Sunteți aici: » Știri » Virág Endre este noul director al Ansamblului de Dansuri „Háromszék”

Virág Endre este noul director al Ansamblului de Dansuri „Háromszék”

Miercuri, 13 aprilie 2022

Consiliul Județean Covasna a organizat un concurs de proiecte de management pentru Ansamblul de Dansuri „Háromszék” – „Trei Scaune”. În urma examinării, comisia de evaluare l-a desemnat câștigător pe Virág Endre, care, începând din 14 aprilie, a preluat conducerea acestei importante și prestigioase instituţii de cultură.

Născut în orașul Reghin, județul Mureș, noul director al Ansamblului de Dansuri „Háromszék”, care locuiește în Sfântu Gheorghe din 1977, este membru fondator al acestuia și este de profesie dansator, coregraf și etnograf. Deși în 2007 a devenit referent în domeniul folclorului coregrafic la Centrul de Cultură al Județului Covasna, Virág Endre a continuat să danseze în spectacolele Ansamblului „Háromszék” până în anul 2015. În 2012, s-a specializat în domeniul etnologiei, la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

În lumea culturală maghiară, românească și internațională, Virág Endre este cunoscut mai ales în calitate de conducător al Ansamblului de Dans Popular pentru Copii și Tineri Százlábú (Miriapod), pe care l-a înființat împreună cu soția sa, Imola, în 2006. De la înființare până în prezent, Ansamblul Miriapod a format câteva generații de dansatori și a devenit un model în ceea ce privește felul în care investiția în copiii și tinerii pasionați de folclorul muzical și coregrafic se poate transforma într-o construcție culturală durabilă, cu efecte pe termen lung, care depășesc granițele spațiului nostru cultural. În prezent, aproape 400 de copii și tineri învață dansul popular sub îndrumarea lui Virág Endre.

În 2016, Societatea pentru Cultura Maghiară Transilvană i-a acordat lui Virág Endre Premiul Kacsó András pentru întreaga sa activitate culturală, de-a lungul căreia s-a implicat cu precădere în promovarea dansului popular. Din anul 2020, este președintele Asociației de Dansuri Populare ale Maghiarilor din România.

Despre reîntoarcerea sa la Háromszék în calitate de conducător al acestei instituţii, Virág Endre a declarat: „Soarta a vrut ca eu să mă întorc la Ansamblul de Dansuri „Háromszék”. Aș putea spune că m-am întors acasă, pentru că aici mi-am petrecut o bună parte din viață, am dansat la Háromszék timp de 25 de ani. Cunosc bine ansamblul, atât punctele bune, cât și problemele sale. Sunt convins că vom lucra bine împreună. Îmi pare rău că Deák Gyula nu mai este printre noi, dar promit că voi continua politica sa repertorială, adăugând cunoștințele și experiențele pe care le-am dobândit în ultimele decenii. Cu siguranță vom lucra în echipă, pentru că nu putem merge înainte decât împreună”.

Noutăți