Județul Covasna are un nou partener instituțional extern: Raionul Cimișlia din Republica Moldova
Vineri, 9 septembrie 2022În cadrul ședinței de vineri, 9 septembrie, Consiliul Județean Covasna a semnat un acord de cooperare cu Consiliul Raional Cimișlia din Republica Moldova, reprezentat printr-o delegație, condusă de Mihail Olărescu, președintele Raionului Cimișlia. Ședința a fost urmată de o conferință de presă, în cadrul căreia semnatarii au vorbit despre domeniile de colaborare, precum și despre avantajele reciproce pe care aceasta le va aduce.
La sfârșitul lucrărilor ședinței de vineri, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, și președintele Consiliului Raional Cimișlia (R. Moldova), Mihail Olărescu, au semnat un acord de cooperare, care reprezintă concretizarea unor demersuri și întâlniri oficiale, începute încă din toamna anului 2017 și derulate atât în județul Covasna, cât și la Cimișlia.
Delegația Raionului Cimișlia, care a participat la ședința Consiliului Județean în calitate de oaspete de onoare, a fost formată din Mihail Olărescu, președintele Raionului Cimișlia, Gheorghe Netedu, secretarul Consiliului Raional Cimișlia, Mariana Vasluian, șefa Secției Administrație Publică, și Radu Nazaria, reprezentantul Javgurvin Grup S.R.L.Județul Covasna nu se află la prima încercare de a încheia o colaborare cu un partener din Republica Moldova. În anii ‘90, un acord similar cu Raionul Criuleni a rămas în cele din urmă nefructificat.
„În urma alegerilor locale din Republica Moldova, s-a schimbat componența conducerii raionului, iar în ianuarie 2019, am primit vizita noului președinte ales. Cu dl. Mihail Olărescu s-a reiterat ideea semnării acordului de cooperare între Județul Covasna și Raionul Cimișlia. În perioada 2020-2021, în ambele țări, din cauza situației impuse de pandemia COVID-19, ratificarea a fost amânată, dar am reușit să obținem toate acordurile prevăzute de legislația în vigoare. Din fericire, am depășit toate aceste inconveniente și, astăzi, ne aflăm în fața unui fapt împlinit, reușind să punem în practică semnarea acestui acord”, a spus președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, care a subliniat că o relație de colaborare cu un raion din Moldova nu poate fi decât benefică pentru ambele părți.
În urma semnării acordului de cooperare, cele două entități administrative urmează să colaboreze într-o diversitate de domenii. Se are astfel în vedere schimbul de experiență în domeniul dezvoltării locale și bunelor practici pentru o activitate eficientă a autorităților administrației publice locale; organizarea de activități comune cu caracter educativ, social, cultural și sportiv; promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole.
„Instituția noastră poate deveni intermediarul dintre dumneavoastră și segmentul de populație românească din județul Covasna, iar acțiunile următoare pot aduce un suflu nou în viața culturală românească din județul nostru”, a mai spus președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. Acesta a punctat totodată faptul că, două dintre cele mai importante aspecte ale acestei colaborări sunt gestionarea deșeurilor și protecția socială.La rândul său, președintele Raionului Cimișlia a vorbit despre contribuția pe care o va avea partea moldovenească în fructificarea acordului și despre importanța derulării unei colaborări reciproc avantajoase pe termen lung.
„Ne-am asumat cu toții această responsabilitate – pentru noi este o responsabilitate. Orice relație bilaterală care se concepe trebuie dozată cu multă muncă și energie pentru a vedea efectul său. După părerea mea, va fi o relație benefică și bună, reieșind din considerentul că noi ne cunoaștem și cunoaștem specificul ambelor comunități. Noi ne dorim, desigur, să avem o colaborare pe diferite dimensiuni, atât educație, sănătate, socială, economică, culturală, tineret, sport, cât și alte domenii”, a declarat Mihail Olărescu, președintele Raionului Cimișlia.Acesta și-a exprimat totodată admirația față de modul eficient în care autoritățile locale și județene din Covasna reușesc să gestioneze deșeurile și să se constituie ca un exemplu de urmat în privința reciclării selective, exemplu pe care intenționează să îl urmeze și să îl aplice și în raionul pe care îl conduce.
Până în prezent, Consiliul Județean Covasna a încheiat șase convenții de colaborare cu parteneri din Ungaria (județele Békés, Veszprém, Heves, Baranya, Zala și Jász-Nagykun-Szolnok), ceea ce face ca o relație stabilită cu un raion din Republica Moldova să fie binevenită, întrucât aceasta completează și întregește paleta de relații instituționale cu parteneri externi.Delegația din Cimișlia va fi prezentă cu un stand la Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, unde se va putea face o degustare de vinuri reprezentative pentru raionul care tocmai a devenit oficial partener al Consiliului Județean Covasna.