Tamás Sándor: Gestionăm mai bine banii publici pe plan local - Bugetul județului Covasna a fost adoptat
Joi, 18 aprilie 2019În cadrul ședinței ordinare din luna aprilie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a adoptat cel mai mare buget din ultimii patru ani. În 2019, administrația publică județeană și instituțiile subordonate acesteia au la dispoziție suma de 309,48 milioane lei, ceea ce reprezintă aproximativ 66 milioane euro.
În cadrul ședinței ordinare din luna aprilie, Consiliul Județean (CJ) Covasna a adoptat cel mai mare buget din ultimii patru ani. În 2019, administrația publică județeană și instituțiile subordonate acesteia au la dispoziție suma de 309,48 milioane lei, ceea ce reprezintă aproximativ 66 milioane euro.
„Acesta este primul an când sută la sută din suma colectată din impozitul pe venit rămâne în județ, ceea ce a avut drept rezultat un sistem mai transparent și noi vom dovedi că suntem administratori mai buni ai banilor publici decât guvernul central. Primul semn al acestui fapt este că avem acoperire pentru cheltuielile aferente funcționării și dezvoltării tuturor instituțiilor subordonate – inclusiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, astfel, spre deosebire de anul trecut, și ei vor putea planifica și lucra liniștit” – a explicat în cadrul ședinței de CJ de joi președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
După cum a menționat, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” are un buget de 136 milioane lei. Pentru repararea și construirea de drumuri și poduri județene s-a alocat suma de 84 milioane lei și în plus 15 milioane lei pentru întreținerea drumurilor comunale pe timp de iarnă și vară. Pentru susținerea rețelei de protecție socială s-a alocat suma de 54,3 milioane lei, pentru sprijinirea financiară a instituțiilor culturale, cultelor religioase și a activităților sportive este destinată suma de 32,9 milioane lei, iar pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare a aparatului propriu al Consiliului Județean Covasna este necesară suma de 26 milioane lei. În ceea ce privește domeniul investițiilor, președintele CJ Covasna a subliniat faptul că au șase proiecte europene în curs de implementare, două proiecte vizează reconstrucția drumului județean DJ131, cu un buget total de 145 milioane lei, din care anul acesta este planificată efectuarea unor lucrări în valoare de aproape 45 milioane lei. Datorită celor două proiecte cu finanțare europeană, modernizarea drumului va începe pe tronsonul Malnaș-Băi-Baraolt-limita județului Brașov, respectiv limita județului Harghita. În curând va începe extinderea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean, precum și reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, tot din fonduri europene.
Tamás Sándor a informat consilierii județeni că sunt planificate numeroase investiții care vor fi realizate cu fonduri proprii și guvernamentale, printre acestea se numără construirea noului spital TBC și a centrului de Stroke, respectiv amenajarea unui heliport în incinta Spitalului Județean, precum și reabilitarea drumului județean 131A, pe tronsonul cuprins între Boroșneu Mare și Întorsura Buzăului. Pe lista investițiilor din acest an figurează și modernizarea Școlii Speciale din Sfântu Gheorghe, începerea renovării castelului Mikó din Olteni, a reconstruirii ansamblului de clădiri de la Malnaș-Băi, finalizarea lucrărilor de la Galeria de Artă din Sfântu Gheorghe, construirea a trei case de tip familial pentru minorii aflați în sistemul de protecție socială. Anul acesta se va finaliza construirea Centrului de agrement pentru tineret din Comandău și va fi inaugurată unitatea de pompieri din orașul Baraolt.
„Din nou, anul acesta, vom lansa concursul de proiecte pentru ONG-uri, asociații sportive și culte religioase. Am reușit să majorăm fondul destinat acestor proiecte: fondul disponibil pentru cultele religioase este de 1,8 milioane lei, fondul de tineret se cifrează la 150 mii lei, suma destinată proiectelor culturale și de recreere este un milion lei, iar pentru activități sportive am aprobat un fond de 3,2 milioane lei. Organizațiile acreditate pentru furnizarea de servicii sociale, de îngrijire a persoanelor vârstnice, de îngrijire la domiciliu vor putea solicita fonduri nerambursabile de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, suma care poate fi accesată este de un milion de lei” – a anunțat președintele CJ Covasna, menționând că anunțul privind cererea de proiecte va fi publicat în curând.
Drapelul maghiarimii și steagul secuiesc, îndepărtate din sala de ședințe
Tamás Sándor a informat, de asemenea, consilierii județeni că „în urma plângerii depuse de xenofobul Dan Tanasă”, există o hotărâre judecătorească definitivă în care s-a dispus înlăturarea drapelului maghiarimii și a steagului secuiesc din sala de festivități a instituției, mai mult, nu poate să rămână nici steagul județului. S-a dat o sentință definitivă și pentru punerea în aplicare a sentinței definitivă și irevocabile, astfel că, la începutul săptămânii cele trei steaguri au fost îndepărtate din sală, în caz contrar, președintele CJ Covasna trebuia să plătească zilnic o amendă de aproape o sută de euro. „Se aplică o dublă măsură nu doar în administrația publică, ci și în justiție. Acest lucru reiese în mod clar, deoarece instanța a dispus înlăturarea doar a steagurilor care se leagă de identitatea maghiară. Steagul Germaniei, al Statelor Unite ale Americii și cel al Israelului nu deranjează pe nimeni, aceste drapele pot să rămână în continuare în sala de ședințe” – a arătat Tamás Sándor.