Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Zăbala

Zăbala

Marți, 12 ianuarie 2010

Plină de secrete şi totuşi deschisă, Zăbala este cuibul străvechi al familiei Mikes. Castelul impozant al familiei nobile îşi aşteaptă vizitatorii. Muzeul ceangăilor redă o fărâmă din viaţa maghiarilor din Moldova, iar cine soseşte în localitate în jurul Paştelui, poate participa la plimbarea cu sania la Surcea sau Tamaşfalău.

 

Ştiaţi că în Zăbala există un muzeu etnografic şi o casă ţărănească cu specific ceangău, amenajat de profesorul universitar Dr. Pozsony Ferenc, cercetător etnograf din Cluj?

Atracţii turistice:

  • Biserica fortificată reformată din Zăbala. Aceasta păstrează elemente sculptate ale arhitecturii gotice, stil renascentist. Se presupune că în locul acesteia în trecut se afla cetatea Zăbala. Biserica în forma sa originală servea şi ca fortăreaţă. Prezintă valoare arhitecturală cadrul din piatră, frumos sculptat, în stil renascentist, al uşii de la intrare, tabernacolul arcuit, în stil gotic, piatra-consolă reprezentând un chip sculptat, şi înainte de toate, tavanul compus din 124 de casete pictate şi picturile florale pe lemn de pe balustrada balconului de la orgă din 1772.
  • Castelul Mikes din Zăbala. Monument istoric (sec. XVII-XVIII). În această clădire s-a născut contele Mikó Imre (1805-1876). Placa memorială originală aşezată de Colegiul Székely Mikó din Sfântu-Gheorghe, care îi poartă numele, a fost distrusă de intoleranţă. În locul acesteia, cu ocazia a 120 de ani de la moartea sa a fost aşezată o altă placă. Bustul contelui poate fi admirat la intrarea în biserică (1991).
     

  • Bisericile ortodoxe din Zăbala. Biserica mică datează din anul 1832. Icoanele sale sunt valoroase, patronul bisericii fiind Sfântul Ilie. Sunt vii obiceiurile populare precum şi cele de pelerinaj ale românilor din Zăbala, care au loc de ziua Sfântului Ilie. Biserica nouă a fost construită între 1939-1942 şi poartă hramul Preafericitei Fecioare Maria.

Primar: Fejér Levente
Tel/fax: +40-267-375213
Cod poştal: 527190
Populaţie: 4801 (2002)
Suprafaţa: 73,69 km2
Localităţi componente: Peteni, Surcea, Tamaşfalău

Noutăți