Sunteți aici: » Știri » Echipa Food’venture din Sovata va participa la Concursul american de barbecue - Festivalul se va organiza și la anul la Olteni

Echipa Food’venture din Sovata va participa la Concursul american de barbecue - Festivalul se va organiza și la anul la Olteni

Luni, 20 mai 2019

Fanii barbecue-ului din mai multe țări europene și-au concentrat atenția în acest weekend asupra localității Olteni unde s-a desfășurat primul concurs internațional organizat în cadrul Transylvanian BBQ Festival, dar și un număr mare de vizitatori au fost curioși să vadă programele organizate la castelul Mikó.

Fanii barbecue-ului din mai multe țări europene și-au concentrat atenția în acest weekend asupra localității Olteni unde s-a desfășurat primul concurs internațional organizat în cadrul Transylvanian BBQ Festival, dar și un număr mare de vizitatori au fost curioși să vadă programele organizate la castelul Mikó.

Barbecue-ul este un stil viață

Concursul de barbecue, la care s-au înscris 17 echipe din opt țări, a început oficial sâmbătă după-masă. Înainte de începerea concursului, pregătirile – curățarea, condimentarea, injectarea, porționarea cărnii, încălzirea smokerelor – erau în toi, dar a fost suficient timp și pentru conversații amicale și pentru a face cunoștințe noi. După preluarea de la organizatori a pachetelor de bază, echipele au început competiția cu durata de mai multe ore cu o rutină familiară și într-o dispoziție bună. Echipele mai experientate, cum sunt cele americane, olandeze și italiene, și-au început noaptea lucrând cu tehnici mature, eventual cu căști în cap, în spatele unui „cort închis”, ascultând rock sau povestind.

Horvát Zsolt (Kicsi Zsó), unul dintre membri echipei Bodrog din Ungaria, aruncând o privire de jur-împrejur asupra concurenților, și-a dat seama încă de la începutul concursului că organizatorii au ridicat mult ștacheta, deoarece echipa să-și arate capacitatea în fața unor echipe de top din Europa. Însă aroma unică a coastelor de porc sau a pieptului de vită stropite cu un amestec de suc de portocale, suc de mere și oțet de mere,  preparate într-un smoker offset pe lemne și care au fost oferite și celor interesați, au demonstrat fără echivoc că echipa s-a pregătit serios pentru concurs.

Barbecue-ul este nu doar o tehnică de gătire, ci și un stil de viață. Secretul acestuia constă în punctualitate și exigență – afirmă Falvai János, inițiatorul festivalului de barbecue, membru al echipei Bertis, câștigătorul categoriei Mistery box. Prepararea mâncărurilor necesită o atenție deosebită, deoarece juriul gustă doar o bucățică, iar aceasta trebuie să fie perfectă. Legat de eveniment

Turism de evenimente, gastroturism și turism hipic, în județul Covasna

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a subliniat, legat de eveniment, că autoritățile județene au organizat în ultimii ani numeroase evenimente gastronomice de mare volum, cum ar fi Festivalul Deliciilor Dulci, Parada Cârnaților și Festivalul Verzei, continuând seria de evenimente cu festivalul de barbecue. „Obiectivul nostru este ca județul Covasna să devină un centru al gastroturismului și a turismului hipic din Transilvania. Acest lucru este confirmat de Transylvaniain BBQ Festival, care a intrat deja pe scena internațională, de Campionatul Internațional de Atelaje, organizat în fiecare an pe pista de maraton pentru atelaje de la Olteni, precum și Galopiada Secuiască și Recrutarea Husarilor” – a menționat președintele CJ.

Organizatorii festivalului au avut un weekend de succes. Vicepreședintele CJ Covasna, Grüman Róbert, a spus că este bucuros pentru că vremea ploioasă de la începutul evenimentului nu i-a descurajat pe cei interesați și pentru fiecare program al festivalului au sosit vizitatori, nu doar din împrejurimi, ci și din alte părți ale țării. „Concursul internațional de la sfârșitul săptămânii a reprezentat pentru noi o provocare majoră, am învățat multe lucruri de la oaspeții noștri străini mai experimentați în această temă. Cea mai mare satisfacție pentru noi este că membrii echipelor au plecat mulțumite și cu experiențe frumoase” – a afirmat vicepreședintele CJ.

Pentru castelul din Olteni, care a fost cumpărat de către CJ Covasna și Primăria Bodoc, proprietarii i-au ales ca destin domeniul turismului. După cum s-a exprimat primarul comunei Bodoc, Fodor István, festivalul de barbecue este o bună ocazie pentru ca vizitatorii să ducă bunul renume al comunei și farmecul acestei locații istorice mai departe, în numeroase țări ale Europei și, de asemenea, în Statele Unite ale Americii.

Echipele locale s-au descurcat bine la concursul de barbecue

Membrii juriului – reprezentanți ai Kansas City Barbecue Society (KCBS) –, olandeza Petra Rebenstorf și Haymo Gutweniger, originar din Tirolul de Sud, au apreciat cu satisfacție eforturile depuse de echipele concurente și de organizatorii concursului.

Delicatesele preparate în diferite smokere, electrice, cu cărbune sau peleți, dezvoltate pentru concursuri și servicii de catering, având formă de butoi sau ou, au fost evaluate de juriu în baza a numeroase criterii stricte, printre care aspectul, aroma și moliciunea acestora, în următoarele categorii de consurs: Pui (chicken), Coaste de porc (pork ribs), Spată de porc (pulled pork), Piept de vită (brisket) și Mystery box.

La categoria Mistery box, concurenții au lucrat din ciolanul și carnea de căprioară ce pot fi cumpărate și la Magazinele Bertis. Pe locul întâi a terminat echipa BBQ Bertis Family din Sfântu Gheorghe, locul doi a fost obținut de echipa Masters of fire din Olanda, iar pe locul trei s-a clasat echipa Bodrog smoker BBQ din Ungaria.

La celelalte categorii de concurs juriul a premiat câte zece echipe. Cei mai buni la categoria Pui au fost: locul I – echipa Food’venture din Sovata, locul II – echipa Bobo’s BBq din Odorheiu Secuiesc, locul III – echipa Pure BBQ din Olanda. La categoria Coaste de porc locul I a fost obținut de echipa White squirrel BBQ din Germania, pe locul II a terminat echipa cu u singur membru Hot wachula's din SUA, pe locul III s-a clasat echipa BBQ suncity Szeged. La categoria Spată de porc clasamentul este următorul: locul I – echipa Masters of fire, locul II – echipa IQ BBQ din Olanda, locul III  – echipa Uncle Tony's cockney Q din Marea Britanie. La categoria Piept de vită: locul I – echipa IQ BBQ, locul II – echipa Masters of fire, locul III – echipa Uncle Tony's cockney Q.

Primii doi câștigători desemnați în baza punctajului cumulat, obținut la cele patru categorii, au beneficiat de premii în bani: premiul întâi a fost câștigat de echipa IQ BBQ din Olanda care a plecat acasă cu 1500 de euro, iar premiul doi de 100 de euro a fost acordat echipei Uncle Tony's cockney Q.

Echipa Food’venture a fost desemnată cea mai bună echipă din România și a primit drept de participare la Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue. Membrii echipei au declarat că competiția este o mare surpriză și provocare pentru ei, cu atât mai mult, cu cât sunt silvicultori de meserie și la evenimentul de la Olteni au participat, mai ales, pentru atmosfera concursului.

Pe lângă concurs, organizatorii au oferit și alte programe interesante. De exemplu, renumitul chef Radu Zărnescu a susținut un spectacol live de gătit, în cadrul căruia a prezentat modul cum se gătește pieptul de vită, din carnea de vită Texas, cu condimentare specială, bunătățile oferite spre gustare terminându-se rapid. De asemenea, programul a inclus și vizitarea castelului, iar copiii au avut ocazia să mângâie animale.

Castelul este al nostru – programe pentru copii de care beneficiază întreaga familie

Programele pentru copii oferite de Centrul de Cultură al Județului Covasna erau destinate tuturor membrilor familiei. Activitatea tematică pentru copii, cu titlul „Castelul este al nostru”, a creat oportunitatea de a cunoaște viața de zi cu zi din castelul de odinioară. A fost o atmosferă de poveste, în ciuda vremii ploioase. Sub conducerea Asociației Csiporkázó din Cernat, copiii au avut ocazia să învețe să facă împletituri din cârpă, fire de câlți și sfoară.  Asociația a realizat cu ajutorul micilor cavaleri și prințese accesoriile pentru luptele medievale: scuturi, blazoane și săbii. Angajații Crucii Roșii au ajutat la decorarea scuturilor și au oferit oglinzi de prințesă domnițelor. Asociația Mesehetes a preluat conducerea și, în ciuda vremii ploioase de afară, a creat o atmosferă senzațională fascinând deopotrivă pe cei mici, cât și pe cei mari. Copiii au cântat și au dansat în cizme de cauciuc și haine de ploaie, iar adulții s-au distrat pe muzica formațiilor Republic, Taxi, Zanzibár și Új Bojtorján.

Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasna au lansat cu această ocazie un concurs de desen, cu titlul „Festinul Cavalerilor”, la care s-au putut înscrie reprezentanții a trei categorii de vârstă (3-5 ani, 6-9 ani, 10-13 ani), în categoriile individual sau grup. Din cele 600 desene primite, desenele câștigătoare au fost selectate de un juriu compus din trei membrii.

 

Noutăți