Sunteți aici: » Știri » Transylvanian Spirit – promovarea pălincii de calitate

Transylvanian Spirit – promovarea pălincii de calitate

Marți, 18 octombrie 2022

În luna noiembrie, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui prima ediție a Transylvanian Spirit – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, un eveniment organizat de către Consiliul Județean Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC. Cei interesați pot să-și înscrie mostrele de pălincă până la data de 31 octombrie.În luna noiembrie, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui prima ediție a Transylvanian Spirit – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, un eveniment organizat de către Consiliul Județean Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC. Cei interesați pot să-și înscrie mostrele de pălincă până la data de 31 octombrie.

„Cea mai cunoscută băutură tradițională din Ardeal este pălinca, iar cuvântul care desemnează tăria minune se găsește în limbile vorbite în Europa Centrală și Bazinul Carpatin, iar la simpla pronunțare fiecare zâmbește. Scopul competiției noastre este nu numai evaluarea și clasificarea pălincilor din Transilvania, ci și promovarea calității în acest domeniu. Concursul Transylvanian Spirit este organizat sub patronatul evaluatorul de pălincă, Dezső Tibor și în parteneriat cu Ordinul Cavalerilor Pălincii din Transilvania. Președintele juriului este un evaluator recunoscut din Ungaria, Takács László, care este directorul Competiției Quintessence, cel mai mare concurs de băuturi distilate din regiune. Deci avem o echipă de specialiști care ne garantează un nivel ridicat încă de la prima ediție” – a spus președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, la conferința de presă organizată marți pe tema acestui eveniment.

La concurs sunt așteptate mostre atât din partea persoanelor fizice cât și ale distileriilor comerciale din toată Transilvania. Fiind prezent la conferința de presă, directorul concursului, evaluatorul internațional de pălincă, János András Előd, a subliniat că un lucru important este faptul că la finalul competiției, fiecare participant va primi o analiză scrisă a punctelor forte și a celor slabe ale produsului său, și astfel concurenții vor fi ajutați în dezvoltarea lor în acest domeniu. Se folosește un sistem de punctaj, de 100 de puncte, acceptat la nivel internațional.

În Transilvania se produc deja pălinci și distilate de fructe de foarte bună calitate, iar tot mai mulți producători au început să participe la concursuri și chiar la cursuri de specializare. Această competiție va avea un nivel profesional ridicat, iar calificarea de bronz, argint, aur sau chiar de champion obținută aici va fi cu siguranță valoroasă. Evaluarea se va desfășura în mod complet anonim, pălincile și distilatele de fructe vor fi în centrul atenției, și nu producătorul", a declarat directorul concursului, adăugând că vor fi 10 categorii în care pot fi trimise mostre.

Categoriile competiției: Fructe semințoase (bace false - mere, pere Williams, gutui și altele), Fructe sâmburoase (drupe – prune, caise, vișine, cireșe, altele), Fructele arbuștilor și semiarbuștilor fructiferi (bace adevărate și false) sălbatice sau de cultură (fragi, căpșuni , zmeură, afine, coacăze etc.), Struguri, distilate din struguri (tescovină, distilat de drojdie de vin etc.), Pălincă mixtă/distilate, cupaj din mai multe fructe, Distilate/pălinci maturate în butoi din lemn, Distilate/pălinci din fructe exotice, alte distilate din fructe, Lichioruri obținute din distilate/pălinci din fructe, Distilate din legume, alte distilate obținute prin macerare sau adaos de alcool etilic, geist-uri, Distilate/pălinci de fructe pe pat de fructe.

Distilatorii privați din Transilvania se pot înscrie cu 1 x 0,5 litri de pălincă pentru fiecare soi, iar distileriile comerciale se pot înscrie cu două mostre de câte 0,35 litri. Mostra cu etichetă, care se păstrează exclusiv în sticlă, nu poate fi îndulcită. Eticheta trebuie să menționeze denumirea produsului (tipul de fructe), în cazul pălincii maturate: maturat în butoi sau pe pat de fructe, numărul de telefon și numele participantului, numele distilatorului și localitatea.

Mostrele se pot depune personal la Biroul Tourinfo din Sfântu Gheorghe sau la următoarele puncte de colectare:

- Sfântu Gheorghe, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc, str. Oltului, nr. 18

- Miercurea Ciuc, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc, str. Mihai Eminescu, nr. 2/A

- Gheorgheni, Bulevardul Frăției, nr. 1A, la biroul de schimb valutar

- Județul Bihor pentru zona Partium, Săcueni, Nagy Botond - 0742908047.

În curând vor fi adăugate și puncte de colectare din Târgu Mureș și din Odorheiu Secuiesc.

Mostrele pot fi trimise și prin curier la următoarea adresă: Biroul TourInfo, Sfântu Gheorghe, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, județul Covasna, cod poștal 520008, România. Taxa de înscriere este de 30 de lei/mostră, poate fi plătită personal la predare sau prin virament bancar în contul: RO67 UGBI 0000 5220 0183 8RON, ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ AGROSIC.

Pentru a participa la concurs e nevoie de o înregistrare electronică pe site-ul www.transylvanianspirit.ro, iar predarea mostrelor se face până la 31 octombrie 2022. Jurizarea, evaluarea se desfășoară în perioada 5-6 noiembrie 2022, iar gala de premiere va avea loc pe data de 25 noiembrie 2022, la Sfântu Gheorghe.

Organizatori: Consiliul Județean Covasna, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC. Parteneri: Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna și Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc.

Noutăți