Sunteți aici: » Știri » Va fi greu fără Baraolt

Va fi greu fără Baraolt

Joi, 9 decembrie 2010

Joi, 9 decembrie, primarii din zona Baraoltului, reprezentanţii consiliului judeţean şi cei ai instituţiilor sanitare s-au întâlnit pentru a dezbate soarta spitalului din Baraolt. La dezbatere, primarii din zonă au afirmat că pentru întreţinerea instituţiei sunt gata să contribuie cu o parte din bugetul lor propriu.
 

Joi, 9 decembrie, primarii din zona Baraoltului, reprezentanţii consiliului judeţean şi cei ai instituţiilor sanitare s-au întâlnit pentru a dezbate soarta spitalului din Baraolt. La dezbatere, primarii din zonă au afirmat că pentru întreţinerea instituţiei sunt gata să contribuie cu o parte din bugetul lor propriu.

Nagy István, primarul Baraoltului, a participat la discuţii doar pentru o scurtă perioadă de timp declarând că este dispus să discute cu primarii din zonă despre spital, dar numai în propriul său birou, după care primarul localităţii a şi părăsit locul discuţiilor.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, la conferinţa de presă organizată după dezbatere, a declarat: „Nagy István cade din greşeală în greşeală: a încurcat învăţământul, la Baraolt transportul deşeurilor menajere este mai scump decât oriunde în judeţ, spitalul a pierdut 8 miliarde de lei vechi pentru că primarul se comportă ca o adolescentă. Convingerea mea este că am ajuns la aceea situaţie când primarul oraşului Baraolt trebuie schimbat din funcţie prin mijloacele democratice existente.”

De asemenea, preşedintele consiliului judeţean a mai precizat: cheltuielile legate de activitatea spitalului nu trebuie să fie suportate de către autorităţile locale, ci, în primul rând, de Casa de Asigurări Sociale. De obicei, această sumă acoperă mai mult de 90% din cheltuieli, deficitul rămas va trebui suportat de către asociaţia de dezvoltare a comunităţii înfiinţată de către primarii din zonă în mod exclusiv în acest scop.

Nagy József, directorul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, răspunzând la întrebarea jurnaliştilor a declarat: de Programul Casa Verde lansat de ministerul mediului pot să beneficieze şi persoane juridice, în cazul în care conducerea oraşului ar depune cererea pentru finanţarea nerambursabilă privind instalarea sistemelor generatoare de energie şi de încălzire care utilizează energia alternativă, s-ar putea reduce şi cheltuielile permanente ale spitalului.

„Spitalul din Baraolt, este totodată şi spitalul localităţilor vecine, şi acesta nu este primul eveniment organizat de acest gen, însă, fără participarea primarului Nagy István nu se poate găsi o soluţie. De aceasta ar putea depinde viitorul spitalului” –  a spus Tamás Sándor.

„Spitalul are datorii de 2 miliarde de lei care vor trebui soluţionate cât mai curând” – a avertizat Bardócz Csaba, primarul din Băţanii Mari, subliniind că datoriile aduc dobânzi penalizatoare, peste o lună această sumă ridicându-se la valoarea de 2,2 miliarde de lei.
Instituţia are în total 99 de angajaţi, dintre care 7 sunt medici. Nu demult Ministerul Sănătăţii a deblocat un post de asistent medical şi încă unul de medic.

Probleme apar, însă, nu numai din punct de vedere financiar. Henning László, vicepreşedintele consiliului judeţean, a prezentat presei un document al Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se arată că spitalul nu dispune de detectoarele de fum obligatorii şi nici acoperişul clădirii nu corespunde dispoziţiilor privind prevenirea şi stingerea incendiilor. Din ajutoarele asigurate de către Ministerul Sănătăţii puteau fi rezolvate şi aceste probleme, dar comportamentul lui Nagy István a condus la acea situaţie în care aceste sume nu au putut fi cheltuite.

Nagy József a declarat: primarul ar fi putut crea o posibilitate ca şi medicii să primească apartamente în blocurile ANL proaspăt predate, ceea ce ar fi făcut ca oraşul Baraolt să devină mult mai atractiv pentru un medic specialist. Această măsură nu s-a produs însă. În opinia lui Henning László, problemele spitalului vor putea fi soluţionate, pe termen lung, prin extinderea serviciilor medicale.
 

Noutăți