Sunteți aici: » Știri » Viitorul începe cu luarea deciziilor

Viitorul începe cu luarea deciziilor

Duminică, 15 aprilie 2012

Acum 170 de ani, la vârsta de 58 de ani a trecut în nefiinţă lingvistul Kőrösi Csoma Sándor. La Covasna şi în satul natal, Chiuruş, şi în acest an, s-au organizat trei zile de evenimente pentru comemorarea morţii marelui savant secui.

Acum 170 de ani, la vârsta de 58 de ani a trecut în nefiinţă lingvistul Kőrösi Csoma Sándor. La Covasna şi în satul natal, Chiuruş, şi în acest an, s-au organizat trei zile de evenimente pentru comemorarea morţii marelui savant secui.

Seria de evenimente, care a avut loc între 12–14 aprilie 2012, a fost organizată, şi în acest an, de către Asociaţia Culturală „Kőrösi Csoma Sándor”. Oaspeţii sosiţi din ţară şi străinătate, participanţii distinşi din sfera culturii şi a ştiinţei au comemorat memoria celebrului orientalist printr-o serie de conferinţe, expoziţii, precum şi numeroase evenimente concomitente, spectacole de teatru, muzică şi dansuri.

Sâmbătă, manifestarea de la Chiuruş a început cu o slujbă festivă oficiată de Dénes Csaba, protopop al scaunului Sepsi, după care demnitarii publici prezenţi, reprezentanţii oraşului, oaspeţii, participanţii la comemorare, asistaţi de elevii din Chiuruş, au depus coroanele de flori la statuia savantului din Chiuruş.

În continuare festivităţile s-au desfăşurat la Casa memorială Kőrösi Csoma Sándor, unde publicul a fost salutat de Füzes Oszkár, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, el fiind şi patronul evenimentelor comemorative. Ambasadorul, în discursul său, a evidenţiat Zilele Kőrösi Csoma Sándor ca fiind un important eveniment cultural-ştiinţific, unde conferinţele, cunoştinţele, credinţa şi îndârjirea trăiesc împreună. În continuare oratorul a subliniat marea însemnătate a moştenirii omului de ştiinţă, provenind din acest mic sat secuiesc, valori cu care comunitatea se poate mândri pe bună dreptate.

Etnograful dr. Pozsony Ferenc l-a numit pe Kőrösi Csoma Sándor un exemplu demn de urmat prin devotamentul, statornicia şi credinţa sa şi, ca obiectiv central al vieţii lingvistului, a indicat explorarea patriei, a culturii specifice a poporului maghiar.

„Viitorul începe cu luarea deciziilor. Aşa a fost şi pe vremea lui Kőrösi Csoma Sándor, aşa este şi astăzi. De asemenea, şi viitorul naţiunii noastre a început cu o hotărâre luată mai bine de o mie de ani. Timp de o mie de ani, cu o mână, am apărat această patrie, cu cealaltă am construit-o. Timp de o mie de ani am trăit cu dârjenie, am creat, am îmbogăţit patrimoniul mondial în cultură, în arte, cu fapte de istorie universală. Aşa a fost în regulă pe vremea lui Csoma Sándor, aşa este în regulă şi astăzi. Exemplul de viaţă al lui Kőrösi Csoma Sándor ne obligă să ne continuăm drumul pe calea pe care ne-a indicat-o el” – a arătat în discursul său Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, adăugând că şi astăzi trebuie să muncim cu aceeaşi hotărâre, îndărătnicie cum a procedat marele călător, pentru ca Ţinutul Secuiesc, „înfăptuirea comună, proprietatea noastră, a tuturora” să aparţină acelora care au muncit pentru ea. „Csoma Sándor a pornit din acest mândru sat secuiesc, cutreierând pe jos trei continente ca să ajungă la rădăcinile sale, la rădăcinile noastre. Apoi a creat ceva dăinuitor. Ceva prin care faima sa dăinuie şi peste 170 de ani în lumea ştiinţifică universală” – a mai spus preşedintele consiliului.

În acest an, medalia comemorativă Kőrösi Csoma Sándor a fost acordată arheologului dr. Erdély István care nu a putut fi prezent din motive de sănătate. Discursul Laudatio prin care s-au elogiat meritele sărbătoritului a fost rostit de istoricul Székely Zsolt, iar medalia a fost preluată de Csáji Koppány.
Festivităţile au luat sfârşit cu discursul lui Gazda József, preşedintele Asociaţiei Culturale „Kőrösi Csoma Sándor” şi cu programul corului Tiszta Szív care, sub dirijarea lui Cseh Béla a prezentat cântece pentru copii.                  

 

Noutăți