Europa trebuie să se reinventeze
Vineri, 15 februarie 2013Inaugurarea Anului european al cetățenilor și a noii rețele a Centrelor Europe Direct România a avut loc între 11-13 februarie la București.
Inaugurarea Anului european al cetățenilor și a noii rețele a Centrelor Europe Direct România a avut loc între 11-13 februarie la București.
Evenimentul a fost deschis, în cadrul unei recepții, de către Nicolae Idu, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România și de Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei (țară aflată la cârma UE) în România.
Anul european al cetățenilor coincide cu moment de răscruce al procesului de integrare europeană. În 2013, cu un an înainte de desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, se împlinesc 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de la Maastrich a cetățeniei europene. De aceea obiectivul anului constă într-o mai bună informare a cetățenilor despre drepturile acestora, centrele de informare Europe Direct având rolul de a duce la îndeplinire acest obiectiv. Cele 31 de centre din noua generație a rețelei, vor fi cele care în perioada 2013-2017, vor asigura legătura dintre cetățeni și UE. În județul nostru, Centrul de Informare Europe Direct, din cadrul Consiliului Județean Covasna, este cel care și pe mai departe este responsabil cu informarea europeană.
La conferința de inaugurare a anului european, centrul din orașul nostru a fost reprezentat de două persoane. Mesajul cheie al conferinței a fost formulat de către comisarul european dl Dacian Cioloș, care a spus că „Europa trebuie să se reinventeze”, dar pentru acest lucru este nevoie de o atitudine creatoare a cetățenilor și de o construcție veritabilă, de jos în sus.
Doamna Renate Weber, eurodeputat liberal, a subliniat că, deși drepturile sunt date, în realitate trebuie să ne batem pentru acestea. Domnul Iuliu Winkler, eurodeputat din partea Grupului Partidului Popular European, i-a îndemnat pe cetățenii țării noastre să fie îndeajuns de curajoși pentru a contribui și a avea un cuvânt de spus în problemele europene.
În cea de-a doua jumătate a conferinței reprezentanții sferei civile și a culturii românești: Matei Vișniec - scriitor și jurnalist, Cristian Mungiu - regizor, Csibi Magor - director al WWF România, Sandra Pralong Budiș - președinte al Fundației Synergetica și Oana Popa, fost ambasador al României în Croația și profesor în cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj, au fost cei care au vorbit despre provocările cetățeniei europene.
În urma acestor discuții s-au putut trage următoarele concluzii: cetățenii europeni sunt uniți, în primul rând prin cultură, să fim cetățeni și nu doar consumatori, în primul rând să fim cetățeni români activi și pe urmă cetățeni europeni, să nu lăsăm numai să se vorbească despre cetățeni, ci să arătăm că suntem și că avem curajul să ne cerem drepturile.
Centrul de Informare Europe Direct, din cadrul Consiliului Județean Covasna, îndeamnă locuitorii județului nostru să-și exercite drepturile și să se adreseze cu încredere centrului dacă au nelămuriri sau întrebări.
Sediul nostru se află în continuare în centrul orașului, la parterul clădirii Bazarului. Pe cei ce sunt interesați îi așteptăm de luni până joi, între orele 8.00 - 16.00 și vineri de la 8.00 -14.00. Întrebările ni le puteți adresa și la nr. de telefon: 0267-313335, sau suntem disponibili și la adresa de email a centrului: .