Sunteți aici: » Știri » Se va reabilita clădirea bibliotecii judeţene

Se va reabilita clădirea bibliotecii judeţene

Luni, 7 martie 2011

Împărţită în trei etape, reabilitarea clădirii Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” va dura aproximativ 3 ani. Clădirea monument istoric, în forma sa actuală, nu îndeplineşte  cerinţele unei biblioteci moderne.

Împărţită în trei etape, reabilitarea clădirii Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” va dura aproximativ 3 ani. Clădirea monument istoric, în forma sa actuală, nu îndeplineşte  cerinţele unei biblioteci moderne.

Luni, 7 martie, preşedintele administraţiei judeţene, Tamás Sándor, directorul bibliotecii, Szonda Szabolcs şi colaboratorii S. C. Linea S. R. L., responsabilii de proiect au organizat o conferinţă de presă. Conform proiectului, în cadrul clădirii, secţia de adulţi îşi va schimba locul cu secţia de copii şi tineret, iar Centrul Cultural al Republicii Ungare care are sediul deasupra intrării se va muta în aripa stângă a clădirii. În colţul de jos al aripii stângi se va redeschide gangul transformat: aici s-ar amenaja o cafenea, iar scara în spirală aflată în  spatele clădirii, precum şi intrarea aferentă acesteia se vor acoperi cu un perete din sticlă.

Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean a declarat: în timp ce în anii 2008 şi 2009, judeţul Covasna a primit fonduri de la ministerul culturii doar pentru reabilitarea monumentelor istorice ortodoxe, începând din 2010, în urma activităţii ministrului, Kelemen Hunor, în cadrul acestui minister, s-au primit fonduri pentru acoperirea cheltuielilor de reabilitare a 13 monumente istorice. Anul trecut, pentru evaluarea gradului de intervenţie din punct de vedere structural al monumentului istoric, precum şi pentru elaborarea proiectului au fost alocate 100.000 lei, adică un miliard de lei vechi. Preşedintele consiliului judeţean a subliniat: se doreşte, ca până în anul viitor, când se aniversează 300 de ani de la naşterea lui Bod Péter, să fie încheiate cel puţin o parte din lucrări, instituţia purtând numele marelui istoric şi preot.

Szonda Szabolcs, directorul instituţiei a planificat de asemenea, o modernizare majoră a interiorului instituţiei. Potrivit acestuia, obiectivul primordial este îmbunătăţirea funcţionalităţii clădirii, precum şi înlesnirea accesului în jurul clădirii, toate acestea însă cu respectarea caracterului de monument istoric. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 1 milion de euro, această sumă cuprinzând nu numai cheltuielile de reabilitare a clădirii, ci şi mobilierul, precum şi echipamentele necesare pentru buna deservire a cititorilor.

Reprezentanţii S. C. Linea S.R.L., Fekete Márta, Bodor Csaba Pál şi Török Áron au prezentat proiectul. În opinia lor, vechile depozite de cărţi reprezintă un obstacol în utilizarea eficientă a clădirii, ceea ce se poate rezolva, pe de o parte, prin realizarea unui subsol nou, iar pe de altă parte, prin modificarea procedeului de depozitare. Greutatea cărţilor are impact şi asupra fundamentului, ceea ce, pe termen lung, ar putea crea probleme. Conform proiectanţilor, lucrările pot fi împărţite în trei secţiuni: realizarea aripii administrative, transformarea secţiei pentru copii, respectiv a celei pentru adulţi şi modernizarea Sălii „Gábor Áron”. Aceste lucrări se pot realiza în trei ani.
 

Noutăți