Sunteți aici: » Știri » La Zăbala, biserica reformată renovată a primit un steag al judeţului

La Zăbala, biserica reformată renovată a primit un steag al judeţului

Vineri, 2 octombrie 2015

Biserica reformată din Zăbala, considerată una dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale judeţului Covasna, se află în lucrări de renovare de ani de zile. În cadrul serviciului divin festiv de duminică, 27 septembrie, au fost sintetizate eforturile depuse în ultima perioadă şi s-a arborat steagul judeţului Covasna pe lângă drapelul naţional al Ungariei.

Biserica reformată din Zăbala, considerată una dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale judeţului Covasna, se află în lucrări de renovare de ani de zile. În cadrul serviciului divin festiv de duminică, 27 septembrie, au fost sintetizate eforturile depuse în ultima perioadă şi s-a arborat steagul judeţului Covasna pe lângă drapelul naţional al Ungariei.

În biserica datând din sec. 14 şi împrejmuită de o fortificaţie, tineri, femei şi bărbaţi şi-au exprimat recunoştinţa pentru munca depusă împreună, pentru că au reuşit să salveze locaşul sfânt de la distrugere care, în vremuri grele, a oferit protecție adăpostind între pereții săi locuitorii Zăbalei. „Suntem moştenitori!” – a spus în predica sa protopopul Diecezei reformate Kézdi-Orbai, Balogh Zoltán, care a pus în lumină faptul că comunitatea n-ar fi reuşit să-şi îndeplinească datoria fără unitate, voinţă comună, bunătate şi fără voinţa lui Dumnezeu. preot reformat
 


Beke Tivadar, preotul reformat din Zăbala, a vorbit despre istoria bisericii, respectiv a prezentat enoriaşilor detalii despre lucrările de reabilitare. Acesta a spus că cele mai mari renovări ale bisericii au fost făcute după cutremure, astfel tavanul care a fost avariat în sec. 18, a fost înlocuit în 1752, cu un tavan realizat din lemn de brad ce cuprinde 124 de casete pictate şi care s-a păstrat de-a lungul timpului și poate fi admirat și în prezent. Clădirea nu a fost cruţată nici de inundaţii şi incendii, astfel, de-a lungul secolelor, aceasta s-a aflat într-un proces continuu de renovare. În ultimii ani, Biserica locală a realizat lucrările de renovare exterioară şi interioară a bisericii, precum şi a zidurilor fortificaţiei, a turnului şi a paratrăsnetului din donaţiile membrilor congregației, din fonduri locale și județene. Din aceleaşi fonduri s-a realizat o podea de protecţie pentru podul bisericii, s-a amenajat un trotuar şi s-a înnoit parţial reţeaua electrică. Pentru perioada următoare, au fost stabilite ca obiective canalizarea şi înlocuirea ţiglelor sparte ale acoperişului. „Mai sunt încă multe de făcut şi în următorii ani.” – a adăugat preotul.

Pentru reabilitarea bisericii reformate din Zăbala autorităţile administraţiei judeţene a acordat un sprijin financiar de 26 mii lei. „Considerăm important salvarea de la distrugere a patrimoniului nostru arhitectural. Atâta timp cât ne stă în putinţă ne vom alătura cauzelor bune.” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliul Judeţean Covasna, la înmânarea steagului judeţului cu stema judeţului Covasna pentru credincioşii enoriei.

„Drapelul este unul dintre cele mai importante simboluri ale istoriei. Fiecare naţiune, astfel şi secuimea, are un simbol, steagul în culorile albastru-auriu, cu stema comitatului Trei Scaune. Braţul armat ţinând o spadă care străpunge o inimă roşie este aproximativ de aceeaşi vârstă cu biserica: spada simbolizează strămoşii noştri care timp de o mie de ani au apărat graniţele patriei maghiare şi ale Europei, iar inima reprezintă spiritul de sacrificiu şi dragostea de patrie. În 1437, regele Sigismund a donat secuilor o stemă cu noi elemente, soarele strălucitor şi semiluna, în semn de recunoştinţă pentru apărarea cu devotament a hotarelor ţării. Cele trei stele reprezintă fostele trei pături sociale ale secuilor: pătura fruntaşilor (primores), cea a călăreţilor (primipili) şi a secuilor de rând (pedestraşi),în acelaşi timp face trimitere şi la cele trei scaune, scaunele Sepsi, Kezdi, Orbai, ale comitatului Trei Scaune.” – a detaliat Tamás Sándor, îndemnându-i pe participanţi ca, la vederea acestui steag, să fie cuprinşi de sentimentul că aparţin cu toţii comunităţii naţiunii secuieşti şi să fie mândri de istoria şi steagul lor şi să fie uniţi pentru că doar împreună vor putea realiza un progres în privinţa Ţinutului Secuiesc.

Bajkus Sándor, administratorul bisericii, şi-a exprimat bucuria şi i-a mulţumit lui Dumnezeu, în numele tuturor enoriaşilor, pentru renovarea biserici. Evenimentul a luat sfârşit cu spectacolul oferit de elevii şcolii locale şi de corul bărbătesc din Tamaşfalău.

 

Noutăți