Activităţi comune în vederea asigurării tratamentului balnear
Joi, 21 februarie 2019Începe o cooperare pe plan profesional între Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (Mofeta din Mátraderecskei, Ungaria) şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, cooperare în care îşi asumă un rol reprezentanţii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna, precum şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” – s-a arătat în cadrul reuniunii la care au participat reprezentanţii instituţiilor menţionate.
Începe o cooperare pe plan profesional între Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (Mofeta din Mátraderecskei, Ungaria) şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, cooperare în care îşi asumă un rol reprezentanţii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna, precum şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” – s-a arătat în cadrul reuniunii la care au participat reprezentanţii instituţiilor menţionate.
Scopul activităţilor comune este acela de a efectua, conform protocolului internaţional, prin implicarea medicilor şi a altor specialişti, unele cercetări asupra efectelor benefice ale mofetei şi ale gazelor medicinale, care, recunoscute de știința medicală, vor putea fi utilizate în terapiile naturiste, în tratamentul bolilor cardiovasculare, reumatice, locomotorii şi a diabetului sau a altor boli, în centrele de sănătate din Ungaria și cele locale. De asemenea, rezultatele tangibile vor permite accesarea unor fonduri europene în vederea unor dezvoltări ulterioare.
Spitalele din Eger și Debrecen au fost deja incluse în grupul profesional susținut de guvernul ungar, dar începerea procesului de cercetarea se doreşte a fi începută în acelaşi timp cu grupurile din Transilvania – a subliniat primarul localităţii Mátraderecske, Forgó Gábor, în cadrul întrunirii. În 1992, erupţiile mari de gaze au fost folosite în beneficiul localităţii din Ungaria. Acesta a reamintit că, la început, au efectuat o vizită la Covasna după care au construit o mofetă din lemn, după modelul văzut aici, care a devenit cea mai semnificativă „baie de gaz” cu bioxid de carbon din Ungaria şi care astăzi este centrul de sănătate al întregii regiuni.
Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a primit în mod pozitiv această iniţiativă. ”Suntem dispuşi să participăm la fiecare proiect bun şi îl sprijinim, cu atât mai mult, cu cât judeţul Covasna constituie cea mai însemnată regiune de mofete din Bazinul Carpatic, fiecare a treia localitate dispune de izvoare cu efect terapeutic, sau chiar şi mofetă „de casă”, care merită vizitate şi folosite, de exemplu, la Estelnic, Băile Balvanyos, Covasna sau Hătuica. Din partea noastră există voinţă şi resurse materiale pentru lansarea proiectului de dezvoltare integrată din Bazinul Carpatic” – a precizat președintele CJ Covasna.
Medicul cardiolog al spitalului de cardiologie din Covasna, Tatár Márta, a spus că „Metoda Covasna” este utilizată anual ca tratament eficient la peste 10 mii de bolnavi. „Factorii terapeutici naturali capătă – pe bună dreptate – din ce în ce mai mare popularitate în rândul oamenilor, dar şi opoziţia devine tot mai puternică. Studiile pe termen lung demonstrează rezultatele ultimelor decenii, rezultate care ar trebui publicate în reviste internaționale” – a subliniat medicul cardiolog.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Covasna, Grüman Róbert, a punctat că: „exploatarea oportunităților oferite de Uniunea Europeană poate asigura noi oportunități pentru efectuarea a noi cercetări care sunt indispensabile în promovarea turismului medical de calitate”.
La reuniune au mai participat András-Nagy Róbert, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe şi fizicianul Gyila Sándor, specialist la nivel naţional din domeniul mofetelor, cei doi şi-au oferit sprijinul pentru realizarea iniţiativei. Următoarea şedinţă de lucru va avea loc în luna iunie, la Mátraderecske, ca o continuare a cooperării începute.