„Curtea cu Ruine” şi-a deschis porţile
Vineri, 28 aprilie 2017Ofertă gastro-turistică irezistibilă
Expoziţia de turism „Curtea cu Ruine – meleaguri, gusturi, călătorii” îşi aşteaptă vizitatorii începând de vineri. Evenimentul organizat de Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, împreună cu partenerii săi, se va desfăşura ca parte a celei de-a 26-a ediţii a Zilelor Sfântu Gheorghe în „Anul turismului în judeţul Covasna”.
„De ani de zile «Curtea cu Ruine» este o locaţie verificată a Zilelor Sfântu Gheorghe, pe care localnicii şi oaspeţii o vizitează cu plăcere. Anul acesta am venit cu o idee nouă, ofertele gastro-turistice ale judeţului şi valorile culturale şi gastronomice ale judeţelor înfrăţite le vom promova într-un mod unitar” – a declarat, la deschiderea evenimentului, Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna.
Viceprimarul Tóth Birtan Csaba a vorbit despre îmbinarea dintre turism şi Zilele Sfântu Gheorghe şi despre dezvoltarea turismului, subliniind că, în opinia sa, Sfântu Gheorghe începe să-şi găsească „propriul glas” în turism şi, pe lângă cultura, acum şi sportul este o atracţie turistică. Acesta i-a îndemnat pe vizitatori „să poposească la standurile judeţelor or înfrăţite din Ungaria, pentru că merită gustată pălinca de la Mosonmagyaróvár, turta dulce de la Kecskemét sau vinurile produse la Balatonfelvidék”.
Dr. Farkas Balázs, consul al Ungariei la Miercurea Ciuc, în discursul rostit cu acest prilej, a subliniat că gastronomia este o componentă importantă a produsului turistic şi că, în acest domeniu, se observă o dezvoltare semnificativă, mai ales la Sfântu Gheorghe.
Tolnai Péter, vicepreşedintele Adunării Generale a judeţului Békés, a spus că a adus mesajul de salut din partea locuitorilor judeţului din Ungaria, subliniind că este foarte important faptul că, şi în acest an, judeţele înfrăţite pot fi prezente cu standurile lor.
La expoziţia „Curtea cu Ruine” se vor prezenta opt judeţe înfrăţite cu judeţul Covasna, după cum urmează: Veszprém, Zala, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, judeţele Hunedoara şi Sibiu fiind prezente cu un stand comun. Sunt prezente şi patru oraşe înfrăţite cu municipiul Sfântu Gheorghe: Mosonmagyaróvár, Kecskemét, Kiskunhalas şi Veszprém.
„Curtea cu Ruine” merită vizitată nu doar pentru specialităţile culinare şi valorile culturale prezentate, ci şi pentru gusturile locale, căci patru membri ai Asociaţiei Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ) au alcătuit un meniu cu adevărat secuiesc. Acesta va cuprinde, printre altele: supă de cartofi cu cârnaţi şi cu ouă, fasole bătută, plăcintă cu vişine, foietaj cu mere, dar şi „vargabéles”, o specialitate de tăiţei şi brânză de vaci, ciorbă de fasole boabe cu salată, preparate culinare care merită gustate. Din „Curtea cu ruine”se poate ajunge uşor în Grădina muzeului, unde cei interesaţi sunt aşteptaţi cu un program bogat.
Organizatorii expoziţiei de turism: Consiliul Judeţean Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, clusterul „Managementul Destinaţiei Turistice Ţinutul Secuiesc” şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ).