800 de voluntari și 7000 de saci de deșeuri - Rezultatele acțiunii de curățenie de pe Râul Negru
Duminică, 15 mai 2022800 de voluntari au participat, sâmbătă, la o amplă acțiune de curățenie pe malurile Râului Negru, între municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș, unde au fost strânși peste 7000 de saci de deșeuri. Acțiunea s-a desfășurat la inițiativa tinerilor din Lemnia și a UDMR Covasna, iar proiectul este parte din programul „Covasna Verde - Un ținut curat, un ținut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna.
Acțiunea de curățenie de pe malul Râului Negru a început încă din 2021. Anul acesta, au fost curățate malurile dintre municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș, pe o lungime de 65 de km, la care se adaugă alți 200 de km de pe afluenții râului.
Voluntarii au găsit multe flacoane, PET-uri, butoaie de petrol, deșeuri rezultate din construcții și demolări, saltele, chiar și ghiozdane. Toate deșeurile colectate au fost transportate la Centrul de management integrat al deșeurilor din județul Covasna, de la Leţ.
„Scopul nostru este ca județul Covasna să devină cel mai curat județ. Și anul acesta, peste 800 de voluntari au răspuns apelului nostru. Le mulțumim pentru prezența și responsabilitatea pentru mediul înconjurător de care au dat dovadă” – a punctat inițiatorul acțiunii, Lukács Botond, președinte al Organizației de Tineret din Lemnia.
Partea logistică a acțiunii a fost asigurată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (ADI SIMD) și partenerii săi, OIREP-urile. „Foarte mulți au răspuns la această inițiativă. Au fost chiar localități care deja au efectuat o sesiune de curățenie, dar au fost prezenți și acum. Ne bucură că este o inițiativă bazată pe voluntariat, care are succes mare. Din păcate, și volumul de deșeuri, peste 7000 de saci, este o cantitate mare” – a subliniat consilierul județean, Ambrus József, directorul ADI SIMD Covasna.
Anul acesta, au participat la acțiune municipiul Tg. Secuiesc și comunele Ghelința, Cătălina, Zăbala, Brateș, Boroșneu, Reci, Ozun și Chichiș. La apel, au răspuns tineri, familii și reprezentanții autorităților locale, care și-au adus contribuția la protejarea mediului, precum și la promovarea acțiunilor de curățare și păstrare a unui mediu înconjurător cât mai curat posibil.