Sunteți aici: » Știri » Investiții și dezvoltare locală

Investiții și dezvoltare locală

Miercuri, 24 martie 2021

Consiliul Județean Covasna, întrunit miercuri, 24 martie, în ședință online, a adoptat o serie de hotărâri referitoare la domeniul sănătăţii, respectiv legate de investiții și dezvoltare locală.

 

După mai multe luni de pregătiri, ne apropiem de obiectivul nostru, noul spital de pneumoftiziologie, care va fi construit cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI), o investiție deosebit de importantă pentru județul nostru. Valoarea investiției se ridică la 28,8 milioane de lei, adică 5 milioane de euro. Vorbim de un spital modern și cu servicii în asistenţă medicală ambulatorie”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, propunând aprobarea devizului general, precum și a indicatorilor tehnico-economici pentru investiția Construire clădire boli pneumologice la Spitalul Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

 

Județul Covasna a primit 27,134 milioane de lei, suma corespunzătoare cotei de 6%, din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat, reprezentând fond la dispoziția Consiliului Județean. ”În vederea echilibrării bugetelor locale, au fost repartizate 10 milioane de lei pentru municipiul Sfântu Gheorghe, 5 milioane de lei pentru municipiul Tg. Secuiesc, sume destinate a contribui în primul rând la achiziționarea de echipamente medicale spitalicești. Baraolt va primi un milion de lei, suma va fi alocată pentru acreditarea Spitalului Orășenesc. Contribuim la bugetul orașului Covasna cu un milion de lei, Întorsura Buzăului va primi 750 mii lei, suma fiind necesară pentru finalizarea rețelei de apă și canalizare”, a detaliat președintele, subliniind că este important și sprijinul localităților rurale. ”Comuna Ozun va primi un milion de lei, fiind vorba de o localitate care derulează 39 de proiecte câștigătoare, printre care și extinderea rețelei de gaze naturale. Pe lângă altele, comuna Lemnia va primi o sumă mai mare, pentru lucrări de modernizare drumuri comunale, iar comuna Vâlcele a solicitat fonduri pentru rețea de apă. Sprijinim acele autorități unde există viziune, sunt proiecte, voință și contribuție proprie, în același timp nici nu lăsăm pe nimeni fără fonduri financiare, acesta fiind nivelul de solidaritate”, a completat Tamás Sándor.

 

Consilierii județeni au adoptat mai multe hotărâri privind modernizarea rețelei de drumuri județene, din fonduri europene doresc să construiască un drum ocolitor din Sfântu Gheorghe spre Ilieni, drum care să ocolească comuna Ilieni și să facă conexiune cu centura municipiului. În ședință s-a aprobat nota conceptuală și tema de proiectare pentru cele două variante propuse. S-au adoptat indicatorii tehnico-economici pentru trei drumuri județene: un tronson de 2,1 km din DJ 121A, fiind vorba de pasul Vadas și de lucrări în valoare de 7,6 milioane de lei. Se va reabilita DJ 121E, pe o lungime de 810 de m, de la Angheluș spre Halta Angheluș, lucrările costă în jur de 2,8 milioane de lei. Se modernizează DJ 113, pe un tronson de 1,65 km, între comuna Bixad – Gara CFR Bixad, fiind vorba de lucrări în valoare de 9,2 milioane lei.

Noutăți