Sunteți aici: » Știri » Covasna, primul judeţ care sprijină activităţile de tip „Şcoală după şcoală”

Covasna, primul judeţ care sprijină activităţile de tip „Şcoală după şcoală”

Joi, 22 noiembrie 2012

În cadrul şedinţei ordinare de plen a Consiliului Judeţean Covasna din data de 22 noiembrie, Tamás Sándor, liderul administraţiei judeţene a anunţat: pot solicita sprijin de la Consiliul Judeţean acele şcoli care desfăşoară, după orele de curs şi în cadru organizat, activităţi educative, de pregătire a elevilor.

În cadrul şedinţei ordinare de plen a Consiliului Judeţean Covasna din data de 22 noiembrie, Tamás Sándor, liderul administraţiei judeţene a anunţat: pot solicita sprijin de la Consiliul Judeţean acele şcoli care desfăşoară, după orele de curs şi în cadru organizat, activităţi educative, de pregătire a elevilor.
Inspectorul şcolar general Keresztély Irma a prezentat faptul că Legea educaţiei naţionale oferă administraţiilor publice locale posibilitatea de a contribui la finanţarea activităţilor educative, complementare programului şcolar obligatoriu, cu toate acestea însă, nici unul dintre judeţe nu s-a folosit de această posibilitate. O astfel de măsură, prin care pedagogii vor beneficia de plata muncii suplimentare prestate, a fost luată, pentru prima dată la nivel naţional, în judeţul Covasna. În opinia sa, consideră că această măsură va influenţa în mod pozitiv, în primul rând, instituţiile de învăţământ din mediul rural, deoarece o mare parte a profesorilor fac naveta. Oportunitatea creată în urma deciziei consiliului judeţean va constitui o motivaţie şi pentru cadrele didactice, astfel, decizia contribuind şi la sporirea activităţilor extraşcolare. Inspectorul general a arătat şi faptul că lansarea programului „Şcoală după şcoală” va contribui la eliminarea decalajului dintre mediul rural și cel urban, în ceea ce priveşte calitatea educaţiei.

***
„Timp de 22 ani, marcarea rutieră a drumurilor judeţene a fost executată întotdeauna de firme specializate, dar într-un mod costisitor şi uneori în calitate inferioară. Mai mulţi primari au semnalat faptul că, pe unele porţiuni, marcajele rutiere sunt şterse şi puţin vizibile. Din acest motiv am decis să achiziţionăm un utilaj pentru marcaje rutiere. Conform calculelor noastre, în care am inclus şi costul vopselei, cei 365 mii lei destinate pentru achiziţionarea autospecialei vor fi recuperate într-un an. Consider că utilajul va fi pus în funcţiune chiar în primăvara anului viitor” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
***
Plenul Consiliului Judeţean Covasna a aprobat simplificarea procesului de verificare a cererilor de finanţare în cazul programelor judeţene, ca: „Reabilitarea, modernizarea căminelor culturale din mediul rural”, „Reabilitarea şi modernizarea bazelor sportive din mediul rural”, precum şi „Promovarea construirii terenurilor de joacă în localitățile județului Covasna” şi comisia pentru evaluarea cererilor se va întruni mai frecvent. Tamás Sándor a subliniat: „Această măsură este necesară din cauza abundenţei cererilor, scopul nostru fiind derularea în continuare a acestor programe de succes. Aceste proiecte sunt cofinanţate şi sunt extrem de eficiente: terenurile de joacă, bazele sportive şi căminele culturale se înmulţesc «ca ciupercile după ploaie», în evidenţa noastră fiind înregistrate peste 60 de lucrări.”

***
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna participă la un proiect în valoare de peste 1,2 milioane lei. Obiectivul proiectului este reabilitarea celor două Centre de zi şi rezidenţiale, contribuţia de 10% a solicitantului fiind acoperită de administraţia judeţeană.
***
În şedinţa ordinară de azi a fost validat mandatul domnului Demeter László, supleant pe lista UDMR, ocupând locul rămas vacant ca urmare a numirii domnului Kovács Ödön în funcţia de administrator public.

 

Noutăți