Sunteți aici: » Despre judeţ » Relații externe » Vorbim europeana

Vorbim europeana

Duminică, 28 martie 2010

Sâmbătă, 27 martie la Casa de Cultură Municipală Kónya Ádám, a avut loc finala națională a competiției Vorbești europeana?, concurs lansat de Adunarea Regiunilor Europene.

Sâmbătă, 27 martie la Casa de Cultură Municipală Kónya Ádám, a avut loc finala națională a competiției Vorbești europeana?, concurs lansat de Adunarea Regiunilor Europene.

La finală au participat patru echipe, reprezentând județele: Hunedoara, Caraș Severin, Vrancea și Covasna. Echipele formate din tineri cu vârste cuprinse între 14-18 ani, au arătat prin diverse prezentări ce înseamnă pentru ei a fi cetățean european, Europa, și Uniunea Europeană și și care sunt bazele unei exprimări comune. Prezentările de înaltă ținută au fost evaluate de un  juriu de specialiști format din: Sógor Csaba – europarlamentar, Demeter János – vicepreședintele Consiliului Județean Covasna și Ramon Grosos – director al Direcției Județene de Tineret.

Echipa de Caraș Severin a evidențiat faptul că numai atunci putem vorbi într-adevăr europeana, dacă acceptăm diversitatea, putându-se rosti litera E și atunci când toți ceilalți spun A, și că uneori minoritatea se poate impune în fața majorității. Echipa județului nostru, RoManiacs au prezentat un scurt film, în care au parodiat conflictele existente la nivel european, dar și mondial, însă au subliniat și importanța unității europene, într-o lume în care China face cărțile, iar americanii cred în dolar. În sceneta echipei din Hunedoara, am putut vedea călătoria unei fete în diverse țări ale Europei, unde a putut experimenta câte puțin din cultura fiecărei țări vizitate. Din această diversitate culturală s-a format marea familie europeană sub umbrela Uniunii.

Cei din Vrancea au pus accentul pe tradiție, care este apreciată peste tot în Europa. Pentru acest lucru ei au fost apreciați și au primit un premiu special din partea domnului Sógor Csaba. Câștigătoarea finalei a fost echipa județului Hunedoara și vor reprezenta România în marea finală de la Bruxelles, din 19 mai.
 

Noutăți