Sunteți aici: » Știri » Ziua Europei 2010

Ziua Europei 2010

Marți, 11 mai 2010


Centrul de Informare Europe Direct, din cadrul Consiliului Județean Covasna, a organizat și anul acesta, cu ocazia Zilei Europei, tradiționala competiție între liceele județului nostru.

Centrul de Informare Europe Direct, din cadrul Consiliului Județean Covasna, a organizat și anul acesta, cu ocazia Zilei Europei, tradiționala competiție între liceele județului nostru. Competiția, care a avut loc în data de 10 mai, a stârnit interesul elevilor, astfel încât s-au înscris 16 echipe ale celor mai importante licee, fiind reprezentate aproape toate zonele județului. Echipele au avut de soluționat diferite tipuri de sarcini, care au necesitat cunoștințe despre Uniunea Europeană, de istorie și geografie, dar au fost puse la încercare și inventivitatea și capacitatea lor de argumentare.

Cea mai interesantă și creativă probă a concursului a fost proba de interviu fulger, când fiecare echipă a fost pe rând, fie un jurnalist, fie o personalitate europeană fie a trebuit să intre în pielea unui simplu cetățean european. Întrebările adresate președintelui Comisiei Europene, lui Gigi Becali, Leonard Orban sau unui boschetar și răspunsurile date de aceștia, au trădat multe despre părerile elevilor din județul Covasna asupra principalelor probleme și politici europene, precum sărăcia, mediul, terorismul sau situația kurzilor din Turcia.

Concursul oarecum prelungit, nu a fost nici un moment plictisitor, deoarece echipele participante au fost bine pregătite și au arătat aptitudini deosebite. Cert a fost faptul că lupta a fost din nou strânsă între primele trei locuri. În final, echipa câștigătoare a fost EUROPOLIS, a Colegiului Național Mihai Viteazul, care cu o diferență de numai 0,25 puncte a întrecut echipele ABDUL a Liceului Teoretic Székely Mikó situată pe poziția a doua și REFFISEK a Liceului Teologic Reformat din Târgu Secuiesc de pe poziția a treia. De asemenea, cei de la REFFISEK au câștigat premiul special oferit de Asociația Tinerilor din Covasna, care constă într-o tabără de vară de patru zile. Juriul a mai oferit două mențiuni, care au mers la echipele ASTRAL a Colegiului Național Mihai Viteazul și THE X-EFFECT din Covasna.

Juriul de specialitate a fost format din Grüman Róbert (Asociația Tinerilor din Județul Covasna), Mădălin Guruianu (Asociația pentru Comunitate), Demeter Ferenc (Consiliul Județean Covasna) și Toth Szabolcs Barnabás (Europe Direct).
 

Noutăți