Sunteți aici: » Știri » Cooperare și implicare activă în dezvoltarea județului Covasna

Cooperare și implicare activă în dezvoltarea județului Covasna

Vineri, 21 februarie 2025

Consiliul Județean Covasna, reunit în ședința de joi, 20 februarie, a adoptat mai multe hotărâri esențiale pentru dezvoltarea județului. Cea mai importantă dintre acestea este declararea oficială a anului 2025 drept Anul Copiilor în județ, ceea ce este un mod de a investi în viitorul tinerei generații.

Nu vorbim despre o inițiativă simbolică, ci despre un angajament ferm de a crea un mediu în care copiii noștri să crească, să se dezvolte și să aibă acces la oportunități reale”, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, cu privire la această inițiativă.

În acest sens, pe tot parcursul anului 2025, Consiliul Județean Covasna va derula, un program amplu și diversificat, desfășurat în colaborare cu instituțiile subordonate, școli, grădinițe, biserici, organizații civile și companii locale, coordonatorul programului este Gáj Nándor, vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna.

Facem acest lucru cu convingere, pentru că noi nu ne mulțumim cu mai puțin! Acolo unde alții văd obstacole, noi vedem oportunități. Nu ne mulțumim cu puțin – investim în generația care va construi viitorul!”, a mai precizat președintele.  

Peste 43 de milioane de lei pentru dezvoltare locală

O altă hotărâre importantă adoptată în cadrul ședinței a fost repartizarea sumei de 43,65 milioane de lei, reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat. Acești bani vor fi direcționați către comunitățile locale, pentru investiții la nivel local.

Toate comunele noastre vor primi mai mult sau cel puțin aceeași sumă de bani ca anul trecut. Am convenit cu primarii din județ și am decis, de asemenea, ca toate comunele din jur să sprijine spitalele din Baraolt și Tg. Secuiesc, deoarece acestea aduc beneficii întregii regiuni. În cazul orașului Covasna, am decis să alocăm o sumă mai mare deoarece întreținerea pe timp de iarnă și de vară a tronsonului de drum către Comandău îi revine acestui oraș. Avem patru comune unde se modernizează rețeaua de gaze din resurse proprii - astfel, Bodoc, Brețcu, Ozun și Turia vor primi și ele cu 200.000 de lei mai mult”, a declarat președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, pe marginea acestui subiect.

În urma acestor decizii, fondurile în discuție vor fi distribuite astfel:

            •          Sfântu Gheorghe – 18 milioane de lei

            •          Târgu Secuiesc – 5,19 milioane de lei

            •          Covasna – 4,25 milioane de lei

            •          Baraolt – 3,45 milioane de lei

            •          Comunele vor primi sume cuprinse între 190.000 și 670.000 de lei

Investiții în gestionarea deșeurilor

Un alt punct important pe agenda ședinței a fost extinderea capacității de depozitare a deșeurilor din județ. În acest sens, a fost aprobată utilizarea redevenței încasate din gestionarea deșeurilor pentru construirea noilor celule de depozitare la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Leț.

Este un domeniu care necesită o îmbunătățire continuă și o planificare din timp, pentru a evita eventualele probleme. Volumul total de deșeuri prevăzut pentru depozitare este de 980.000 mc, iar perioada de viață a celulelor de depozitare este estimată la 21 ani. În acest moment, este pusă în funcțiune doar celula I, unde gradul de umplere a ajuns la 75%. Avem la dispoziție 2 ani pentru a construi celelalte două celule, așa cum a fost prevăzut inițial, pentru a asigura depozitarea continuă a deșeurilor din județ. În consecință, trebuie să deschidem celulele II și III în 2026”, a explicat președintele CJ.

Consiliul Județean Covasna a mai aprobat și un parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, prin care va primi, cu titlu gratuit, ortofotoplanuri în format digital, realizate în perioada 2010-2030, pentru întreg teritoriul administrativ al județului Covasna. Aceste documente sunt esențiale pentru actualizarea planurilor urbanistice generale (PUG-uri).

Aceste documente sunt importante pentru realizarea planurilor urbanistice generale – PUG, care au o valabilitate de 10 ani. Elaborarea acestora este un proces lung și complex, ceea ce explică de ce în prezent există patru comune în județ cu un PUG valabil: Barcani, Brăduț, Ozun și Vâlcele. Am cerut mai întâi ortofotoplanuri de la Oficiul de Cadastru, care sunt necesare pentru elaborarea planurilor, dar s-a dovedit că ne puteau trimite doar materiale realizate între 2005 și 2009. Am aflat că și armatei i se pot solicita ortofotografii actuale în acest scop, așa încât i-am contactat, iar acum, încheiem un acord de cooperare”, a clarificat Tamás Sándor.

Noutăți