomotul oraşului. Centrul construit de Fundaţia Creştină Diakónia a fost inaugurat sâmbătă, 19 octombrie.
În cadrul primei ediţii a conferinţei cu tema „Construcţii sustenabile din Ţinutul Secuiesc” s-a propus ca Valea Zălanului să devină primul sat din judeţ capabil să se autoaprovizioneze. Celor peste cincizeci de participanţi li s-au prezentat expuneri teoretice şi exerciţii practice şi, pe lângă participarea la un schimb de experienţă, specialiştii din ţară şi străinătate le-au furnizat şi informaţii utile de specialitate.
Plenul Consiliului Judeţean Covasna, întrunit în şedinţă extraordinară, a aprobat alocarea sprijinului financiar în valoare de 35.000 pentru localitatea Herculian, aparţinând comunei Băţani. În ultimele luni, s-a agravat starea tehnică a două poduri situate pe drumul comunal din această zonă, astfel satul a devenit aproape inaccesibil.
În perioada 8–13 octombrie regiunea Eger, cunoscută pentru vinurile sale şi prin unele evenimente istorice şi Ţinutul Secuiesc vor deveni mai apropiate. În această săptămână, în judeţele Covasna, Mureş şi Harghita, se desfăşoară evenimentul Zilele regiunii Eger, organizat în Ţinutul Secuiesc, la care vizitatorii vor fi atraşi de numeroasele experienţe culturale şi culinare.
Extensia Universitară Sfântu Gheorghe al Universităţii Babeş–Bolyai din Cluj sărbătoreşte în acest an al 15-lea an de existenţă. Astăzi, în cadrul festivităţilor de deschidere a anului universitar 2012–2013, s-au rememorat evenimentele majore care au marcat această perioadă, precum şi paşii pentru dezvoltarea acestui atelier spiritual.
Este de notorietate că prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu prin care se aprobă noua denumire a Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”. Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean, a transmis Tribunalului un document ca răspuns la acuzaţiile formulate.
A trecut o jumătate de mileniu de la prima atestare documentară a satului Măgheruş: istoria acestei mici aşezări este neîntreruptă, farmecul ei fiind sporită de casa tradiţională nou realizată.
Azi a fost prezentată echipa feminină de baschet Sepsi-SIC. „Obiectivul nostru este să câştigăm fiecare meci!” – a declarat Déri Csaba, antrenorul echipei feminine de baschet Sepsi-SIC, echipă care a fost prezentată presei locale în cadrul conferinţei de presă organizată luni, 3 septembrie.
Lucrările de reabilitare a DJ 121, drum care face legătura între Covasna şi Tg. Secuiesc, au fost finalizate după aproape un an şi jumătate. Pentru reconstruirea drumului aflat într-o stare deplorabilă, Consiliul Judeţean Covasna a folosit 15,5 milioane ero, din fonduri europene.
Comuna Cernat a devenit mai atractivă: reabilitarea celor două băi, „Malom” şi „Csókás” au fost realizate în zece zile, prin clacă. Peisagiştii Fundaţiei Ars Topia din Ungaria lucrează de 12 ani în Transilvania, de fiecare dată construind noi băi, în locaţii diferite. În judeţul Covasna, au organizat clacă pentru a doua oară în vederea reabilitării băilor tradiţionale, iar acum, în afara celor 33 de oameni sosiţi din Ungaria, la lucrări au participat peste 200 de voluntari.
Consiliul Judeţean Covasna a fost convocat în şedinţă extraordinară cu şase puncte pe ordinea de zi, pentru ziua de luni, 13 august, orele 10,00.
La festivitatea de inaugurare a şcolii de la Mereni a participat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Inaugurarea şcolii a avut loc duminică, 12 august, în cadrul Zilelor comunei Mereni şi elevii din această localitate vor putea începe noul an şcolar într-o instituţie modernă.
Fundaţia Ars Topia renovează sau realizează băi şi fântâni prin metode tradiţionale. Scopul este multiplu: exploatarea apelor minerale naturale, atragerea atenţiei populaţiei asupra acestor valori astfel, încât toată lumea să devină conştientă de faptul că o comunitate poate să obţină rezultate excelente.
Transport catre Sancraieni, baia Borsaros: 21 iulie, ora 9, pornire de la Sf. Gheorghe, pt. Liertatii.
În contextul desfăşurării în ziua de 29 iulie 2012, a Referendumului privind demiterea Preşedintelui României, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia Informare şi Relaţii Publice, derulează, la nivel naţional, în perioada 16 – 29 iulie 2012, campania „Votează legal – Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”. Această campanie are ca scop informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români cu drept de vot asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.
Consiliului Judeţean Covasna s-a întrunit, în noua structură rezultată în urma alegerilor, în prima sa şedinţă în data de 25 iunie, şedinţă la care plenul a desemnat persoanele care vor ocupa funcţia de vicepreşedinte al consiliului, au fost constituite fracţiunile, şi s-au stabilit, de asemenea, și componența comisiilor de specialitate.
Faza judeţeană a Concursului Pompierilor Voluntari a avut loc duminică, la Breţcu, în organizarea consiliului judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi administraţiei locale.
„Ideea care mă ghidează şi de care, de când m-am regăsit ca şi compozitor, sunt perfect conştient este cea a fraternităţii popoarelor, a fraternităţii în ciuda tuturor războaielor şi dezbinării. Încerc din toate puterile mele să slujesc prin muzica mea această idee; aşadar, nu resping nici o influenţă, fie ea din izvoare slovace, româneşti, arabe sau de orice fel. Acel izvor trebuie să fie însă curat, proaspăt şi sănătos!”
Consiliul Judeţean Covasna reunit în şedinţa din 10 iunie a aprobat hotărârea conform căreia Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” va putea angaja doi medici noi pe posturile neocupate până acum.
Expoziţia ediţiei a II-a a Bienalei Internaţionale de Grafică oferă o privelişte neobişnuită – cu greu se pot identifica caracteristici comune ale lucrărilor expuse, în afara dimensiunilor şi atenţiei acordate pentru realizarea lor. În deschiderea evenimentului cultural desfăşurat în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc a avut loc, la Galeria Magma, deschiderea expoziţiei graficianului Fürjesi Csaba, câştigătorul marelui premiu al primei ediţii.
Întreaga ţară este indignată pentru retragerea banilor alocaţi la rectificarea bugetară de către Guvernul Ungureanu: este binecunoscut faptul că guvernul precedent a decis în data de 3 aprilie alocarea de subvenţii pentru mai multe administraţii locale, printre care şi judeţul Covasna, pentru plata unor datorii.
A fost un om de neclintită integritate care nu cunoştea cuvântul imposibil. „Se poate realiza totul, trebuie doar să vrei” – a fost sloganul lui, formulă care îi caracterizează toată viaţa şi activitatea lui, el nu a rămas niciodată la nivelul voinţei, ci a transformat-o în fapte. Aceste cuvinte au fost rostite la festivitatea de la Micfalău organizată în memoria profesorului Fejér Ákos, fiind ridicat şi un stâlp funerar sculptat în lemn şi, tot cu această ocazie, a avut loc şi inaugurarea căminului cultural reabilitat.
Academia Asociaţiei Regiunilor Maghiare din România (AARMR) cuprinde toată Transilvania şi este înfiinţată cu rolul special de a fi factorul ralierii economice, culturale şi sociale ale localităţilor în afara oraşelor.
Luni, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, aflat în compania primarului Fodor Imre, a vizitat localităţile aparţinătoare comunei Ilieni.
În acest an, în mai multe localităţi covăsnene, precum şi în toată Transilvania sunt organizate o serie de evenimente dedicate comemorării a 300 de ani de la naşterea lui Bod Péter. Obiectivul acestor manifestări este acela de a prezenta şi a aduce cât mai aproape de sufletul unui public larg opera şi activitatea marelui personalităţi Bod Péter, istoric, preot reformat şi scriitor.
E bine să trăieşti în familie! – transmite inscripţia având diacriticele în formă de floare deasupra intrării Centrului de plasament din Tîrgu Secuiesc. De 1 mai, pentru picnicul în familie toate condiţiile sunt asigurate: muzică de voie bună, mâncare pregătită la foc deschis, îngheţată, un târg al produselor tradiţionale secuieşti, program festiv şi concertul dat de Orbán Ferenc şi prietenii.
În după masa zilei de astăzi, 24 aprilie, a avut loc festivitatea de inaugurare a clădirii primăriei de la Bixad. La eveniment au participat, pe lângă reprezentanţii autorităţii publice judeţene şi conducerea tineretului, reprezentanţii autorităţii publice locale şi aproape o sută de localnici.
Dr. Zsigmond Barna Pál, reprezentant al Consulatului General al Republicii Ungare, din Miercurea-Ciuc, a vizitat, duminică, zona Baraoltului. La biserica reformată de la Biborţeni, primul obiectiv vizitat, în discursul său, consulul general a subliniat: în relaţiile maghiaro-maghiare trebuie găsite acele puncte care unesc naţiunea maghiară.
Acum 170 de ani, la vârsta de 58 de ani a trecut în nefiinţă lingvistul Kőrösi Csoma Sándor. La Covasna şi în satul natal, Chiuruş, şi în acest an, s-au organizat trei zile de evenimente pentru comemorarea morţii marelui savant secui.