Sunteți aici: » Știri » Se planifică înfiinţarea unei organizaţii comune a agricultorilor din Ţinutul Secuiesc

Se planifică înfiinţarea unei organizaţii comune a agricultorilor din Ţinutul Secuiesc

Vineri, 22 octombrie 2010

Administraţiile judeţene din Secuime sprijină alianţa organizaţiilor agricultorilor.

Administraţiile judeţene din Secuime sprijină alianţa organizaţiilor agricultorilor


În data de 22 octombrie, Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul Judeţean Covasna au organizat pentru reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor un forum cu caracter informativ la Homorod Băi.
Cei prezenţi la forum au discutat despre problemele întâmpinate, despre planurile lor şi în acelaşi timp au primit îndrumare în ceea ce priveşte programele de subvenţionare actuale. La sfârşitul evenimentului, cele trei consilii judeţene din Ţinutul Secuiesc şi reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor au semnat o declaraţie de intenţie, în vederea realizării reprezentării în comun a intereselor agricultorilor din regiune.

Alături de reprezentanţii a mai mult de cincizeci de asociaţii ale agricultorilor din Ţinutul Secuiesc, la forumul agricol au fost prezenţi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Szabó Árpád, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, dar şi Tánczos Barna, secretar de stat UDMR în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pe baza tendinţelor de dezvoltare regională, a numărului şi frecvenţei iniţiativelor vizând sprijinirea producătorilor autohtoni şi a produselor lor, consiliile judeţee din Harghita şi Covasna au recunoscut necesitatea unei cooperări mai strânse ale asociaţiilor agricultorilor din regiune. Pentru realizarea acestui obiectiv, se stăruie asupra creării unei alianţe menite să susţină şi să reprezinte interesele producătorilor autohtoni din Ţinutul Secuiesc şi ale tuturor grupurilor vizate.La această idee au aderat şi reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor.

După părerea preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi până acum a existat colaborare între asociaţiile agricultorilor autohtoni, care a fost sprijinită şi de consiliul judeţean, însă, ar dori aprofundarea acestei colaborări şi să se ajute reciproc, mai mult munca în domeniul creării pieţei, al producţiei şi valorificării, dar şi în cel al investiţiilor.
„Trebuie creat cadrul legal necesar ca să putem afecta fonduri publice sprijinirii asociaţiilor agricultorilor înfiinţate, deoarece, normele juridice în vigoare nu permit acest lucru. Trebuie să ne facem auzite glasurile, pentru ca şi politicienii să susţină pretenţiile agricultorilor pornind de la exemplele pozitive.” –  a spus Borboly.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna crede că realizarea forumului comun al asociaţiilor agricultorilor este un pas nou al alianţei celor trei judeţe din Ţinutul Secuiesc. În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a accentuat importanţa faptului că din ce în ce mai mulţi tineri văd viitor în viaţa la ţară. „Viitorul Ţinutului Secuiesc rezidă în viaţa la ţară, de aceea, rolul nostru este acela de a o organiza şi de a oferi sprijin în problemele cu caracter juridic şi de specialitate” – a declarat Tamás Sándor.

În reprezentarea Consiliului Judeţean Mureş, vicepreşedintele Szabó Árpád şi-a exprimat speranţa că şi cei din judeţul Mureş se vor alătura alianţei asociaţiilor agricultorilor din Ţinutul Secuiesc. Şi în opinia sa, consiliile judeţene trebuie să susţină acţiunile societăţii din mediul rural: „Dacă administraţiile vor reuşi să trezească conştiinţa societăţii din mediul rural, prin aceasta vor reuşi să soluţioneze şi problemele sociale” – a subliniat vicepreşedintele.

Secretarul de stat, Tánczos Barna a prezentat participanţilor Programul Naţional de Dezvoltarea Rurală (PNDR) aferent perioadei 2007-2013 şi subvenţiile de stat în domeniul agriculturii. În această perioadă, prin Programul Naţional de Dezvoltare Regională, o subvenţie de mai mult de 8 miliarde de euro stă la dispoziţia agricultorilor din partea Uniunii Europene, la care se adaugă cca. 2 miliarde de euro din bugetul de stat. Tánczos a subliniat: „trebuie sprijiniţi acei tineri care vor să gospodărească, ca să depună proiecte şi să acceseze fondurile structurale.”

La  forum  au  fost  prezenţi  Márton  István,  directorul  Camerei  Agricole  Judeţene  Harghita,  respectiv
Kozma Béla, directorul Camerei Agricole Judeţene Covasna, care au prezentat situaţia agriculturii din cele două judeţe din Ţinutul Secuiesc şi problemele întâmpinate în acest domeniu.

Consilierul administraţiei judeţului Harghita, Becze István a ţinut pentru partcipanţii la forum o prelegere despre posibilităţile de cooperare între asociaţiile agricultorilor. „Avantajele specifice, formele de gospodărire ale agriculturii din Ţinutul Secuiesc, ne ridică probleme – şi în acelaşi timp oportunităţi – atât de speciale la care nu se poate răspunde decât printr-o apărare de interese specifică, adică prin înfiinţarea unei asociaţii comune a agricultorilor din Ţinutul Secuiesc” – a motivat Becze necesitatea constituirii unei asociaţii comune a agricultorilor din Ţinutul Secuiesc. Scopul acesteia ar fi apărarea şi reprezentarea intereselor, sprijinirea şi coordonarea activităţii şi dezvoltării profesionale a asociaţiilor agricultorilor, a membrilor acestora, adică a agricultorilor din regiune, în cele din urmă dezvoltarea societăţii şi economiei din mediul rural al Ţinutului Secuiesc. Această idee a fost sprijinită cu unanimitate de către reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor, s-a afirmat că se poate conta pe sprijinul lor şi în organizare, şi sunt pregătiţi pentru noile provocări. Decizia lor a fost întărită printr-o declaraţie de interese privind realizarea reprezentării în comun a intereselor agricultorilor din Ţinutul Secuiesc, care a fost semnată atât de consiliile judeţene din judeţele Covasna şi Harghita, cât şi de reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor. În acest document s-au enumerat activităţile asociaţiei comune a agricultorilor ce pot fi desfăşurate în domeniul reprezentării şi coordonării intereselor, al informării şi organizării perfecţionării, al prelucrării şi desfacerii, precum şi în domeniul atragerii de resurse. Cei prezenţi au căzut de acord asupra desemnării a câte trei persoane din cele trei judeţe ale Ţinutului Secuiesc, membrii echipei însărcinate cu pregătirea înfiinţării asociaţiei comune a agricultorilor, care va continua activitatea demarată şi va organiza următoarea întâlnire.
 

Noutăți