Știri
Consiliul Județean Covasna dorește să lărgească sistemul său instituțional, iar pentru atribuțiile care pe parcursul anilor au devenit din ce în ce mai complexe, trebuie asigurat locații operaționale adecvate, a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, la ședința ordinară de joi, urmată de conferința de presă „Info Județean”. Plenul a votat, printre altele, rectificarea bugetului propriu al județului Covasna și, ca parte a acesteia, s-a alocat suma de 4,1 milioane lei pentru lansarea procesului de achiziție a clădirii fostului Institut de Proiectări, din municipiul Sfântu Gheorghe.
Secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a fost dotată cu cinci aparate medicale noi. Prin intermediul investiției în valoare de aproape 700 mii lei, s-au achiziționat aparate inovative: lampă operatorie, aparat facoemulsificare pentru operații de cataractă și retină, pat și scaun operator, microscop operator cu tehnologie LED și un autokeratorefractometru.
Atmosfera familială este cea care conferă unicitate Festivalului Cârnaților – au constatat participanții la evenimentul din 16 noiembrie. Echipele care s-au înscris în competiție au preparat, mai ales, cârnați secuiești cu gust tradițional și, pe lângă condimente, și-au pus și sufletul în ei.
În cadrul galei care a avut loc vineri seara, în sala de conferințe a Hotelului Fidelitas, au fost premiate cele mai bune pălinci din Ținutul Secuiesc. Pentru pălincile alese dintre cele două sute de mostre prezentate, Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna au acordat, pe lângă cele două mai premii, și medalii de aur, argint și bronz.
Șaptezeci de echipe – din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și din Ungaria – s-au înscris la Festivalul Cârnaților de sâmbătă. Biletele pentru acest eveniment gastro-turistic, ajuns la cea de-a 17-a ediție, sunt disponibile în avans începând de miercuri, în Biroul de Informare Turistică din Municipiul Sfântu Gheorghe.
Szabó Kati, cea mai de succes sportivă a comunității maghiare, fiind de patru ori medaliată la Jocurile Olimpice, a participat la întâlniri cu publicul în patru localități din județul Covasna. Steaua gimnasticii mondiale a fost primită cu căldură nu doar în satul său natal, ci și în zona Târgu Secuiesc și Baraolt.
Cel mai nou și mai modern centru de agrement pentru tineret din județul Covasna a fost inaugurat joi la Comandău, așezare situată la cea mai mare altitudine din județ. Noul centru a fost construit în locul fostei tabere școlare, investiția fiind finanțată din resursele financiare proprii ale Consiliului Județean Covasna, administratorul centrului fiind Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Cu ocazia inaugurării, Consiliul Județean Covasna și-a ținut ședința în teritoriu, iar plenul a aprobat, printre altele, proiecte de hotărâre privind lansarea unui nou proiect de anvergură.
Ajunsă la cea de-a 17-a ediție, anul acesta Parada Cârnaților va avea loc sub denumirea de Festivalul Cârnaților din Ținutul Secuiesc și se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie, în Sala de sport din strada Vânătorilor.
Premiul, instituit în 2011 de către județele Covasna, Harghita și Mureș, poartă numele scriitorului Orbán Balázs, care în cartea sa a descris pentru prima oară
Ținutul Secuiesc ca o regiune unitară. Decernarea premiilor constituie un eveniment major al manifestării culturale Zilele Ținutului Secuiesc. Anul acesta premiile au fost decernate la Sfântu Gheorghe, festivitatea a avut loc joi seara, la Hotelul Fidelitas.
Competiția Pălincilor care va avea loc pe data de 15 noiembrie 2019 este organizată pentru prima oară în Sfântu Gheorghe de către Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna. Cei interesați vor putea depune probele la Biroul de Informare Turistică din Sfântu Gheorghe, până la data de 8 noiembrie.
Consiliul Județean (CJ) Covasna solicită să se poată construi cu finanțare europeană drumuri noi, piste de biciclete interjudețene dar și care fac legătura între localități, respectiv pledează pentru lansarea unor Investiții teritoriale integrate (ITI). Propunerile au fost prezentate de președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în fața membrilor grupului de lucru județean, organizat, marți, 15 octombrie, de specialiștii Regiunii de Dezvoltare Centru. La întâlnirea de lucru s-au purtat discuții privind prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027 și despre etapele de elaborare a documentelor regionale de planificare, și stabilirea viziunii și a priorităților de dezvoltare ale Regiunii Centru pentru perioada următoare.
Centrul orașului Baraolt găzduiește și anul acesta, pe data de 19 octombrie, Festivalul de toamnă din Ținutul Pădurilor, sărbătoare care a început ca târg al produselor tradiționale. La evenimentul organizat de Consiliul Județean Covasna, Primăria Baraolt și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, toți cei interesați sunt așteptați cu programe culturale, ofertă gastronomică și obiecte realizate de artizani locali.
Zilele Ținutului Secuiesc au ajuns la Ediţia10 şi au rămas un proiect care este produsul unui parteneriat cultural între trei Consilii Județene, respectiv între instituţiile şi asociaţiile culturale din județele Harghita, Covasna și Mureș. Programul Ediţiei10 cuprinde peste două sute de evenimente, care se vor desfăşura în perioada 10-20 octombrie 2019, cu scopul de a face din cultură un adevărat instrument de comunicare şi dezvoltare comunitară şi regională.
Consiliul Județean (CJ) Covasna, în 2019, acordă a doua oară asistență financiară de urgență pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, pentru ca instituția să-și poată acoperi cheltuielile de funcționare și de personal.
Visit Covasna Marathon s-a desfășurat la sfărșitul săptămânii cu aproape două sute de participanți. Primul concurs de maraton din județ s-a bucurat de mare succes, în afara participanților locali, în competiție s-au înscris și concurenți din străinătate.
Fără îndoială, cei mai gustoși cozonaci kürtős ai Ținutului Secuiesc au putut fi gustate în perioada 13-15 septembrie, în cadrul celei de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, care s-a desfășurat în centrul orașului Sfântu Gheorghe. La evenimentul de trei zile și-au vândut și și-au înscris produsele în concurs 14 firme producătoare de kürtőskalács din județele Harghita, Mureș și Covasna. Aroma caracteristică și ademenitoare a cozonacului a umplut piața, cozile fiind continuu în fața fiecărui stand.
Centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se desfășoară cea de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, este plin, încă de la începutul evenimentului, aroma de zahăr caramelizat i-a scos în piață atât localnicii, cât și turiștii. Anul acesta 14 firme au intrat în competiție pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc, 2019”, prin urmare, delicatesa emblematică a regiunii se poate cumpăra la 14 standuri.
Consiliul Județean Covasna a emis autorizația de construire pentru Școala Gimnazială „Horn Dávid” Comandău, care a fost mistuită de flăcări. Lucrările de construire a clădirii fără etaj, dezvoltată pe o suprafață de peste o mie de metri pătrați vor fi demarate pe data de 30 septembrie, de către executant, firma Baumeister.
„Avem tot ce ne trebuie pentru ca cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci să devină un eveniment cu sală plină și, potrivit previziunilor meteo, și vremea va ține cu noi” – a spus, în introducere, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, la conferința de presă de marți, prezentând totodată programul final al festivalului. Cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci va începe vineri, 13 septembrie, la ora 18, dar cozonacul preferat al Ținutului Secuiesc va putea fi cumpărat începând cu după-masa. Vicepreședintele CJ Covasna a subliniat că, anul acesta, finanțarea festivalului va fi asigurată în mod egal de Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe.
Sala de așteptare a cabinetului medical din Micfalău s-a umplut într-o fracțiune de secundă luni la prânz. După un an și jumătate, dr. Kovács Attila și soția sa, Cătălina, asistentă de laborator, primesc pacienții în acest centru medical reabilitat. Cuplul medical va avea program de lucru luni, marți și joi la Micfalău, iar miercuri și vineri la Malnaș.
În cadrul ședinței ordinare din luna septembrie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a decis, printre altele, sprijinirea financiară a cluburilor sportive, în baza prevederilor Legii educației fizice și sportului. Consilierii județeni au aprobat în ședința de vineri dimineață cererea de finanțare a Asociației Clubul Sportiv de Hochei pe Gheață Királypingvinek (100.000 lei) și a Asociației Clubul Sportiv Hochei Bikák (60.000 lei), cereri prin care cele două asociații au solicitat finanțare pentru participarea la diferite concursuri și pregătirea noilor speranțe.
În ultimii șapte ani, Consiliul Județean Covasna a dăruit cadouri pentru un număr de peste 15 mii de elevi, prin programul „Primul ghiozdan”. Anul acesta peste două mii de elevi din clasele pregătitoare se bucură de ghiozdanele echipate cu rechizite școlare, care au fost predate joi, la Colegiul Național ”Székely Mikó”, directorilor instituțiilor școlare.
Pe data de 22 septembrie, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna și Asociația Fitness Tribe organizează pentru prima oară în județ Maratonul Visit Covasna. Înscrierile la această competiție sportivă care leagă obiectivele turistice ale județului se fac până pe data de 12 septembrie, pe pagina de internet a evenimentului.
Cincisprezece echipe se vor întrece pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc ”, în acest an, „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” se va desfășura în perioada 13-15 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. La conferința de presă susținută marți, organizatorii evenimentului au anunțat că, în cadrul evenimentului gastro-turistic cu durata de trei zile, și în acest an se va prepara cel mai lung cozonac kürtős, dar și kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic, Cofetăria Kürtőskalács din Budapesta va funcționa pe tot parcursul festivalului, iar pentru copii se va deschide „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”.
Ghiozdane cu etichetă de nume, separate pentru băieţi şi fete, având în interior creioane grafice și colorate, penare, cutii de sandwich, caiete vocabular (pentru însemnări către părinţi) – aceste rechizite utile alcătuiesc pachetul pregătit de administrația publică județeană, în cadrul programului „Primul ghiozdan”.
Bucurându-se de un succes și interes constant, tabăra „Natura, izvorul vieții” a fost organizată pentru a treia oară în perioada 12–15 august.
În aceste zile, cadrele medicale de la Spitalul „Hetényi Géza” au efectuat peste 1200 de teste de prevenție gratuite pentru aproximativ patru sute de locuitori, sub semnul cooperării între cele două județe înfrățite, Covasna și Jász-Nagykun-Szolnok (Ungaria).
Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei s-a întrunit la mijlocul lunii iunie, în ședință în teritoriu la Várpalota, în Ungaria, reuniune în cadrul căreia a fost adoptat și raportul privind drepturile lingvistice, lansat la Bálványos cu un an în urmă. După cum s-a afirmat, Congresul Autorităților Locale și Regionale dorește să consolideze democrația cu întocmirea raportului privind aplicarea drepturilor lingvistice în administrațiile locale.
Serviciul voluntar al pompierilor din satul Leț a fost cel care a câștigat, sâmbătă, Concursul profesional al serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, organizat la Reci. Echipa câștigătoare, care a fost recompensată cu un premiu în bani, în valoare de o mie de lei, va reprezenta județul Covasna la concursul regional al pompierilor voluntari, ce va avea loc în luna iulie, la Târgu Secuiesc.
Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat 200 mii lei din excedentul bugetar acumulat în anii precedenți, pentru ridicarea clădirii unității de pompieri din Baraolt și asigură câte 25 mii lei pentru modernizarea formațiilor de pompieri din mediul rural, prin Programului de dezvoltare rurală a județului – s-a afirmat joi, în cadrul ședinței ordinare din luna iunie.