Sunteți aici: » Știri » Un vis devenit realitate - A luat sfârşit Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai

Un vis devenit realitate - A luat sfârşit Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai

Duminică, 20 mai 2018

S-au încheiat cele trei zile de concurs de înaltă calitate de la Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai organizat pe terenul de atelaje din localitatea Olteni. La această competiţie au fost înscrise 12 atelaje cu doi cai, dar şi un atelaj cu patru cai. După cumularea rezultatelor celor trei probe de concurs, dresaj, maraton şi obstacole, covăsneanul Bartha Eduárd – care deţine şi un titlu de campion mondial la obstacole – s-a dovedit a fi cel mai bun în proba de obstacole.

S-au încheiat cele trei zile de concurs de înaltă calitate de la Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai organizat pe terenul de atelaje din localitatea Olteni. La această competiţie au fost înscrise 12 atelaje cu doi cai, dar şi un atelaj cu patru cai. După cumularea rezultatelor celor trei probe de concurs, dresaj, maraton şi obstacole, covăsneanul Bartha Eduárd – care deţine şi un titlu de campion mondial la obstacole – s-a dovedit a fi cel mai bun în proba de obstacole.

Duminică, atelajele au luat rămas bun de la publicul iubitor de sporturile ecvestre cu o paradă care a precedat festivitatea de premiere, ocazie cu care Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a spus: „cu ani în urmă, am avut un vis măreţ că judeţul Covasna va deveni un centru nu doar pentru manifestările ecvestre din Ţinutul Secuiesc, ci şi pentru cele organizate la nivelul Transilvaniei. A fost lansată, pe de-o parte, seria evenimentelor de paradă, precum Recrutarea Husarilor, Galopiada Secuiască şi Academia Husarilor, devenite pe drept faimoase în Bazinul Carpatic, iar pe de altă parte, construirea unei piste de concurs pentru atelaje, impecabilă punct de vedere tehnic, dar care poate fi folosită şi pentru alte competiții sportive ecvestre. Acest plan nu a rămas doar o idee în vânt, ci azi a devenit realitate, deoarece este al doilea an când organizăm, împreună cu Federația Ecvestră Română şi Consiliul Local al comunei Bodoc, cele mai prestigioase competiţii naţionale de atelaje, iar în acest an aici se va desfăsura şi campionatul internaţional.” Acesta a mai adăugat: toate aceste lucruri sunt, în primul rând, meritul Consiliului Local şi al oamenilor cu bună voinţă, inclusiv al antreprenorilor și voluntarilor locali care au îmbrăţişat această cauză. Preşedintele CJ Covasna a accentuat: „ne va lua încă un an-doi până când vom câştiga un renume în lume, deoarece această pistă corespunde tuturor cerinţelor atât în ceea ce priveşte oamenii, cât şi caii. Ne face plăcere să auzim de la oaspeţii străin care ne vizitează că această pistă poate face faţă la nivel european.”

Fodor István, primarul comunei Bodoc, a constatat cu satisfacţie succesul evenimentului. Acesta a afirmat că acest eveniment este un moment semnificativ în viaţa satului, eveniment destinat abordării şi atragerii unor oameni din diferite colţuri ale ţării şi de peste hotare care nu au fost încă în această comună. Consiliul local şi-a adus contribuţia la acest concurs nu doar cu volumul mare de muncă, ci a înscris – în afara concursului –propriul atelaj în competiţia cu obstacole, iar anul viitor atelajul va concura în mod oficial.

Arbitrii internaționali consideră că un astfel de eveniment are cu adevărat succes dacă nu se produc accidente nici cu oamenii şi nici cu caii. Competiţia de la Olteni poate fi considerată o reuşită şi din acest punct de vedere.

Kelemen Melinda, arbitru internaţional de trei stele şi preşedintele juriului a spus că atelajele au fost evaluate în patru categorii: prezentare, probă care în multe ţări nu este obligatorie şi nu intră în rezultatul cumulat, în această competiţia s-au acordat premii şi pentru această probă. Aici se evaluează precizia, aspectul, curăţenia atelajelor, starea hamurilor, respectiv vestimentaţia conducătorilor de atelaje. De asemenea, concurenţii s-au întrecut în proba de dresaj, maraton şi de obstacole, iar premii s-au acordat pe fiecare probă în parte, dar şi pentru rezultatele obţinute în clasamentul general. Campionatul s-a încheiat cu următoarele rezultate: Proba de dresaj: locul 1 Pop Paul, locul 2 Bartha Eduárd (atelaj cu doi cai), locul 3 Rákóczi Gergely. Proba de maraton: locul 1 Rákóczi Gergely, locul 2 Bartha Eduárd (atelaj cu 1 cal), locul 3 Babó Kálmán. Proba de obstacole: locul 1 Bartha Eduárd (atelaj cu doi cai), locul 2 Bajkó Tibor, locul 3 Babó Kálmán. În clasamentul general, pe locul 1 s-a situat Bartha Eduárd, cu al 2-lea atelaj, pe locul 2 Rákóczi Gergely, pe locul 3 Bajkó Tibor, pe locul 4 Varga Roland, iar pe locul 5 s-a clasat Pop Paul şi pe locul 6 Bartha Eduárd, cu primul atelaj.

                                                                                                                              

Concurentul de 33 de ani, Rákóczi Gergely, care s-a clasat pe locul 2, a concurat sub culorile Hergheliei de la Sâmbăta de Jos, respectiv Romsilva. Este mulţumit de rezultate, nu şi cu cele de la proba de obstacole, aici trebuie să se mai exerseze, pentru că aici a ratat concursul. Concurează de douăzeci de ani, este campion naţional de şase ori şi a participat şi la numeroase campionate internaţionale. Potrivit lui Rákóczi Gergely, terenul de concursuri pentru atelaje de la Olteni este remarcabil la nivel internaţional prin faptul că solul este de foarte bună calitate, terenul este bine amenajat şi plat, ceea ce este foarte important pentru cai, pentru a evita accidentările. „Dincolo de faptul că obstacolele sunt foarte frumos construite, pista de la Olteni are ceva în plus faţă de alte piste internaţionale: este situat într-un mediu foarte frumos. Este întotdeauna o plăcere pentru noi să venim aici, în acest mediu patriarhal” – a spus Rákóczi Gergely.

Noutăți