Sunteți aici: » Știri » Drum liber pentru Centrul de Arte Plastice din Transilvania

Drum liber pentru Centrul de Arte Plastice din Transilvania

Joi, 25 octombrie 2012

Consilierii judeţeni s-au reunit joi, 25 octombrie în şedinţă ordinară de plen, şedinţă ce a avut loc în incinta Muzeului Naţional Secuiesc, având în vedere că CAPT îşi va începe activitatea tocmai în cadrul acestei instituţii.

Consiliul Judeţean Covasna a decis înfiinţarea, la Sfîntu Gheorghe, a Centrului de Arte Plastice din Transilvania (CAPT).

Consilierii judeţeni s-au reunit joi, 25 octombrie în şedinţă ordinară de plen, şedinţă ce a avut loc în incinta Muzeului Naţional Secuiesc, având în vedere că CAPT îşi va începe activitatea tocmai în cadrul acestei instituţii.

Obiectivul centrului este colectarea, păstrarea şi prezentarea lucrărilor moderne de după 1945 şi a celor contemporane, realizate de artiştii maghiari transilvăneni, în special acele moşteniri care sunt ameninţate de pericolul risipirii şi pieirii. Printre obiectivele CAPT este inclusă şi cercetarea şi prezentarea istoriei artelor de după cel de-al Doilea Război Mondial.

La conferinţa de presă ce a urmat şedinţei de plen, Vargha Mihály, directorul Muzeului Naţional Secuiesc a declarat: „Nu am exagerat spunând că înfiinţarea Centrului de Arte Plastice din Transilvania va fi un moment istoric. În acest moment vorbim despre un centru şi nu despre un muzeu, deoarece această instituţie va deveni un muzeu în adevăratul sens al cuvântului în momentul în care clădirea sa va fi finalizat. Considerăm că o asemenea iniţiativă şi aşa are sarcini: colecţiile, operele „emigrând” în Occident, nu tolerează întârzierea, este nevoie de o instituţie specializată!”

„În ultimii ani, în judeţul Covasna, am acordat o atenţie deosebită artei plastice. Ca exemplu, aş scoate în evidenţă Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfîntu Gheorghe care şi-a găsit sediu în rândul clădirilor Bazarului, 2010 declarat „Anul artelor plastice” în judeţul Covasna sau clădirea Galeriei „Gyárfás Jenő” care trece printr-un amplu proces de reabilitare în valoare de 15 miliarde lei vechi. Colaborând cu Consiliul Local al municipiului Sfîntu Gheorghe, dorim să consolidăm în continuare viaţa artistică care are o tradiţie de mai multe decenii. Avem posibilitatea să sprijinim cultura, iar noi ne şi folosim de aceasta: acea comunitate care are o viaţă culturală activă, va avea şi un viitor” – a afirmat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. El a subliniat că, înfiinţând acest muzeu, Ţinutul Secuiesc îşi asumă o sarcină a întregii Transilvanii. Pentru viitorul muzeu, autoritatea administraţiei locale a achiziţionat deja un teren pe care se află o clădire corespunzătoare pentru un spaţiu expoziţional. Clădirea va fi reabilitată începând cu anul viitor.

„Se pune întrebarea, dacă Guvernul Român doreşte să cheltuiască bani numai pentru poliţie şi jandarmerie, sau acordă bani şi pentru cultură” – a spus Antal Árpád András, primarul municipiului Sfîntu Gheorghe, arătând că ar fi o măsură oportună ca cheltuielile privind construcţia clădirii a viitorului muzeu să fie finanţată din impozitul plătit de locuitorii judeţului Covasna.  Cu această afirmaţie, primarul s-a referit la sediul de poliţie care se construieşte în reşedinţa de judeţ, deoarece „cu banii alocaţi realizării acestei clădiri, s-ar putea construi pentru un muzeu un sediu de cinci stele.”

„În spiritul autodeterminării culturale, trebuie să construim acel sistem instituţional care corespunde în totalitate necesităţilor culturale şi de educaţie ale societăţii maghiare. Înfiinţarea CAPT este un eveniment important al acestui proces  – cu colectarea sistematică, prelucrarea şi prezentarea valorilor noastre artistice, stingem o veche datorie a noastră” – a afirmat Székely István, preşedintele Consiliului Autonomiei Culturale.

Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti a salutat în numele Ministerului Culturii din Ungaria înfiinţarea colecţiei publice: „Existenţa unui de centru de acest gen este important şi pentru întreaga cultură maghiară, trebuie găsite sursele pe baza cărora se va putea construi institutul.”

Vargha Mihály a spus că iniţiativa are deja mai mulţi susţinători entuziaşti. Până în prezent au sosit 45 de obiecte de artă sub formă de donaţie, care vor fi completate cu fondul propriu al Muzeului Naţional Secuiesc şi vor fi expuse în curând sub egida CAPT.

***
Plenul a aprobat modificările aduse organigramei Consiliului Judeţean Covasna. Un accent deosebit s-a acordat reorganizării Compartimentului achiziții publice, precum şi înfiinţarea Biroului investiții și patrimoniu în cadrul Direcției dezvoltarea teritoriului.

„În structura reorganizată, printre sarcinile prioritare ale managerului se numără întreţinerea a peste 313 km drumuri judeţene, a celor 70 de poduri din proprietatea Consiliului Judeţean, a celor peste 400 de podeţe şi a celor multe sute de km de şanţuri. Are o importanţă similară, de asemenea, supravegherea celor 300 km de drumuri comunale şi a celor peste 207 km drumuri naţionale. Deşi acesta nu intră în sarcina administraţiei locale, dacă nu acordăm atenţie corespunzătoare acestora, totul se poate duce de râpă” – a spus în cadrul şedinţei, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
 

Noutăți