Sunteți aici: » Știri » Se pregăteşte plombarea drumurilor

Se pregăteşte plombarea drumurilor

Luni, 3 martie 2014

O dată cu primele semne ale primăverii, se va putea începe repararea drumurilor pentru că Consiliului Judeţean Covasna a încheiat un contract pentru lucrări de întreţinere a drumurilor, ce se desfăşoară pe mai mulţi ani.

O dată cu primele semne ale primăverii, se va putea începe repararea drumurilor pentru că Consiliului Judeţean Covasna a încheiat un contract pentru lucrări de întreţinere a drumurilor, ce se desfăşoară pe mai mulţi ani.

„Drumurile judeţene au fost împărţite în trei grupe: Sfântu Gheorghe şi zonele limitrofe, căruia îi aparţin şi tronsoanele de drumuri acoperite cu asfalt, de o lungime de câţiva kilometri, din zona Covasna şi Întorsura Buzăului, în cel de-al doilea grup intră Târgu Secuiesc şi zonele limitrofe, iar în al treilea Baraolt şi zonele limitrofe. Pentru toate cele trei zone, procesele de achiziţie publică au fost derulate anul trecut, prin licitaţie electronică. Două lucrări au fost câştigate de o firmă din Zărneşti, iar a treia de o firmă din Braşov. În momentul de faţă, nu cunoaştem valoarea exactă a acestor lucrări, pentru că am încheiat contracte cadru ce se desfăşoară pe mai mulţi ani şi care, în fiecare zonă, vor restrânge costurile  între o limită minimă şi o limită maximă. Costul reparaţiilor variază între 34 şi 39 lei/metru pătrat şi pe durata celor trei ani, pentru fiecare zonă am calculat un minim de 20-22 mii de metri pătraţi, iar valoarea maximă definită este de 60 mii de metri pătraţi. Experienţa din anii trecuţi arată că trebuie să ne încadrăm lejer în acest cadru. Licitaţia a fost programată anul trecut ca să putem da comanda pentru începerea lucrărilor, imediat ce va permite vremea. Încă un lucru care constituie o noutate este aceea că am încheiat un contract cadru cu toate firmele participante la licitaţie şi, pentru o anumită lucrare, contractul va fi încheiat întotdeauna cu firma câştigătoare. Aceasta pentru că în decursul celor trei ani, care este o lungă perioadă de timp, se poate întâmpla ca din anumite motive firma câştigătoare să nu poată realiza lucrarea respectivă şi atunci vom apela la următoarea firmă, cu oferta cea mai ieftină, fără să reluăm procesul de achiziţie publică. Această măsură este una foarte importantă pentru că va exista întotdeauna cine să efectueze lucrările de urgenţă. În ceea ce priveşte cheltuielile, nu s-au înregistrat diferenţe de preţ semnificative la oferta firmelor participante la licitaţie” – a declarat Kovács Ödön, administratorul public al judeţului Covasna.

Din punct de vedere funcţional şi administrativ-teritorial, în ţară, şi astfel, şi în judeţul Covasna, drumurile se împart în trei categorii: drumuri locale – care se află în administrarea consiliilor locale –, drumuri judeţene şi drumuri naţionale. În legătură cu drumurile judeţene, Kovács Ödön a spus: lucrări de întreţinere mai mari sau mai mici trebuie efectuate pe  cele mai multe porţiuni, excepţie DJ 121. El a mai precizat faptul că CJ a alocat o sumă separată pentru întreţinerea drumurilor judeţene neasfaltate.

 

Noutăți