Gala „Transylvanian Spirit” 2023: Câștigătorii celei de-a II-a ediții
Miercuri, 22 noiembrie 2023Cea de-a doua ediție a concursului de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, „Transylvanian Spirit”, organizat de Consiliul Județean Covasna în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, s-a încheiat duminică, 19 noiembrie, cu o gală de premiere a câștigătorilor, desfășurată online.
Dacă anul trecut, participanții la Gala „Transylvanian Spirit” s-au bucurat de o gală în adevăratul sens al cuvântului, anul acesta, din cauza restricțiilor bugetare, care au presupus eliminarea tuturor cheltuielilor considerate a depăși sfera necesității, gala s-a desfășurat online. „Din cauza restricțiilor impuse de Guvernul de la București, autoritățile locale și județene lucrează din ce în ce mai greu. Din păcate, pe lângă investițiile publice, și evenimentele noastre importante au devenit imposibile. Gala „Transylvanian Spirit” este un astfel de eveniment. De aceea, anul acesta, ne putem întâlni doar în această formă, dar acest lucru nu afectează calitatea mostrelor primite, jurizarea lor și calitatea pălincii. Împreună cu juriul de la Transylvanian Spirit, scopul nostru e de a consolida cultura pălincii din Transilvania și Ținutul Secuiesc. Vom continua să lucrăm și cu actualele restricții și așteptăm și anul viitor să vă înscrieți la concurs, pentru că vom organiza și anul viitor o nouă ediție a concursului de pălincă și distilate de fructe din Transilvania”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, în deschiderea evenimentului de premiere.
La ediția de anul acesta a Concursului de pălinci și distilate din fructe din Transilvania – „Transylvanian Spirit”, juriul, compus dintr-o echipă de specialiști formată din 22 de membri, a evaluat mostrele timp de două zile, într-un cadru pitoresc din localitatea montană Comandău. În total, în competiție au fost înscrise 515 probe de pălinci și distilate, din 11 județe, respectiv Arad, Bistrița-Năsăud, Bihor, Brașov, Harghita, Covasna, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare și Timiș. Județul organizator, Covasna, se mândrește cu 117 mostre înscrise.
Chiar dacă numărul de mostre înscrise în competiție a scăzut față de prima ediție, conform opiniei juriului, calitatea produselor a înregistrat un salt semnificativ. „Cred că în acest an dificil, cu prețurile ridicate ale fructelor, este cu adevărat remarcabil faptul că au fost înregistrate peste 500 de mostre. Știind că aceasta este o competiție de calitate, așa cum a fost și anul trecut, cu scopul de a aduce pălincile și distilatele din Transilvania la un nivel superior. Apreciez în mod deosebit faptul că 515 mostre au fost evaluate de către juriu. Din acestea numai 28% au ajuns în fața arbitrajului suprem. Dacă privim acum proporțiile, după competiție, putem spune că rata de 14% a premiilor de aur este mai mare, indicând prezența unor produse de excepție și remarcabile care au ajuns în fața juriului. Proporția de bronz, argint și produse cu deficiențe este mai mică, ceea ce confirmă că aceasta este o competiție de cea mai înaltă calitate. Este crucial să păstrăm modestia, aceasta fiind cea mai importantă calitate, mereu avem ceva de îmbunătățit. Prin modestie, practică și deschidere se poate progresa, iar astfel pălincile devin mai bune”, a declarat Takács László, președintele juriului la această competiție, și totodată directorul concursului de pălinci și distilate din fructe Quintessence din Ungaria.
Procesul de producție a pălincii, atât în țara de origine, cât și în Europa, acoperă o gamă foarte variată și interesantă a tehnologiilor. Anul acesta, participanții au înregistrat mostre în 9 categorii diferite, care includ fructe sămânțoase, fructe sâmburoase, fructele arbuștilor și semiarbuștilor fructiferi (bace adevărate și false), sălbatice sau de cultură, struguri și distilate din struguri, pălincă mixtă/distilate, cupaj din mai multe fructe, distilate/pălinci maturate și pe pat de fructe, distilate/pălinci din fructe exotice și alte distilate din fructe, precum și categoria de lichior, și distilate din legume, alte distilate obținute prin macerare sau adaos de alcool etilic, geist-uri. Astfel, în competiție au fost evaluate diverse feluri de pălincă, de la pălinca tradițională de prune până la cea cu trandafiri damascani, de la pălinca făcută din păstârnac și ardei kapia.
„Anul acesta, numărul de mostre a fost mai mic decât anul trecut, acest lucru se datorează și faptului că acum în Transilvania avem trei concursuri mari, de pălinci și distilate, astfel încât numărul participanților este împărțit pe regiuni. Cu toate acestea, cred că nu doar cantitatea este importantă, ci și calitatea. Aici vedem un progres bun față de anul trecut. Se pare că au fost mai puține mostre defecte. Acele mostre care poate anul trecut erau mai slabe, după ce au primit o evaluare din partea juriului, s-au pregătit anul acesta cu pălinci mai bune din punct de vedere calitativ. Se observă că toată lumea a fost mai pregătită și a adus mostre de o calitate mai bună în acest an. Desigur, întotdeauna vor exista neajunsuri, acestea vor fi mereu, dar tocmai de aceea există acest concurs, pentru a îmbunătăți aceste aspecte. Fructele se schimbă mereu de-a lungul anilor, de aceea lumea pălincii este atât de variată, nu există ceva constant sau mereu la fel. Totul se schimbă mereu, de la fructe la climă și la alți factori”, a subliniat János András Előd, directorul celui de-al doilea Concurs de pălincă și distilate din fructe din Transilvania.
Potrivit juriului, printre mostrele înscrise, s-au găsit multe pălinci bune și excelente, care pot fi prezentate și la nivel internațional. În ediția din 2023, 19 concurenți au trimis o singură mostră, în timp ce alții au trimis mai multe. Așa s-a ajuns la situația în care o singură persoană s-a înscris în competiție cu 32 de mostre, ceea ce explică de ce numele aceluiași concurent se regăsește pe lista premiilor la mai multe categorii. Practic, organizatorii au premiat produsul, dar premiul a fost acordat, firește, producătorului.
Dintre cele 515 mostre evaluate, 321 au fost medaliate. Astfel, au fost acordate 74 de medalii de aur, 127 de medalii de argint și 120 de medalii de bronz.
Pe lângă premiile obișnuite, o parte din produsele participante la concurs au primit și titlul Champion, care se oferă exclusiv unora dintre produsele medaliate de aur, selectate de juriu în acest sens, în baza unor criterii referitoare la calitate. Astfel, premiile Champion în 2023, au fost acordate după cum urmează:
Premiul Champion la categoria fructe sămânțoase:
- Jakab András, pentru pălinca din pere
- PALINCA JAMY SRL, pentru pălinca din pere Williams
- Páll Attila Csaba - CSALÁDI PÁLLinkárium, pentru pălinca de gutui
- Vass Csongor, pentru pălinca de măr batul
Premiul Champion la categoria fructe sâmburoase:
- Bondoc Zsolt Mihai, pentru pălinca de caise
- Köllő Csaba-István, pentru pălinca de cireșe
- Sanct Georgius, pentru pălinca de prune de la POTIO NOBILIS
- Részegh András și Részegh János, pentru pălinca de prune Bistrița
- Székelyszentléleki Pálinkafőzde, pentru pălinca de vișine.
Premiul Champion la categoria fructe de arbuști și semiarbuști fructiferi (bace adevărate și false, sălbatice sau de cultură):
- Bán Péter, pentru pălinca de soc
- Bodó Csaba, pentru pălinca de coacăze negre
- Fehér Zoltán - Erdővidéki Pálinka, pentru pălinca de aronia.
- PALINCA JAMY SRL - 2 premii Champion: unul pentru pălinca de zmeură și unul pentru pălinca de pere pădurețe
- POTIO NOBILIS – pentru Sanct Georgius, pălincă de zmeură,
- Vass Csongor - 3 premii Champion: unul pentru pălincă de afine de pădure, unul pentru pălinca de saskatoon și unul pentru pălinca de cătină
Premiul Champion la categoria Struguri și distilate din struguri:
- Feri&Zoli (Tóth Ferenc & Kiss Zoltán), pentru pălinca din struguri Delaware
- POTIO NOBILIS, pentru Sanct Georgius Brandy `23
- ZEKULHYDA SRL, pentru pălinca de struguri Fetească Neagră
Premiul Champion la categoria pălincă mixtă/distilate, cupaj din mai multe fructe:
Erdei Róbert și Nagy Árpád, pentru pălinca „Senzație de pădure”.
Premiul Champion la categoria distilate/pălinci maturate: Bodó Csaba pentru un distilat din vin maturat de tescovină (alb și negru).
Premiul Champion categoria distilate/pălinci pe pat de fructe: ZEKULHYDA SRL, pentru pălinca de struguri „Concorde pe pat de fructe”.
Premiul Champion la categoria distilate/pălinci din fructe exotice și alte distilate din fructe: Edina și Jaju, un premiu pentru pălinca de lămâie și încă un premiu pentru pălinca de pepene galben.
Premiul Champion la categoria de lichior: Páll Attila Csaba - CSALÁDI PÁLLinkárium, pentru lichior de dud.
Premiul Champion la categoria distilate din legume, alte distilate obținute prin macerare sau adaos de alcool etilic, geist-uri: Vass Csongor, pentru pălinca de păstârnac.
„Transylvanian Spirit” 2023 a avut anul acesta și un element de noutate. Acesta a constat în acordarea de premii de excelență pentru pălincile de fructe cu o lungă istorie și tradiție în Transilvania. Astfel, produsele care au câștigat titlul de Champion la categoriile mere, prune și fructe sălbatice sau de cultură, au primit și premii speciale sau de excelență, după cum urmează:
Premiul special pentru caracterul unic a pălincii: Barabás Attila, pentru pălinca de cireșe cu mac.
Premiul de excelență pentru pălinca din măr batul: Vass Csongor.
Două premii de excelență pentru Sanct Georgius: POTIO NOBILIS, unul pentru pălinca de zmeură și unul pentru pălinca de prune Bistrița.
De asemenea, după modelul anului trecut, au fost acordate și alte trei premii principale. Astfel, Premiul pentru cea mai bună distilerie privată a fost câștigat de Vass Csongor din Delnița, Județul Harghita. Cea mai bună pălincă, în anul 2023, a Concursului de pălincă și distilate de fructe din Transilvania- Transylvanian Spirit, a fost desemnată pălinca de prune Bistrița, care le aparține lui Részegh András și Részegh János, iar cea mai bună distilerie comercială a anului 2023 este POTIO NOBILIS din Sfântu Gheorghe.
Le transmitem felicitări tuturor participanților și, bineînțeles tuturor câștigătorilor și îi așteptăm într-o nouă competiție, în 2024, când sperăm că vom putea desfășura offline Gala „Transylvanian Spirit”.