Sunteți aici: » Știri » Un compromis înțelept privind programul Managementul integrat al deşeurilor

Un compromis înțelept privind programul Managementul integrat al deşeurilor

Joi, 5 noiembrie 2009

Județul Covasna este pe primul loc în ceea ce privește închiderea depozitelor de deșeuri în zona rurală – a subliniat  joi președintele CJ Covasna, dl. Tamás Sándor, cu ocazia înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Covasna.

Județul Covasna este pe primul loc în ceea ce privește închiderea depozitelor de deșeuri în zona rurală – a subliniat  joi președintele CJ Covasna, dl. Tamás Sándor, cu ocazia înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Covasna. Proiectul întocmit de Consiliul Județean Covasna va fi predat cel târziu la începutul anului viitor, valoarea proiectului se ridică la 25 de milioane de euro.

 “Acest program este rezultatul unui compromis înțelept. Din cele 45 de localități ale județului numai conducerea orașului Baraolt nu a dorit să participe, deși Consiliul Județean va finanța cota parte a localităților, fiind vorba de o sumă de 2,5 milioane de euro. Programul managamentul integrat al deșeurilor va fi cel mai de anvergură proiect întocmit de Consiliul Județean Covasna” – a declarat dl. Tamás Sándor.

 “Până acum s-a finalizat studiul de fezabilitate, s-a finalizat și s-a aprobat Masterplanul,  am început procedura de obţinere a acordului de mediu, consiliile locale şi Consiliul Judeţean au aprobat documentele de asociere”- a mai precizat dl. Klárik László administratorul public al județului la ședința cu reprezentanții primăriilor.

 Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro, din care 80 % va fi finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR, 18 % din bugetul de stat și 2% este suportat din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.

Investiţiile propuse în proiect sunt:  un Centru de management integrat al deşeurilor cu depozit ecologic de deşeuri, cu staţie de sortare a deşeurilor reciclabile, cu staţie de compostare a deşeurilor organice , și o staţie de transfer pentru zona  Tg. Secuiesc, inclusiv containere și autovehicule pentru transfer.

 La ședința de constituire a fost ales președintele Asociației în persoana dl-ui Ambrus József consilier județean, 6 membri de conducere și 5 cenzori.

Noutăți