Noi pași spre un viitor mai bun: investiții în educație și sănătate
Joi, 12 septembrie 2024În cadrul ședinței de joi, 12 septembrie, a Consiliului Județean Covasna, a fost aprobată actualizarea documentației tehnico-economice pentru proiectul de investiții privind construirea clădirii pentru tratarea bolilor pneumologice din incinta Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Această actualizare a fost necesară doar din punct de vedere financiar și nu a presupus modificarea soluțiilor tehnice sau durata de execuție a proiectului.
„Avem o veste bună! Se finalizează cea mai importantă investiție din domeniul sănătății din județul nostru: se apropie de final construirea clădirii pentru tratarea bolilor pneumologice din incinta Spitalul Județean de Urgență. Este o investiție realizată de Compania Națională de Investiții (CNI S.A.). În prezent, stadiul fizic de execuție a lucrărilor este de 98%, ceea ce indică o apropiere de finalizarea proiectului. În cadrul ședinței de joi, am aprobat actualizarea documentației tehnico-economice, deoarece era necesară modificarea valorii totale a investiției, care a înregistrat o creștere de aproximativ 10,80% față de valoarea inițială. Astfel, valoarea totală a investiției, finanțată prin CNI S.A., este de 37,3 milioane lei, în timp ce cheltuielile susținute de Consiliul Județean Covasna ajung la 1,14 milioane lei” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
În altă ordine de idei, Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu 34 de autorități locale, a solicitat finanțare din fonduri PNRR pentru îmbunătățirea dotărilor din școlile din mediul rural și achiziționarea de autobuze școlare electrice. Cele două proiecte majore au o valoare totală de 72 milioane de lei.
„Acordăm o mare importanță consolidării învățământului în mediul rural, deoarece școlile joacă un rol important în viața unei comunități și contribuie în mare măsură la îmbunătățirea calității vieții. 34 de școli generale vor primi mobilier școlar modern, echipamente de laborator pentru științele naturii și IT, respectiv echipamente pentru sălile de sport. În cadrul ședinței de consiliu de astăzi, am adoptat hotărâri privind darea în folosință gratuită a 23 laboratoare de științele naturii și a 17 microbuze electrice”, a lămurit Tamás Sándor.
Laboratoarele de științe ale naturii vor fi folosite de copii la orele de biologie, fizică și chimie, cu acest tip de echipament fiind dotate școlile din comunele Aita Mare, Bățani, Bodoc, Boroșneu Mare, Brateș, Brețcu, Cătălina, Cernat, Comandău, Dalnic, Ghelința, Ghidfalău, Mereni, Malnaș, Moacșa Poian, Sânzieni, Ojdula, Turia, Valea Crișului, Zăbala, Zagon, precum și Școala Specială din Sfântu Gheorghe, care aparține de Consiliul Județean.
Noile autobuze școlare au 16+1 locuri și urmează a fi puse în circulație în Baraolt, Brateș, Cernat, Covasna, Dobârlău, Estelnic, Ilieni, Lemnia, Malnaș, Ojdula, Ozun, Poian, Reci, Sânzieni Tg. Secuiesc, Vâlcele, Zagon. Microbuzele cu 8+1 locuri vor fi, de asemenea, date în folosință în curând.