Inaugurarea de pod la Aita Mare
Marți, 9 august 2016Pe feţele tuturor celor care au participat la eveniment se putea citi un sentiment de bucurie şi mulţumire: după o lungă perioadă de timp, noul pod peste râul Olt, ce leagă Aita Mare şi Apaţa, a fost dat în folosinţa locuitorilor din zona Baraoltului joi, 4 august. Obiectivul a costat peste 600.000 de euro şi a fost finanţat din bugetul Consiliului (CJ) Judeţean Covasna.
Pe feţele tuturor celor care au participat la eveniment se putea citi un sentiment de bucurie şi mulţumire: după o lungă perioadă de timp, noul pod peste râul Olt, ce leagă Aita Mare şi Apaţa, a fost dat în folosinţa locuitorilor din zona Baraoltului joi, 4 august. Obiectivul a costat peste 600.000 de euro şi a fost finanţat din bugetul Consiliului (CJ) Judeţean Covasna.
„În locul vechiului pod impracticabil – construit în 1927 – aţi primit ceea ce vi se cuvine. Aţi primit nu doar un pod, dar şi oportunităţi. Posibilitate pentru copii de a putea merge la şcoală, posibilitate pentru fermieri de a avea acces la pământurile lor, posibilitate pentru oameni de a putea merge la muncă” – a spus Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, exprimându-şi mulţumirile constructorilor şi colaboratorilor, dar le-a mulţumit în special locuitorilor din zona Baraoltului pentru răbdarea şi credinţa lor.
Cu ocazia festivităţii de inaugurare, pe balustrada podului au fost amplasate câteva imagini care readu starea vechiului pod. Legat de acesta, preşedintele CJ Covasna a spus că mulţi s-au arătat neîncrezători în succesul lucrării şi că li s-au adus multe critici, justificate unele, nejustificate altele. „Însă cel mai important lucru este acela că astăzi ne aflăm pe acest pod care are o lungime de 110 metri. Această lucrare nu este unică în judeţ. Rezultatele obţinute în ultimii ani nu se pot pune pe seama întâmplării sau a norocului. Drumul, podul sau spitalul nu s-au făcut singuri. Aceste lucrări le-am planificat şi le-am făcut. aici, în zona Baraoltului, dar şi în aproape toate localităţile judeţului se poate observa cât de mult s-a îmbogăţit şi câte şi câte s-au construit, an de an, în Ţinutul Secuiesc.”
Pe lângă construirea podului, s-a turnat un covor asfaltic pe o lungime de 2 km, de la pod până în centrul localităţii Aita Mare. Mai devreme, pe porţiunea de drum cuprinsă între localităţile Hăghig–Belin–Aita Mare–Aita Mijlocie–Micloşoara s-a turnat peste 20 km de covor asfaltic, iar între Hatod şi Baraolt s-au asfaltat alţi 14 km de drum. În prezent, se lucrează la asfaltarea a 4 km de drum în localitatea Arini din judeţul Braşov. Pe viitor este planificată reconstruirea podului din centrul comunei Aita Mare. Planurile au fost deja finalizate. Este în curs de elaborare planul construirii în zona Baraoltului a peste 55 km de drumuri din reţeaua judeţeană care cuprinde un număr de peste 20 de poduri şi mai multe sute de podeţe. Este prevăzută o investiţie de reabilitare a drumurilor judeţene pe care CJ Covasna o va derula împreună cu judeţele Harghita şi Braşov: planul cuprinde drumurile judeţene Baraolt şi ieşirea spre Vârghiş, respectiv Baraolt cu ieşire spre Augustin.
Bihari Edömér, primarul comunei Aita Mare, a arătat că podul avea o circulaţie zilnică, în ciuda plăcuţelor de interdicţie. „Putem afirma că acest pod constituie intrarea, poarta dinspre Ţara Bârsei către zona Baraoltului, aceasta fiind o legătură esenţială. Ne-a cuprins o mare bucurie atunci când utilajele firmei constructoare au apărut pe teren şi am urmărit cu mare interes desfăşurarea lucrărilor. Suntem foarte bucuroși că am trăit acest moment”.
Bölöni László, primarul comunei Apaţa, a spus că datorită amenajării cursului râului Olt, peste 200 ha de teren au fost trecute în teritoriul administrativ al localităţii în Aita Mare, astfel, de aproape 8 ani, proprietarii au fost nevoiţi să ocolească aproape 20 de km pentru a-şi lucra pământurile. Darea în folosinţă a podului a rezolvat aceste neajunsuri.
La întrebarea noastră, Bíró Mihály, localnic din Aita Mare, a spus, exprimându-şi bucuria legat de inaugurarea podului: „Am făcut naveta timp de treizeci de ani. Oamenii înţeleg greu că s-au întâmpinat multe probleme la construirea podului, dar mă bucur că podul a fost finalizat. Şi mă bucur pentru că copii şi nepoţii mei pot circula în siguranţă pe acest pod şi că nu mai sunt nevoiţi să ocolească.”
Tot cu această ocazie, grupul de dansuri populare din Aita Mare a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe a oferit un spectacol.