Sunteți aici: » Știri » Vor colecţii şi expoziţii itinerante

Vor colecţii şi expoziţii itinerante

Sâmbătă, 17 martie 2012

Artişti plastici, directori de muzeu, istorici de artă şi conducători ai administraţiei publice au discutat la Sfîntu Gheorghe despre înfiinţarea Muzeului de Artă al Transilvaniei.

Vargha Mihály a susţinut că înfiinţarea Muzeului de Artă al Transilvaniei este de importanţă vitală fiindcă: „Este nevoie de o astfel de instituţie de profil, deoarece în oraşele maghiare există muzee, dar acestea sunt de caracter general. Scopul instituţiei este expunerea şi prelucrarea colecţiilor. De beneficiile instituţiei s-ar bucura nu doar judeţul Covasna, aceste expoziţii urmând a fi prezentate în toată Transilvania. Schiţarea strategiilor, problemelor de urgenţă a fost una dintre temele importante ale reuniunii, precum şi întemeierea imobilului propriu-zis, dar, înainte de toate, trebuie evaluate deficienţele pentru că, în timpul comunismului, colectarea obiectelor de artă a fost deosebit de accidentală, astfel că din istoria artelor al Transilvaniei lipsesc cu totalitate 10–20 de ani. În acelaşi timp, ar fi importantă organizarea expoziţiilor pentru cercetare.”

Tamás Sándor, preşedintele administraţiei publice judeţene, a subliniat importanţa menţinerii continue a instituţiei ce urmează a fi înfiinţată. „La înfiinţarea Muzeului de Artă al Transilvaniei merită luate în consideraţie mai multe aspecte suplimentare. Instituţia trebuie să funcţioneze ca un spaţiu expoziţional, unde expunerea materialelor galeriilor existente se realizează prin conectare la reţea. Constituie un subiect important problema moştenirilor, achiziţionarea acestora sau prelucrarea materialelor donate. Există mulţi colecţionari, artişti plastici, ale căror moştenire merită să fie ţinute acasă, laolaltă. Este de neîngăduit a le împrăştia în lume, pe bani mărunţi. În judeţul Covasna, la Sfîntu Gheorghe există suportul administraţiei publice, unde atât oraşul, cât şi judeţul îmbrăţişează iniţiativa: deşi există oraşe mai mari, acestora le lipseşte însă susţinerea politică şi administrativă. Aici am achiziţionat deja un teren de aproximativ jumătate de hectar, în acest scop. Acest proiect vizează toată Transilvania, pe care, cei de specialitate, l-au imaginat ca un plan de perspectivă. Este important ca administraţiile publice locale să fie în stare să întreţină instituţia nou înfiinţată. Achiziţionarea sistematică a moştenirilor necesită un sprijin material important, pe care noi îl vom putea acorda.”

Antal Árpád András vede situaţia în mod similar: „În Transilvania, multe lucrări de artă semnificative se află în adâncul depozitelor, acestea pot fi mutate şi merită să fie expuse. Şi din acest motiv este nevoie de o instituţie cu caracter global. De patru ani muncim pentru consolidarea instituţiilor administrative. Dorim instituţii care să fie reprezentative la nivelul Transilvaniei. Astăzi, în Transilvania, oraşul cu cea mai mare majoritate maghiară este Sfîntu Gheorghe, situaţie pe care o putem păstra numai dacă asumăm finanţarea susţinută a instituţiilor culturale.”
Primarul a mai subliniat că, în reşedinţa de judeţ, s-ar face şi mai mult pentru consolidarea vieţii artistice: în cazul unui sprijin adecvat s-ar putea înfiinţa, la Sfîntu Gheorghe, facultatea de arte plastice, dn cadrul Universităţii Sapientia. Oraşul ar sprijini facultăţile ce vor fi înfiinţate cu un imobil, respectiv finanţarea parţială a cheltuielilor specifice de transformare a acestuia.
 

Noutăți

ianuarie 2025
Lu Ma Mi Jo Vi Du