Sâncraiu
Luni, 17 mai 2010Aşezământul situat la poalele estice ale Munţilor Baraolt, se află la o distanţă de doar 4 km de Sfântu Gheorghe. Din punct de vedere administrativ, satul aparţine de comuna Ilieni. Pe vârful dealului ce se ridică deasupra satului, se află biserica unitariană, construită în secolul al XV-lea, unde,cu ocazia excavaţiilor făcute la începutul anilor 1990, specialiştii au găsit elemente arhitecturale realizate in stil gotic. Biserica este înconjurată de un zid de piatră construit în formă ovală.
Cimitirul se situeaza in jurul bisericii, unde se află mormântul lui Kiss Áron (1823-1875), locotenent-colonel, care a participat la Revoluţia din 1848-49. Potrivit legendei, cu ajutorul fierarului local, el a reuşit să confecţioneze un car care funcţiona automat. De asemena, în cimitirul respectiv vizitatorii pot vedea mormântul lui Sükösd János, locotenent-colonel căzut în luptele din 1848-49, precum şi cel al maiorului Vida Dániel.
Biserica reformată a fost construită în anul 1879 în locul celei anterioare. Un memoriu arhitectural interesant este podul de piatră construit în 1860 peste pârâul Sâncraiu, care este prevăzut cu o arcadă de piatră. In sat se organizează anual concursuri hipice de mare prestigiu.