Sunteți aici: » Știri » „Viitorul este aceluia, căruia îi aparţine şcoala”

„Viitorul este aceluia, căruia îi aparţine şcoala”

Vineri, 5 august 2011

Cea de a zecea ediţie a Zilelor Comandăului a început vineri, 5 august, la prânz cu un eveniment neobişnuit. În această dată a avut loc „botezul” şcolii din localitate în prezenţa lui Bajtai Erzsébet, soţia ambasadorului Ungariei, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna,  şi a invitaţilor din ţara-mamă, printre care Bige Lajos, cel care a donat bibliotecii locale aproape zece mii de volume, respectiv în prezenţa foştilor şi actualilor pedagogi ai instituţiei.

Cea de a zecea ediţie a Zilelor Comandăului a început vineri, 5 august, la prânz cu un eveniment neobişnuit. În această dată a avut loc „botezul” şcolii din localitate în prezenţa lui Bajtai Erzsébet, soţia ambasadorului Ungariei, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna,  şi a invitaţilor din ţara-mamă, printre care Bige Lajos, cel care a donat bibliotecii locale aproape zece mii de volume, respectiv în prezenţa foştilor şi actualilor pedagogi ai instituţiei. Cu ocazia festivităţilor directorul şcolii Opra Béni Béla a prezentat viaţa lui Horn Dávid, „părintelui” aşezării, al cărui nume va purta şcoala, respectiv a făcut cunoscut antecedentele înfiinţării institutului de învăţământ. Directorul şcolii a reamintit faptul că, omului de afaceri din Pesta se datorează, printre altele, şi înfiinţarea şcolii, deoarece el a fost cel care a întemeiat, în 1889 prima instituţie de învăţământ elementară, după care, un an mai târziu, a urmat înfiinţarea şcolii generale. În acelaşi timp, Opra Béni Béla a evocat celor aproape două sute de participanţi acel aspect interesant că, şi în prezent, aproape toate cadrele didactice din şcoală şi-au început studiile în acest institut de învăţământ, revenind aici pentru a educa generaţiile următoare. În cele din urmă, conducătorul instituţiei a arătat că au ales ca principiu director cuvintele lui Horn Dávid, adică: „Viitorul este aceluia, căruia îi aparţine şcoala”, şi că, se străduiesc pentru realizarea-menţinerea unei instituţii adecvate cerinţelor unui învăţământ modern, care va purta numele întemeietorului aşezării.

Kocsis Béla, primarul Comandăului, în cuvântul său festiv, a subliniat că această şcoală reprezintă şi trecutul comun al locuitorilor comunei şi că, în acelaşi timp, este şi o garanţie că munca plină de abnegaţie a mai multor generaţii nu va fi irosită şi generaţiile viitoare vor duce mai departe munca de construcţie începută de Horn şi continuată de urmaşii lui. „Nu trebuie să uităm că, pe lângă înfiinţarea localităţii, este meritul  incontestabil al lui Horn şi faptul că, după Timişoara, Comandău a fost cea de-a doua localitate din Transilvania, unde s-a instalat curentul electric. Pe lângă acestea, întemeietorul aşezării a pus accent şi pe faptul ca o parte din profiturile provenite din exploatarea pădurilor secuieşti să o pună la dispoziţia comunităţii, înfiinţând fundaţii, şcoală şi ajutând orfanii” – a subliniat în cuvântarea sa festivă Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. Totodată conducătorul administraţiei judeţene a arătat că deşi afacerea lui Horn Dávid a cunoscut şi zile mai grele din care cauză a trebuit s-o înstrăineze, cu toate acestea locuitorii Comandăului au rămas, vor fi aici şi în continuare, în prezent localitatea numărând 123 de copii. „Această tendinţă trebuie să continue, deoarece studiile arată că, în ciuda condiţiilor economice dificile, în Transilvania, a crescut numărul mamelor care vor să aibă copii. În acelaşi timp, intensificarea acesteia se poate ajuta cu câteva investiţii infrastructurale, pentru care, în ultimii ani localitatea Comandău a primit aproape un milion şi jumătate de lei pentru modernizarea şcolii. Pe lângă aceasta, s-a realizat şi o altă investiţie importantă: sala de sport de lângă şcoală care este un obiectiv foarte important pentru localnici şi vizitatori. Valoarea acestei investiţii a fost de un milion de lei” – a mai adăugat preşedintele consiliului judeţean. Tamás Sándor a mai spus că ideile lor de dezvoltare nu s-au epuizat aici, deoarece doresc ca, în viitorul apropiat, tabăra elevilor din curtea şcolii să treacă în administrarea consiliului judeţean, astfel, tabăra va fi modernizată realizând un loc de tabără care asigură servicii de nivel mult mai ridicat. „Noi sprijinim oameni, consilii locale care au iniţiativă, între acestea fiind şi cel din Comandău” – a declarat Tamás Sándor.

Bajtai Erzsébet a arătat, că, printre altele, şi cărţile donate bibliotecii locale demonstrează faptul că nimic nu poate despărţi maghiarii care sunt forţaţi să trăiască între graniţe artificiale. În acelaşi timp, doamna Bajtai Erzsébet a subliniat faptul că vizita sa de vineri nu a fost una accidentală, deoarece şcoala este acea instituţie care asigură supravieţuirea unei comunităţi. Soţia ambasadorului Ungariei a lăudat persistenţa locuitorilor din Comandău evocând propoziţia arhicunoscută a lui Wass Albert: „apa aleargă, piatra rămâne”.

Instituţia de învăţământ a fost binecuvântată de preotul reformat Pap Levente, după care Bajtai Erzsébet, Bige Lajos şi Tamás Sándor au dezvelit placa cu noua denumire a şcolii. Festivitatea s-a încheiat cu programul prezentat de elevii şcolii locale.
 

Noutăți