UBB inițiază un parteneriat strategic cu autorităţile locale ale județului Covasna
Joi, 4 martie 2021
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Consiliul Județean Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe urmează să încheie un acord de parteneriat strategic. Pentru a stabili contextul acordului, la 3 martie a avut loc o întâlnire cu participarea prorectorilor UBB, dr. Soós Anna, prorector responsabil pentru educație-curriculum și dr. Markó Bálint, prorector responsabil pentru calitate, competitivitate, învățământ netradițional, respectiv preşedintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Árpád. La ședință a mai participat și dr. Cziprián-Kovács Loránd, director al extensiei UBB din Sfântu-Gheorghe, și dr. Csák László, coordonatorul specializării Administrație publică.
În cadrul conferinței de presă de după ședință, dr. Markó Bálint a indicat că reprezentanții au avut o discuție bogată legată de conținutul acordului de parteneriat strategic, care va oferi instituțiilor în cauză posibilitatea de a pune în aplicare cooperarea bazată pe încrederea reciprocă în diferite domenii.
Dr. Soós Anna a explicat că este în interesul comun al UBB și al comunității locale să se dezvolte oferta educațională a extensiei din Sfântu Gheorghe, deoarece este o parte integrantă a comunității universității împreună cu studenții și cu profesorii. Un aspect al cooperării ar fi suplimentarea programelor de formare existente și de formare continuă ale universității prin extinderea ofertei extensiei atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat. În domeniul informaticii, turismului, precum și în domeniul pregătirii personalului didactic, această ofertă educațională ar servi la dezvoltarea și avansarea comunității locale. Dr. Soós Anna a atras atenția asupra programului de masterat didactic lansat recent la UBB, propunând ca absolvenții programului să facă uz de cunoștințele acumulate în educația locală la întoarcerea în comunitatea de origine.
„Nu e prima oară când ne întâlnim cu conducerea UBB, însă acum am definitivat mai multe aspecte privind colaborarea noastră. Unul dintre ele este dezvoltarea turismului local și al doilea este administrația publică locală, două domenii pentru care avem înțelegeri concrete” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, subliniind importanța strategică a cooperării dintre cele trei părți.
„Prin Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna putem oferi un mentorat în timpul studiilor pentru studenții care vor să facă turism în Ținutul Secuiesc sau în Țara Bârsei, pentru că avem intenția să aducem studenți și din județul Brașov. În ceea ce privește administrația publică locală sunt două aspecte: studenții care vor să vină și din care vrem să facem o recrutare pentru viitorii colegi de la primării și Consiliul Județean cu instituțiile subordonate, iar pentru angajații deja existenți vorbim despre cursuri postuniversitare mai scurte care vor fi derulate din septembrie cu sprijinul financiar al Consiliului Județean” – a punctat președintele CJ Covasna.
„Eu cred că este un capitol nou în viaţa Extensiei Universitare din Sfântu Gheorghe, un Restart UBB Sfântu Gheorghe. Pe lângă foarte multe lucruri negative în viaţa noastră, această pandemie ne-a arătat şi foarte multe oportunităţi de care trebuie să ne folosim. Aici mă refer la tot ce înseamnă digitalizare, online, putem aduce mult mai aproape de oraşele, de comunităţile noastre tot ce înseamnă abilităţi competitive” – a subliniat primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád.
„Având în vedere faptul că factorul timp este poate unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa noastră, este foarte important ca cineva să nu stea încă 3-4-5 ani la universitate, ci dacă are o licenţă în alte domenii care sunt mai puţin competitive, într-o perioadă relativ scurtă de 3-6 luni, un an, se poate reprofila şi poate să-şi schimbe jobul astfel încât să obţină venituri mult mai mari. Aceste programe postuniversitare sunt foarte importante şi pentru angajaţii autorităţilor publice locale, pentru că este foarte important ca angajaţii noştri să aibă posibilitatea să înveţe mai departe. Asta este şi garanţia faptului că lucrurile vor merge mai bine şi în administraţia publică locală. Am promis în campania electorală că în acest mandat voi iniţia programe pentru maghiari să înveţe limba română, şi pentru români să înveţe limba maghiară. Sunt foarte entuziasmat de faptul că pot să rezolv această problemă în colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai. În bugetul pe acest an vom aloca o sumă de 1 milion de lei din care vom sprijini o mie de persoane cu câte 1.000 de lei pentru a le ajuta să-şi ridice nivelul de cunoaştere al limbii celeilalte comunităţi cu un nivel. Vom depune şi proiecte europene, atât prin Programul Operaţional Regional cât şi prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, şi e foarte important că nu suntem în concurenţă cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, care face parte din altă Regiune de dezvoltare” – a mai spus primarul din Sf. Gheorghe.
Dr. Markó Bálint a prezentat direcțiile de dezvoltare în care cooperarea dintre extensia UBB și organele de conducere locală poate facilita interesul comunității locale. Prorectorul a atras atenția asupra faptului că UBB este cea mai mare universitate din țară, ceea ce în sine nu ar garanta calitatea; însă în cazul UBB, acești doi factori coincid, dovadă fiind și clasamentele internaționale diferite (THE, URAP, QS la nivel internațional, respectiv Metaranking-ul Universitar la nivel național). Excelența este, de asemenea, o obligație, nu numai în domeniul educației și cercetării: instituția are datoria de a-și pune în folos realizările în spațiul socio-economic. Universitatea răspunde constant nevoilor comunității, inclusiv necesității de a oferi diverse forme de educație – cum ar fi cursuri deschise, programele de formare continuă, pregătirea personalului didactic – care servesc dezvoltării comunității locale. „Acesta este un joc comun, un spațiu cooperativ; dacă jucăm corect, dacă participăm corect, atunci dezvoltarea comunității locale își va reflecta efectul asupra noastră, și va facilita dezvoltarea noastră, deoarece suntem o parte integrantă a comunității” – a explicat dr. Markó Bálint. Prorectorul a subliniat, de asemenea, că UBB, împreună cu extensiile sale, inclusiv cele două facultăți din Târgu Secuiesc și Sf. Gheorghe, funcționează ca o rețea a cărei putere constă în capacitatea sa de a oferi soluții locale nevoilor locale, inclusiv prin proiecte comune. Universitatea oferă comunității locale cursuri flexibile în ceea ce privește conținutul, limba și forma. Prin urmare, cooperarea dintre cele trei instituții este nu numai binevenită, ci și naturală.