Sunteți aici: » Știri » Condiții și servicii de mai bună calitate la Spitalul Județean de Urgență

Condiții și servicii de mai bună calitate la Spitalul Județean de Urgență

Vineri, 15 noiembrie 2024

Dezvoltarea infrastructurii sanitare și rutiere, investiții în turism, decizii organizatorice – acestea au fost temele principale discutate în ședința de joi a Consiliului Județean Covasna.

Consilierii au aprobat rectificarea bugetului, iar suma cea mai consistentă a fost alocată Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”. „Am majorat bugetul spitalului cu suma totală de 11.398.000 lei, din care am reușit să rezolvăm și o problemă veche. Din bugetul local al Județului Covasna am asigurat o subvenție de 2,35 milioane lei, din care, suma de 1,25 milioane lei va fi destinată acordării voucherelor de vacanță restante, aferente anului 2020, restul sumei urmând a fi utilizată pentru achiziționarea dotărilor necesare începerii activității în noua locație a Unității de Primiri Urgențe, pentru reparații curente la Spitalul de Psihiatrie și pentru plățile restante către furnizorii de medicamente și materiale sanitare. Pe lângă aceasta, spitalul va primi 5,05 milioane lei, reprezentând subvenții din bugetul FNUASS pentru acoperirea creșterilor salariale aferente lunilor noiembrie și decembrie, și 3,99 milioane lei din venituri pentru programele de sănătate derulate cu CAS Covasna” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Consilierii județeni au aprobat și darea în folosință gratuită, pe bază de contract de comodat, a unui echipament de radiologie achiziționat în cadrul proiectului european ce vizează extinderea UPU din cadrul Spitalului Județean. Noul echipament are o valoare de inventar de peste 696.000 de lei.

În fiecare an, Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Covasna, contribuie la organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României. Pentru anul 2024, Consiliul Județean a alocat din fondul de rezervă bugetară suma de 49.500 lei, care va fi virată în contul Fundației „Mihai Viteazul”, responsabilă pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României.

Consilierii au aprobat, de asemenea, hotărârea privind stabilirea prețurilor medii ale produselor agricole pentru anul fiscal 2025. În cazul în care arenda sau chiria se achită în natură, evaluarea în lei se va face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene, în urma propunerilor direcțiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Consiliul Județean a preluat temporar în administrare două porțiuni de drum de la comunele Lemnia și Mereni. „Este vorba de drumurile care duc pe creasta dealului Sfântul Mihail, unde se află biserica monument, proaspăt renovată, cu un mare interes turistic. Aceste două porțiuni vor fi incluse în proiectul «Reabilitarea și modernizarea DJ 114 Sânzieni-Lemnia», iar printre altele, se vor realiza piste de biciclete și trotuare pe întreaga lungime a traseului. Acest proiect implică 8 comune și peste 15.000 de persoane. Este o investiție mare, în valoare de 184 de milioane de lei. Contractul de finanțare urmează a fi semnat în anul 2025” – a informat președintele Consiliului Județean Covasna. Tot cu finanțare europeană se va construi refugiul montan cu observator panoramic în Munții Bodoc.

În ședința de joi, a fost aprobată o modificare a bugetului proiectului, în cadrul căruia va fi construit primul refugiu cu observator panoramic. Acesta va fi amplasat în apropierea Vârfului Bodoc, în Munții Bodoc, la o altitudine de 1190 m. Proiectul are o valoare de 1,5 milioane lei.

Totodată, în cadrul ședinței au fost desemnați prin vot consilierii județeni care vor activa ca membri în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Covasna din partea autorității județene: Leaua Jănel, Agrigoroaie Gică, Ambrus József, Jancsó Balázs, Váncza Tibor și Csoma József.

Noutăți