Organizația Femeilor din Ojdula, câștigătoarea festivalului
Duminică, 11 noiembrie 2018Atmosferă prietenoasă, bucuria de a se întâlni, emoțiile concursului, toate astea au caracterizat activitatea echipelor înscrise la cea de-a XVI-a ediție a Paradei Cârnaților și Festivalul Verzei. Acestea au preparat fel și fel de cârnați delicioși și delicatese cu sarmale, acordând o atenție maximă la ceea ce făceau, făcând câte o glumă și evocând vechi povești.
Atmosferă prietenoasă, bucuria de a se întâlni, emoțiile concursului, toate astea au caracterizat activitatea echipelor înscrise la cea de-a XVI-a ediție a Paradei Cârnaților și Festivalul Verzei. Acestea au preparat fel și fel de cârnați delicioși și delicatese cu sarmale, acordând o atenție maximă la ceea ce făceau, făcând câte o glumă și evocând vechi povești.
Cel mai mare mic dejun public din Ținutul Secuiesc, pâine de casă cu cartofi şi cârnaţi și un cârnat lung de 13,5 m
Chiar primul moment al festivalului a fost o dovadă grăitoare că a meritat vizita la Sala Sporturilor „Szabó Kati”, unde au fost tăiate cele trei pâini uriașe cu cartofi și cârnați, în greutate de 20 de kilograme fiecare, coapte de Brutăria Diószegi, fiecare conținând câte 5-6 kilograme de cârnați „Pista bá”, oferite de firma Bertis. Pâinea cu coaja rumenită și crocantă „nu a fost doar atrăgătoare, ci și delicioasă”, a spus Diószegi László, evaluând prestația echipei sale. Potrivit relatării sale, în procesul de coacere doar o singură problemă a provocat bătaie de cap: dacă cârnații se prăjesc suficient de bine în pâine, întrebarea era dacă în pâine să se pună cârnați prăjiți sau cruzi, însă în cuptorul, care avea 240 de grade, cârnații s-au făcut perfect. „Nici nu trebuie ceva mai frumos. Lumea ne cunoaște pe noi, cei din Ținutul Secuiesc, că suntem țara pâinii de casă cu cartofi, așa că aceasta este produsul nostru lider” – a adăugat proprietarul brutăriei. Acesta a dezvăluit şi faptul că întotdeauna au considerat importantă să construiască județului Covasna o reputație bună și că, în același timp, atingerea obiectivelor este o mare provocare pentru ei.
Specialitatea a fost oferită, de asemenea, la micul dejun oferit pentru echipe, care a fost cel mai mare mic dejun al regiunii și care a constat dintr-o omletă cu cârnați, preparată din șase sute de ouă, și mezelurile oferite de firma Bertis. Proprietarul firmei, Berszány Tibor, este un sponsor generos al evenimentul și anul acesta, deoarece materia primă pentru concursuri și de această dată a fost asigurată de firma sa. Așa cum s-a exprimat, produsele ajung la forma lor finală prin adăugarea dragostei și artei echipelor.
Pe parcursul zilei a fost realizat, de asemenea, și cârnatul uriaș, care a fost planificat să aibă lungimea de 10 metri, dar care până la urmă a ajuns la lungimea de 13,5 m, spre mulțumirea echipelor și vizitatorilor. Vajda Zsigmond, care a dat o mână de ajutor în proces, a povestit că, datorită faptului că nu s-a făcut teste în prealabil, s-au ivit unele dificultăți tehnice, dar datorită ingeniozității lor, acestea au fost rezolvate.
Legat de eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, a subliniat: „Datele statistice din ultimii cinci ani arată că există o creștere de 10 la sută în ceea ce privește numărul turiștilor care vizitează județul Covasna. Avem multe valori gastronomice locale, aceasta le place și turiștilor, motiv pentru care vin în vizită și chiar se întorc în regiune și, prin urmare, este normal că evenimentele de acest gen sunt importante în Strategia de dezvoltare integrată a turismului, elaborată de CJ Covasna. Astfel de evenimente vor fi dezvoltate în continuare, pentru că asigură petrecerea timpului liber în mod recreativ, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. ”
Pentru prepararea cârnaților și gătitul sarmalelor trebuie inimă și suflet
Fiecare dintre cei 38 de echipe care s-au înscris la concursul de preparat cârnați și-a îndeplinit sarcina cu mult entuziasm: unii s-au înscris pentru a câștiga premii, alții s-au prezentat doar pentru o porție de bună dispoziție. Pe lângă elementele decorative unice și creative, aproape fiecare echipă a adus în tolbă ingrediente secrete pentru cei mai gustoși cârnați. Pe lângă condimentele tradiționale – sare, piper, boia –, s-au folosit și ingrediente precum boia de ardei iute turcească, usturoi, chimion, cașcaval afumat, nucșoară, sămânță de muștar sau ienupăr măcinat. Echipa Prieteni din Estelnic susține că cea mai bună rețetă este cea tradițională, afirmând că „cârnatul cel mai bun este cel care are aromă de cârnat și nu cel care este condimentat cu tot felul de arome.”
Juriul a evaluat prestația echipelor din mai multe privințe: organizarea echipelor, ținuta membrilor, pregătirea materiilor prime, decorația meselor, respectarea igienei, iar la gustarea oarbă a pus accentul pe gustul și servirea mâncării.
Echipele au fost evaluate la mai multe categorii: la categoria firme, premiul I a fost câștigat de echipa feminină GYU-SIC, premiul II a revenit echipei Négyesfogat, iar premiul III a fost atribuit echipei masculine GYU-SIC. La categoria autorități locale și instituții, pe locul I s-a clasat comuna Cernat, locul II i-a revenit echipei Comandăului, pentru cârnații aromați cu nucșoară, sămânță de muștar, boia de ardei iute și condimente tradiționale, pe locul III a terminat echipa Covasna-Csenger. La categoria ONG-uri, premiul I i-a revenit de Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Surcea, pe locul II s-a clasat clubul Sepsi OSK,iar premiul III a fost câștigat de Organizația Femeilor din Catalina. Dintre echipele de peste hotare, pe locul I s-a clasat echipa autorităților locale din județul Békés, pe locul II a terminat echipa nr. 1 a Clubului Csabai Kolbász din Békéscsaba, iar pe locul III s-a situat echipa nr. 2 a Clubului Csabai Kolbász din Békéscsaba.
Cel mai mare punctaj a fost obținut Organizația Femeilor din Ojdula, echipă care a participat pentru prima oară la acest concurs și care a câștigat premiul mare pentru cârnații preparați din carne tocată măşcat și condimentați cu ienupăr măcinat.
Unul dintre membri juriului, Uhrin Sándor, președintele Asociației Clubul Csabai Kolbász din Békéscsaba, a afirmat că evenimentul a fost unul de succes. După jurizare a spus că echipele au oferit o mare varietate de cârnați, preparați după gustul fiecărei echipe. Toată lumea poate fi fericită, pentru că s-au preparat cârnați foarte buni. Acesta a recomandat ca în județul Covasna să se organizeze și pe viitor asemenea festivaluri cu atmosferă familială și de prietenie.
La concursul de gătit sarmale s-au înscris 11 echipe, care la rândul lor au venit și ei cu tot felul de surprize: pe lângă sarmale în foi de viță, s-a făcut și o turtă de sarmale. Cea mai bună mâncare s-a dovedit a fi cea a echipei Cserniped, pe locul doi s-a clasat echipa Sepsinagyik, cu sarmalele preparate pe baza unei rețete a la ceangăi din Ghimeș, iar locul trei a revenit echipei Clubului Pensionarilor „Speranța”, echipă care participă în mod regulat la eveniment doar pentru experiența în sine și pentru bucuria de a se întâlni.
Organizatorii celei de-a XVI-a ediții a Paradei Cârnaților și Festivalul Verzei – Consiliul Județean Covasna, Asociația Pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), Asociația Unităților de Alimentație Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ) vor organiza, precum și Asociația Intercomunitară AgroSIC – promit că vor organiza și anul viitor festivalul.