Infrastructura de sănătate din județul Covasna se înnoiește cu fonduri europene - Aproape opt milioane lei pentru îmbunătățirea serviciilor medicale de urgență din județul Covasna
Miercuri, 6 martie 2019Un nou contract de finanțare nerambursabilă, monitorizat la nivel regional de ADR Centru, asigură fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente medicale pentru Spitalul Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe. Fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Obiectivul specific 8.2B ce finanțează dezvoltarea infrastructurii sanitare din unitățile de primiri urgențe (UPU). Proiectul, cu valoare totală de peste 7,88 milioane lei, va fi terminat până la finalul anului viitor și a fost semnat chiar la sediul UPU Sfântu Gheorghe, de către domnii Sándor Tamás – Președintele Consiliului Județean Covasna și Simion Crețu – Director general ADR Centru.
Un nou contract de finanțare nerambursabilă, monitorizat la nivel regional de ADR Centru, asigură fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente medicale pentru Spitalul Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe. Fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Obiectivul specific 8.2B ce finanțează dezvoltarea infrastructurii sanitare din unitățile de primiri urgențe (UPU). Proiectul, cu valoare totală de peste 7,88 milioane lei, va fi terminat până la finalul anului viitor și a fost semnat chiar la sediul UPU Sfântu Gheorghe, de către domnii Sándor Tamás – Președintele Consiliului Județean Covasna și Simion Crețu – Director general ADR Centru.
Acest spital din județul Covasna este cel mai important din regiune și a beneficiat de finanțare pe mai multe paliere, pentru modernizare în perioada 2007-2013 și pentru dotări noi în saloane printr-un proiect al Ministerului Sănătății semnat la finalul anului trecut. Actuala cerere de finanțare asigură fondurile necesare pentru a achiziționa echipamente medicale și pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la servicii de urgență performante. Valoarea totală a inițiativei pregătite de CJ Covasna este de 7.888.157,34 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 6.447.960,55 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 1,4 milioane euro).
”Siguranța cetățenilor și calitatea serviciilor medicale este primordială pentru noi. Investițiile pentru sănătate duc la îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor. Noi am investit aproape 20 milioane de euro, fonduri totale, din resurse REGIO și din fonduri proprii, pentru modernizarea acestui spital, emblematic pentru județul Covasna. Ministerul Sănătății ne sprijină și acum secțiile sunt dotate cu echipamente noi. De aceea, am decis că și structura de primiri urgențe trebuie înnoită și, prin acest proiect, practic triplăm suprafața utilă a acestei secții, de la circa 300 mp, la aproape 900 mp. Pe de altă parte, echipamentele medicale învechite generează costuri suplimentare, nejustificate, iar prin reparațiile frecvente, pot apărea indirect și erori de diagnostic, care fac necesară apelarea la explorări suplimentare, influențând în mod negativ fondurile disponibile pentru asistența medicală primară sau ambulatorie. Toate aceste aspecte vor fi depășite și spitalul nostru din Sfântu Gheorghe va fi unul dintre cele mai moderne din țară, datorită investițiilor cu fonduri nerambursabile”, a declarat, după semnarea acestui contract de finanțare, domnul președinte Sándor Tamás.
Prin asigurarea fondurilor necesare proiectului ”Extinderea unității de primire urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe” se urmărește modernizarea și tehnologizarea la nivel european al infrastructurilor sanitare deficitare, care utilizează în continuare aparatură uzată fizic și moral. Achiziția de echipamente noi și eficiente va aduce atât o creștere calitativă a serviciilor oferite, cât și o creștere cantitativă a numărului de persoane beneficiari de servicii medicale, îmbunătățind starea de sănătate publică la nivel național, regional și local. Pe lista echipamentelor medicale care se vor achiziționa pentru dotarea UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe se află 365 bucăți mobilier specific și echipamente medicale performante, alese potrivit tendințelor medicale actuale necesare acordării asistenței de urgență. Echipamentele includ: sistem radiologic digital, ecograf general, ecograf neonatal, unitate dentară, aparat portabil ventilație artificială, EKG portabil pe cărucior, monitor funcții vitale, monitor funcții vitale pentru nou născut, sugar, copil mic, tărgi transport pacienți, simulator complex pediatric, simulator avansat de tip adult, mobilier specific și multe altele.
”Spre deosebire de multe spitale din România ce funcționează în clădiri construite cu mai mult de 50 de ani în urmă, clădirea spitalului ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe a beneficiat de resurse pentru modernizare și mulți pacienți spun că acum oferă condiții ca în unitățile medicale din Occident. Dar echipamentele din unitatea UPU nu sunt chiar cele mai moderne, de aceea pot apărea dificultăți în investigațiile necesare în vederea tratării. Aceste situații duc apoi la costuri mari și la un necesar ridicat de personal, pentru întreținerea și reparațiile curente ale echipamentelor, la un consum foarte ridicat de resurse. Prin aceste fonduri practic susținem fluidizarea acestui proces, inclusiv reducerea cheltuielilor financiare, reducerea volumului de muncă a angajaților și a stresului pe care-l au pacienții. La nivel regional susținem investiții pentru creșterea calității actului medical pe mai multe domenii, fie pentru investiții în creșterea eficienței energetice, fie pentru dotări și modernizări de unități sanitare în valoare totală cumulată de circa 200 milioane lei”, a declarat, cu ocazia semnării acestui contract de finanțare, domnul Simion Crețu director general ADR Centru.