Sunteți aici: » Știri » TÂRGUL VALORILOR COVĂSNENE

TÂRGUL VALORILOR COVĂSNENE

Sâmbătă, 1 mai 2010

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna continuă tradiţia sărbătorii populare de pe Creasta Pivniţa Uriaşului de lângă localitatea Moacşa. Este vorba de o reunire a tuturor valorilor de ieri şi de azi, în toată diversitatea lor,  care merită păstrate şi promovate.

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna continuă tradiţia sărbătorii populare de pe Creasta Pivniţa Uriaşului de lângă localitatea Moacşa. Este vorba de o reunire a tuturor valorilor de ieri şi de azi, în toată diversitatea lor,  care merită păstrate şi promovate.

Aşadar, a devenit deja o tradiţie ca, în primăvara fiecărui an, comunităţile covăsnene să vină pe Creasta Pivniţa Uriaşului, pentru a arăta felul cum înţeleg ele să mizeze pe zestrea/averea pe care o au în bătătură. Cum a miza pe ceva înseamnă a investi pe termen lung într-o anumită direcţie, comunităţile locale sunt provocate să înceapă a investi în propriile valori, prin efortul de a participa cât mai bine pregătiţi la concursul Tabăra căruţelor, din cadrul Târgului valorilor covăsnene. 

Pentru a intra în concursul Tabăra căruţelor, participanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii :  

- fiecare comunitate trebuie să fie reprezentată de o căruţă tradiţională încărcată cu tot ceea ce comunitatea consideră că face parte din  ZESTREA LOCALITĂŢII, cu care aceasta se poate mândri: de la obiecte de artă şi tehnică populară, până la documente despre monumente ale naturii sau produse de artă modernă, pe care comunităţile locale consideră că merită a le promova.  

- căruţa tradiţională va fi elementul cheie pe care localitatea îl va valorifica în amenajarea  standului de prezentare a ofertei sale de valori; 

- “zestrea” pe care fiecare localitate o va expune spre promovare poate fi alcătuită din orice, singurul lucru obligatoriu este un obicei gastronomic specific zonei/un produs din bucătăria tradiţională a cărui reţetă conţine cartoful drept componentă principală; produsul/mâncarea tradiţională trebuie preparată/gătită la faţa locului; 

- căruţele trebuie să se alinieze la locul de desfăşurare a concursului până cel târziu la ora 11, această condiţie incluzând şi obligativitatea retragerii autoturismelor şi camioanelor (care au ajutat la transportarea mai rapidă a căruţelor) în locurile de parcare, din afara spaţiului de concurs; 

- toate cele 4 condiţii, plus comportamentul civilizat al competitorilor, sunt obligatorii, nerespectarea lor duce la eliminarea din concurs. 

Organizatorii concursului Tabăra căruţelor vor acorda două premii.

În pregătirea programului Târgului, organizatorii au avut în vedere şi valorificarea semnificaţiei zilei de 1 mai. În acest sens, alături de tabăra căruţelor şi de prezentarea meşteşugurilor tradiţionale, Programul mai include şi diferite momente prin care spectatorii devin şi ei participanţi la sărbătoarea populară, alături de familie şi prieteni, momente precum: concerte, concursuri pentru copii şi familii, spectacole folclorice. 

Întâlnirea de pe Creasta Pivniţa Uriaşului se va încheia cu concertul trupei din Kecskemét Bohém Regtime Band, jocuri cu flacăra şi deja tradiţionalul foc de tabără. (Programul Târgului din 1 Mai începe la ora 13.00 şi se termină la ora 23.00)

Program:

13,00 – Concert de fanfară

 13,10 – Deschiderea Târgului

  • Tabăra căruţelor;
  •  Ateliere în aer liber în care meşteri populari îşi vor prezenta arta de a confecţiona diverse obiecte (cu vânzare-cumpărare)
  • Casa de jocuri pentru copii;
  • Picnic Foto;
  • Confecţionarea de suveniruri – cadouri care pot fi dăruite mamelor, de  ziua lor;

  14,00 -  Concertul de ţiteraşi – Aita Mare

  14,30 -  Formaţia Kelekótya;

  15,30 – Formaţia de dansuri populare – Perkő;

  15,30 – 17,00 – concurs între echipe formate din membrii unei familii

   16,00 -  Concert de fanfară

   16,30 - Clubul Elevilor din Întorsura Buzăului, Formaţia Youvenis

    17,00 – Premierea localităţii Ghelinţa – câştigătoarea ediţiei din 2009 a Târgului  Valorilor Covăsnene

  17,10 – Prezentarea “zestrei” fiecărei localităţi participante la concursul Tabăra  căruţelor

   19,00 – Formaţia de dans popular Százlábú

  20,00 – Concert formaţiei Bohém Ragtime Band din Kecskemét – Ungaria

   21,30 – Foc de tabără

                              

Noutăți